zobacz film Smażony kurczak z ryżem w sosie sezamowym

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • frytkownicę beztłuszczową
  • papier do pieczenia
  • praskę do czosnku
  • rozdrabniacz

Przygotuj wcześniej:

Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.

Sposób przygotowania:

KROK 1: MARYNUJEMY MIĘSO

Piersi kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Następnie skrapiamy je oliwą i doprawiamy wędzoną papryką, curry, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

KROK 2: SMAŻYMY MIĘSO

Wnętrze frytkownicy beztłuszczowej wykładamy papierem do pieczenia i w kilku miejscach nakłuwamy go, aby powstały dziurki. Do tak przygotowanej frytkownicy przekładamy kawałki kurczaka i smażymy go w temp. 200°C przez ok. 8 minut.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY RYŻ

Do ugotowanego ryżu dodajemy oliwę, olej sezamowy, sos sojowy oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i wraz z mrożonymi warzywami dodajemy je do ryżu. Czosnek wyciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce. Ryż ponownie mieszamy.

KROK 4: PODSMAŻAMY RYŻ Z MIĘSEM

Ryż z warzywami przekładamy do podsmażonego kurczaka i delikatnie mieszamy. Całość ponownie smażymy przez w temp. 200°C przez ok. 5 minut we frytkownicy beztłuszczowej, aż składniki nabiorą złotego koloru i staną się chrupiące.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS SEZAMOWY

Sezam podprażamy na suchej patelni, od czasu do czasu mieszając, aż nabierze złotego koloru. Następnie ¾ sezamu przesypujemy do rozdrabniacza i rozdrabniamy. Do sezamu dodajemy czosnek oraz dolewamy sos sojowy i sok z cytryny. Całość miksujemy, aż powstanie pasta. Gotową pastę łączymy z majonezem i musztardą. Na koniec do sosu sezamowego dodajemy odłożony wcześniej sezam i ponownie mieszamy.

WSKAZÓWKA! Po przygotowaniu sosu możemy do niego dodać więcej soku z cytryny do smaku.

KROK 6: ZAPIEKAMY RYŻ Z SOSEM

Ryż i mięso usmażone we frytkownicy beztłuszczowej ozdabiamy kilkoma kleksami sosu sezamowego i całość ponownie zapiekamy w temp. 200°C przez ok. 5 minut.

KROK 7: PODAJEMY DANIE

Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Dymkę siekamy. Gotowy ryż wykładamy na talerze, ozdabiamy kleksami śmietany, awokado i dymką.

WSKAZÓWKA! Danie możemy podawać z dodatkową porcją sosu sezamowego.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • jane jane
    1 dzień temu
    Przepis dobry ale nie każdemu może pasować, a sos mocno sezamowy dobry do np. burgerów. Jak ktoś nie ma frytkownicy beztłuszczowej można piec w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku z termoobiegiem, tylko trzeba zmienić czas pieczenia na ten: 15 min kurczaka, 10 min z ryżem, 15 min z sosem.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!