Perliczka w czerwonym winie
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Grzyby przekładamy do miseczki, zalewamy szklanką gorącej wody i odstawiamy.

Boczek drobno kroimy. Na dno dużego garnka (większego od perliczki) wlewamy olej i podsmażamy pokrojony boczek, aż się zarumieni. Do boczku dodajemy pokrojone w ćwiartki szalotki i smażymy razem jeszcze przez chwilę, aż szalotki nabiorą brązowego koloru.

Perliczkę oczyszczamy, a następnie nacieramy solą i pieprzem, oprószamy mąką i wkładamy do garnka z boczkiem piersią do dołu. Smażymy 10 minut, a następnie odwracamy perliczkę piersią do góry i smażymy kolejne 10 minut.

Perliczkę wraz z boczkiem i cebulą przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Dodajemy gałązki rozmarynu i namoczone grzyby. Wlewamy wino i wkładamy do piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny. W trakcie pieczenia co 15-20 minut polewamy perliczkę sosem zbierającym się w naczyniu.

Upieczoną perliczkę wyjmujemy z naczynia, przekładamy na półmisek i odstawiamy na 15 minut przed rozkrojeniem.

Pozostały sos przelewamy do rondelka i podgrzewając go na średnim ogniu, redukujemy, aż nabierze konsystencji gęstego syropu. Perliczkę podajemy z przygotowanym sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (27)

Avatar
  • Gość Gość
    1035 dni temu
    W jakiej temp ma byc pieczona perliczka? Odkryta czy przykryta podczas pieczenia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1035 dni temu
    Drogi Gościu, pieczemy w temperaturze 180 stopni C. Jeśli będziesz piec bez przykrycia, musisz uważać, by się nie przypaliła (pilnuj perliczkę i często polewaj ją sosem). Piekąc pod przykryciem, zdejmij pokrywkę na ostatnie 15 minut pieczenia, żeby ładnie się zarumieniła.
  • Gość Gość
    595 dni temu
    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
  • Gość Gość
    595 dni temu
    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
  • Gość Gość
    1041 dni temu
    czy naczynie żaroodporne należy przykryć podczas pieczenia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1041 dni temu
    Nie trzeba przykrywać :) Ważne, by regularnie podlewać mięso sosem.
  • Gość Gość
    1041 dni temu
    Prosiłbym tylko o podanie najlepszej temperatury piekarnika do przygotowania tej perliczki.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1041 dni temu
    Tak jak w przepisie - piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni :)
  • Sławomir Prasek ze StargarduGość Sławomir Prasek ze StargarduGość
    1384 dni temu
    Trochę pracochłonne, ale warto było!!!. Perliczka wg. tego przepisu - "palce lizać!!!".

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1456 dni temu
    dziekuje za szybka odpowiedz :) Mam nadzieje ze na zime cos z tym tematem w oferte wrzucicie :) Pozdrawiam serdecznie!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1456 dni temu
    Drogi Gościu, perliczkę można kupić w Lidlu podczas trwania niektórych ofert sezonowych. Zachęcamy do śledzenia naszej aktualnej oferty!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1456 dni temu
    Mam pytanie a w lidlu znajde Perliczke?? Pozdrawiam!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1480 dni temu
    Przepis jest rewelacyjny.Pierwszy raz robiłam perliczkę i tak mi posmakowała,że na pewno nie ostatni. Wszystko wyszło idealnie, sos się ładnie zredukował, a perliczka była mięciutka i po prostu pyyyyyycha. Polecam spróbować

    odpowiedz

  • stevehar stevehar
    1650 dni temu
    A dzieki Tobie ja tez pobralem nauki. ZAMIERZASZ NAUCZYC SIE...

    odpowiedz

  • stevehar stevehar
    1650 dni temu
    ANIU mam nadzieje ze ZAMIERZASZ sie nauczyc jezyka polskiego :)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1663 dni temu
    Właśnie kupiłam w Lidlu perliczkę i zamieżam ją przygotowac wg.waszego przepisu.Myślę że wyjdzie pyszna.

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    1732 dni temu
    Wyszła pychotka:) nadziałam ja dodatkowo jabłkiem z majerankiem bo lubie później to jabłuszko sobie zjeść. Sos mi się nie chciał tylko zredukować do gęstego, gotowałam z 30 min, dłużej juz nie bo perliczka stygła;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1757 dni temu
    Jacku perliczkę należy smażyć na małym ogniu, a zawartość garnka należy od czasu do czasu przemieszać, by boczek i cebula się nie przypaliły.

    odpowiedz

  • Jacek Jacek
    1757 dni temu
    Jak smażyć perliczkę przez 20 minut tak aby nie spalić boczku i cebuli? Może jakiś trik?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1766 dni temu
    Pawle, całe wino idzie do perliczki :)

    odpowiedz

  • Paweł Paweł
    1767 dni temu
    Aż całe wino idzie do perliczki?

    odpowiedz

  • Małgorzata Małgorzata
    1768 dni temu
    Dziękuję za szybką odpowiedź! Zdążyłam zdjąć pokrywę na czas. Przepięknie pachnie!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1768 dni temu
    Małgorzato, perliczkę pieczemy w otwartym naczyniu. Jeśli jednak zacznie się za mocno przypiekać, pod koniec pieczenia możemy nakryć ją folią aluminiową.

    odpowiedz

  • Małgorzata Małgorzata
    1768 dni temu
    Proszę o wyjaśnienie, czy perliczkę pieczemy pod przykryciem, czy w otwartym naczyniu. Dziękuję.

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    1768 dni temu
    Dziękuję :) Biorę się do gotowania

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1771 dni temu
    Natalio, dziękujemy za czujność, już poprawiliśmy tę informację w przepisie - boczek pozostaje w garnku na czas smażenia perliczki, do naczynia żaroodpornego przekładany jest wraz z nią, już po usmażeniu.

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    1771 dni temu
    Nie do końca rozumiem przepis - boczek smażymy z szalotką i przekładamy do naczynia żaroodpornego, a perliczkę smażę w garnku z boczkiem - czyli te 50g boczku mam podzielić na 2 części? kupiłam tą mrożoną perliczkę deluxe i bo myślałam że jak zając jest już gotowa, czy mogę ją przygotować po rozmrożeniu wg. tego przepisu? będę wdzięczna za odpowiedź :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram