Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
Krok 1: Przesmażamy mięso
Perliczkę dzielimy na kawałki (osobno piersi i uda). Posiekany tymianek rozcieramy z solą w moździerzu. Mięso marynujemy w tymianku, soli i pieprzu, dokładnie nacierając każdy kawałek. Na rozgrzanym oleju rumienimy zamarynowane kawałki perliczki. Usmażone mięso wyjmujemy i przekładamy w ciepłe miejsce.
Krok 2: Dusimy potrawkę
Pokrojone w drobną kostkę dymki i posiekany czosnek przesmażamy na tłuszczu ze smażenia mięsa, doprawiając wszystko roztartymi w moździerzu ziarnami kminku i solą. Kiedy cebula i czosnek się zeszklą, dorzucamy pokrojone podgrzybki. Kiedy grzyby się podsmażą, wkładamy kawałki perliczki. Wszystko razem krótko dusimy i zalewamy słodką śmietanką oraz odrobiną wody i sokiem z cytryny. Dusimy jeszcze ok. 40 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Bażant w limonkach
Smak w najlepszym stylu – mięso z bażanta w marynacie limonkowej, owinięte w cienkie plastry szynki szwarcwaldzkiej.
Przepiórka w musztardzie i pomarańczach
Sposób na wystawny obiad – przepiórki w marynacie sojowo-musztardowej podane z bagietką i plastrami świeżej pomarańczy.
Udka perliczki z pomarańczą i rozmarynem
Pachnąca rozmarynem złocista perliczka, idealnie skomponowana ze smakiem świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.
Perliczka w czerwonym winie
Oryginalny sposób na drób: perliczka w towarzystwie suszonych grzybów, z nutą rozmarynu oraz wytrawnego czerwonego wina.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Kutia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wigilijny makowiec
- Piernik staropolski
- Sernik piernikowy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Wegańska ryba po grecku
- Kompot z suszu z cytryną
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1405 dni temu
Sok z całej cytryny czy odrobinę ?
odpowiedz
1405 dni temu
Poo, wystarczy odrobina soku. Po spróbowaniu całości możesz go jeszcze trochę dodać, jeśli zechcesz.
1349 dni temu
w przepisie jest napisane jedna szt cytryny ,myśle że to kwestia smaku jedni sos potrawkowy wolą bardziej cytrynowy a inni mniej ,trzeba spróbować jak komu pasuje ,ja np. nie dodałam cytryny bo mi do grzybów nie bardzo pasuje ,tym bardziej że zbierane samodzielnie szkoda mi było je sokiem z cytryny zakrapiać
2189 dni temu
Dzien dobry, chcialbym zrobic pieczona perliczke w ognisku (wykopac dol rozpalic ogien a gdy zostanie zar wsadzic w niego perliczke owinieta folia aluminiowa) - czy to dobry pomysl? Jezeli to jest mozliwe to prosze o jakis ciekawy przepis na marynate zeby przelezala w niej perliczna 24h i przeszla smakiem bejcy bo wszystkie marynaty ktore ogladam wydaje mi sie ze moga sie spalic I czy perliczna pieczona w zaze moze sie udac :) pozdrawiam Janek
odpowiedz
2187 dni temu
Janku, niestety nie dysponujemy takim przepisem. Możesz się zainspirować którymś z naszych przepisów :) https://kuchnialidla.pl/przepisy?q=perliczka
1514 dni temu
Moze sie udac jeśli dodatkowo perliczke owiniętą w folię oblepisz gliną, w przeciwnym razie z wierzchu będzie spalona, a w środku surowa, lub w ogole spali się na węgiel...