Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- frytkownicę beztłuszczową
- papier do pieczenia
- praskę do czosnku
- rozdrabniacz
Przygotuj wcześniej:
Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: MARYNUJEMY MIĘSO
Piersi kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Następnie skrapiamy je oliwą i doprawiamy wędzoną papryką, curry, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 2: SMAŻYMY MIĘSO
Wnętrze frytkownicy beztłuszczowej wykładamy papierem do pieczenia i w kilku miejscach nakłuwamy go, aby powstały dziurki. Do tak przygotowanej frytkownicy przekładamy kawałki kurczaka i smażymy go w temp. 200°C przez ok. 8 minut.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY RYŻ
Do ugotowanego ryżu dodajemy oliwę, olej sezamowy, sos sojowy oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i wraz z mrożonymi warzywami dodajemy je do ryżu. Czosnek wyciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce. Ryż ponownie mieszamy.
KROK 4: PODSMAŻAMY RYŻ Z MIĘSEM
Ryż z warzywami przekładamy do podsmażonego kurczaka i delikatnie mieszamy. Całość ponownie smażymy przez w temp. 200°C przez ok. 5 minut we frytkownicy beztłuszczowej, aż składniki nabiorą złotego koloru i staną się chrupiące.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS SEZAMOWY
Sezam podprażamy na suchej patelni, od czasu do czasu mieszając, aż nabierze złotego koloru. Następnie ¾ sezamu przesypujemy do rozdrabniacza i rozdrabniamy. Do sezamu dodajemy czosnek oraz dolewamy sos sojowy i sok z cytryny. Całość miksujemy, aż powstanie pasta. Gotową pastę łączymy z majonezem i musztardą. Na koniec do sosu sezamowego dodajemy odłożony wcześniej sezam i ponownie mieszamy.
WSKAZÓWKA! Po przygotowaniu sosu możemy do niego dodać więcej soku z cytryny do smaku.
KROK 6: ZAPIEKAMY RYŻ Z SOSEM
Ryż i mięso usmażone we frytkownicy beztłuszczowej ozdabiamy kilkoma kleksami sosu sezamowego i całość ponownie zapiekamy w temp. 200°C przez ok. 5 minut.
KROK 7: PODAJEMY DANIE
Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Dymkę siekamy. Gotowy ryż wykładamy na talerze, ozdabiamy kleksami śmietany, awokado i dymką.
WSKAZÓWKA! Danie możemy podawać z dodatkową porcją sosu sezamowego.
Zobacz podobne
przepisy
Stek wołowy z ziemniaczkami i musem z pieczonego czosnku
Ziemniaczki i steki z polędwicy smażone w beztłuszczowej frytkownicy z dodatkiem aromatycznego musu z czosnku. To idealne danie, które chociaż jest proste w przygotowaniu, z pewnością wzbudzi podziw.
Kotlet z bakłażana z mizerią z kiszonych ogórków
Panierowany bakłażan w chrupiącej panierce podany z mizerią z kiszonych ogórków to idealny pomysł na obiad lub kolację bez mięsa. W dodatku korzystając z przepisu Kingi, usmażysz go bez grama tłuszczu!
Zapiekany ryż z udkami kurczaka i warzywami
Ryż zapiekany à la risotto z aromatycznymi udkami kurczaka i wyjątkowymi dodatkami. Przygotuj to proste danie dla całej rodziny, które niejedną osobę zachwyci smakiem.
Pieczony kurczak w jogurcie
Aromatyczny i delikatny, dzięki marynacie jogurtowej, kurczak z suszonymi pomidorami to pomysł na obiad, który zachwyci każdego, kto go spróbuje. Sprawdź, jaki jest prosty w przygotowaniu!
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)