Potrawka z perliczki z podgrzybkami

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • moździerz

Krok 1: Przesmażamy mięso

Perliczkę dzielimy na kawałki (osobno piersi i uda). Posiekany tymianek rozcieramy z solą w moździerzu. Mięso marynujemy w tymianku, soli i pieprzu, dokładnie nacierając każdy kawałek. Na rozgrzanym oleju rumienimy zamarynowane kawałki perliczki. Usmażone mięso wyjmujemy i przekładamy w ciepłe miejsce.

Krok 2: Dusimy potrawkę

Pokrojone w drobną kostkę dymki i posiekany czosnek przesmażamy na tłuszczu ze smażenia mięsa, doprawiając wszystko roztartymi w moździerzu ziarnami kminku i solą. Kiedy cebula i czosnek się zeszklą, dorzucamy pokrojone podgrzybki. Kiedy grzyby się podsmażą, wkładamy kawałki perliczki. Wszystko razem krótko dusimy i zalewamy słodką śmietanką oraz odrobiną wody i sokiem z cytryny. Dusimy jeszcze ok. 40 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Bażant w limonkach

Smak w najlepszym stylu – mięso z bażanta w marynacie limonkowej, owinięte w cienkie plastry szynki szwarcwaldzkiej.

Bażant w limonkach

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 2 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Przepiórka w musztardzie i pomarańczach

Sposób na wystawny obiad – przepiórki w marynacie sojowo-musztardowej podane z bagietką i plastrami świeżej pomarańczy.

Przepiórka w musztardzie i pomarańczach

poziom trudności: trudny czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Udka perliczki z pomarańczą i rozmarynem

Pachnąca rozmarynem złocista perliczka, idealnie skomponowana ze smakiem świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.

Udka perliczki z pomarańczą i rozmarynem

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Perliczka w czerwonym winie

Oryginalny sposób na drób: perliczka w towarzystwie suszonych grzybów, z nutą rozmarynu oraz wytrawnego czerwonego wina.

Perliczka w czerwonym winie

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (6)

Avatar
  • Poo Poo
    1607 dni temu
    Sok z całej cytryny czy odrobinę ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1607 dni temu
    Poo, wystarczy odrobina soku. Po spróbowaniu całości możesz go jeszcze trochę dodać, jeśli zechcesz.
  • Gość Gość
    1550 dni temu
    w przepisie jest napisane jedna szt cytryny ,myśle że to kwestia smaku jedni sos potrawkowy wolą bardziej cytrynowy a inni mniej ,trzeba spróbować jak komu pasuje ,ja np. nie dodałam cytryny bo mi do grzybów nie bardzo pasuje ,tym bardziej że zbierane samodzielnie szkoda mi było je sokiem z cytryny zakrapiać
  • Janek Janek
    2390 dni temu
    Dzien dobry, chcialbym zrobic pieczona perliczke w ognisku (wykopac dol rozpalic ogien a gdy zostanie zar wsadzic w niego perliczke owinieta folia aluminiowa) - czy to dobry pomysl? Jezeli to jest mozliwe to prosze o jakis ciekawy przepis na marynate zeby przelezala w niej perliczna 24h i przeszla smakiem bejcy bo wszystkie marynaty ktore ogladam wydaje mi sie ze moga sie spalic I czy perliczna pieczona w zaze moze sie udac :) pozdrawiam Janek

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2388 dni temu
    Janku, niestety nie dysponujemy takim przepisem. Możesz się zainspirować którymś z naszych przepisów :) https://kuchnialidla.pl/przepisy?q=perliczka
  • Gość Gość
    1715 dni temu
    Moze sie udac jeśli dodatkowo perliczke owiniętą w folię oblepisz gliną, w przeciwnym razie z wierzchu będzie spalona, a w środku surowa, lub w ogole spali się na węgiel...

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!