Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Grzyby przekładamy do miseczki, zalewamy szklanką gorącej wody i odstawiamy.
Boczek drobno kroimy. Na dno dużego garnka (większego od perliczki) wlewamy olej i podsmażamy pokrojony boczek, aż się zarumieni. Do boczku dodajemy pokrojone w ćwiartki szalotki i smażymy razem jeszcze przez chwilę, aż szalotki nabiorą brązowego koloru.
Perliczkę oczyszczamy, a następnie nacieramy solą i pieprzem, oprószamy mąką i wkładamy do garnka z boczkiem piersią do dołu. Smażymy 10 minut, a następnie odwracamy perliczkę piersią do góry i smażymy kolejne 10 minut.
Perliczkę wraz z boczkiem i cebulą przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Dodajemy gałązki rozmarynu i namoczone grzyby. Wlewamy wino i wkładamy do piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny. W trakcie pieczenia co 15-20 minut polewamy perliczkę sosem zbierającym się w naczyniu.
Upieczoną perliczkę wyjmujemy z naczynia, przekładamy na półmisek i odstawiamy na 15 minut przed rozkrojeniem.
Pozostały sos przelewamy do rondelka i podgrzewając go na średnim ogniu, redukujemy, aż nabierze konsystencji gęstego syropu. Perliczkę podajemy z przygotowanym sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczone udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami
Marynowane w miodzie i cytrynie kawałki kurczaka oraz pieczone ziemniaczki. Coś prostego, coś smacznego!
Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym
Pyszne nawiązanie do kuchni niemieckiej. Puszyste purée z kaparami i chrupiący kurczak smakują fenomenalnie!
Udka perliczki z pomarańczą i rozmarynem
Pachnąca rozmarynem złocista perliczka, idealnie skomponowana ze smakiem świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Stek wołowy z grilla
- Koktajl waniliowo-malinowy z bazylią
- Dorada z grilla z sosem cytrynowym
- Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii
- Roladki z szynki w sosie grzybowym
- Letnia zupa jarzynowa z ciecierzycą
- Lody śliwkowo-orzechowe z miodem
- Pierś indyka z kaszą jęczmienną i sosem curry
- Klopsy z mięsa mielonego z fasolką
- Schab w sosie porowym z duszonymi grzybami
- Wigilijne pierogi
- Wegańska zupa z ciecierzycy
- Barszcz czerwony z uszkami
- Kaszotto ze szparagami, groszkiem cukrowym i krewetkami
- Gulasz ekstra z jelenia w czerwonym winie
- Aromatyczne minitorciki pomarańczowe otulone marcepanem i lukrem
- Szakszuka z kaszą pęczak
- Dip z fety z pieczonymi pomidorkami
- Chrupiące ziemniaczki w ostrym sosie
- Odwrócone ciasto z ananasem
- Gnocchi w sosie pomidorowym
- Stek z jelenia
- Kresowe kluski z makiem
- Smażone okonie z chlebową sałatką
- Parfait balsamiczny z duszonymi morelami z wanilią
- Gulasz jagnięcy
- Sernik na jogurcie sojowym
- Szparagi w boczku
- Pizza capricciosa
- Kurczak w sosie pomidorowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (29)
1682 dni temu
Czy dania w winie można podawać dziecku, alkohol odparowuje?
odpowiedz
1682 dni temu
Asiu, potrawy na alkoholu poddane dłuższej obróbce termicznej (gotowanie, duszenie, pieczenie-ponad 2 godziny) nie powinny już zawierać alkoholu, który po tym czasie odparowuje. W tym przepisie jednak używamy dość dużo wina, a czas pieczenia perliczki trwa 1,5 godziny. Trudno przewidzieć, czy w tym wypadku w sosie nie zostanie jakiś procent użytego wina.
3258 dni temu
W jakiej temp ma byc pieczona perliczka? Odkryta czy przykryta podczas pieczenia?
odpowiedz
3257 dni temu
Drogi Gościu, pieczemy w temperaturze 180 stopni C. Jeśli będziesz piec bez przykrycia, musisz uważać, by się nie przypaliła (pilnuj perliczkę i często polewaj ją sosem). Piekąc pod przykryciem, zdejmij pokrywkę na ostatnie 15 minut pieczenia, żeby ładnie się zarumieniła.
2817 dni temu
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
2817 dni temu
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
3263 dni temu
czy naczynie żaroodporne należy przykryć podczas pieczenia?
odpowiedz
3263 dni temu
Nie trzeba przykrywać :) Ważne, by regularnie podlewać mięso sosem.
3263 dni temu
Prosiłbym tylko o podanie najlepszej temperatury piekarnika do przygotowania tej perliczki.
odpowiedz
3263 dni temu
Tak jak w przepisie - piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni :)
3607 dni temu
Trochę pracochłonne, ale warto było!!!. Perliczka wg. tego przepisu - "palce lizać!!!".
odpowiedz
3678 dni temu
dziekuje za szybka odpowiedz :) Mam nadzieje ze na zime cos z tym tematem w oferte wrzucicie :) Pozdrawiam serdecznie!!!
odpowiedz
3678 dni temu
Drogi Gościu, perliczkę można kupić w Lidlu podczas trwania niektórych ofert sezonowych. Zachęcamy do śledzenia naszej aktualnej oferty!
odpowiedz
3678 dni temu
Mam pytanie a w lidlu znajde Perliczke?? Pozdrawiam!!
odpowiedz
3702 dni temu
Przepis jest rewelacyjny.Pierwszy raz robiłam perliczkę i tak mi posmakowała,że na pewno nie ostatni. Wszystko wyszło idealnie, sos się ładnie zredukował, a perliczka była mięciutka i po prostu pyyyyyycha. Polecam spróbować
odpowiedz
3872 dni temu
A dzieki Tobie ja tez pobralem nauki. ZAMIERZASZ NAUCZYC SIE...
odpowiedz
3872 dni temu
ANIU mam nadzieje ze ZAMIERZASZ sie nauczyc jezyka polskiego :)
odpowiedz
3885 dni temu
Właśnie kupiłam w Lidlu perliczkę i zamieżam ją przygotowac wg.waszego przepisu.Myślę że wyjdzie pyszna.
odpowiedz
3954 dni temu
Wyszła pychotka:) nadziałam ja dodatkowo jabłkiem z majerankiem bo lubie później to jabłuszko sobie zjeść. Sos mi się nie chciał tylko zredukować do gęstego, gotowałam z 30 min, dłużej juz nie bo perliczka stygła;)
odpowiedz
3979 dni temu
Jacku perliczkę należy smażyć na małym ogniu, a zawartość garnka należy od czasu do czasu przemieszać, by boczek i cebula się nie przypaliły.
odpowiedz
3979 dni temu
Jak smażyć perliczkę przez 20 minut tak aby nie spalić boczku i cebuli? Może jakiś trik?
odpowiedz
3988 dni temu
Pawle, całe wino idzie do perliczki :)
odpowiedz
3989 dni temu
Aż całe wino idzie do perliczki?
odpowiedz
3990 dni temu
Dziękuję za szybką odpowiedź! Zdążyłam zdjąć pokrywę na czas. Przepięknie pachnie!
odpowiedz
3990 dni temu
Małgorzato, perliczkę pieczemy w otwartym naczyniu. Jeśli jednak zacznie się za mocno przypiekać, pod koniec pieczenia możemy nakryć ją folią aluminiową.
odpowiedz
3990 dni temu
Proszę o wyjaśnienie, czy perliczkę pieczemy pod przykryciem, czy w otwartym naczyniu. Dziękuję.
odpowiedz
3991 dni temu
Dziękuję :) Biorę się do gotowania
odpowiedz
3993 dni temu
Natalio, dziękujemy za czujność, już poprawiliśmy tę informację w przepisie - boczek pozostaje w garnku na czas smażenia perliczki, do naczynia żaroodpornego przekładany jest wraz z nią, już po usmażeniu.
odpowiedz
3993 dni temu
Nie do końca rozumiem przepis - boczek smażymy z szalotką i przekładamy do naczynia żaroodpornego, a perliczkę smażę w garnku z boczkiem - czyli te 50g boczku mam podzielić na 2 części? kupiłam tą mrożoną perliczkę deluxe i bo myślałam że jak zając jest już gotowa, czy mogę ją przygotować po rozmrożeniu wg. tego przepisu? będę wdzięczna za odpowiedź :)
odpowiedz
zobacz wszystkie