Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • moździerz

Krok 1: Przesmażamy mięso

Perliczkę dzielimy na kawałki (osobno piersi i uda). Posiekany tymianek rozcieramy z solą w moździerzu. Mięso marynujemy w tymianku, soli i pieprzu, dokładnie nacierając każdy kawałek. Na rozgrzanym oleju rumienimy zamarynowane kawałki perliczki. Usmażone mięso wyjmujemy i przekładamy w ciepłe miejsce.

Krok 2: Dusimy potrawkę

Pokrojone w drobną kostkę dymki i posiekany czosnek przesmażamy na tłuszczu ze smażenia mięsa, doprawiając wszystko roztartymi w moździerzu ziarnami kminku i solą. Kiedy cebula i czosnek się zeszklą, dorzucamy pokrojone podgrzybki. Kiedy grzyby się podsmażą, wkładamy kawałki perliczki. Wszystko razem krótko dusimy i zalewamy słodką śmietanką oraz odrobiną wody i sokiem z cytryny. Dusimy jeszcze ok. 40 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Janek Janek
    4 dni temu
    Dzien dobry, chcialbym zrobic pieczona perliczke w ognisku (wykopac dol rozpalic ogien a gdy zostanie zar wsadzic w niego perliczke owinieta folia aluminiowa) - czy to dobry pomysl? Jezeli to jest mozliwe to prosze o jakis ciekawy przepis na marynate zeby przelezala w niej perliczna 24h i przeszla smakiem bejcy bo wszystkie marynaty ktore ogladam wydaje mi sie ze moga sie spalic I czy perliczna pieczona w zaze moze sie udac :) pozdrawiam Janek

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1 dzień temu
    Janku, niestety nie dysponujemy takim przepisem. Możesz się zainspirować którymś z naszych przepisów :) https://kuchnialidla.pl/przepisy?q=perliczka

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram