Stek wołowy z ziemniaczkami i musem z pieczonego czosnku

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • frytkownicę beztłuszczową rozgrzaną do temp. 180°C
  • blender ręczny

Przygotuj wcześniej:

Steki z polędwicy wyjmij z lodówki ok. 30 minut wcześniej, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.

Sposób przygotowania:

KROK 1: SMAŻYMY ZIEMNIACZKI

Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w łódeczki. Smażymy je wraz z nieobranymi ząbkami czosnku w rozgrzanej do temperatury 180°C frytkownicy beztłuszczowej przez ok. 18 minut, używając programu do smażenia frytek. Usmażone ziemniaczki zanurzamy w oleju po suszonych pomidorach.

KROK 2: SMAŻYMY STEKI Z POLĘDWICY

Ogrzaną do temperatury pokojowej polędwicę smażymy w rozgrzanej do temperatury 180°C frytkownicy beztłuszczowej przez ok. 10 minut.

WSKAZÓWKA! Po smażeniu przez 10 minut stek z polędwicy będzie średnio krwisty. Aby był bardziej wysmażony, musimy wydłużyć czas pieczenia.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MUS Z CZOSNKU

Upieczony z ziemniaczkami czosnek wyciskamy z łupinek i blendujemy z jogurtem i miodem. Następnie doprawiamy go sokiem i otartą skórką z cytryny, a także solą i pieprzem do smaku.

KROK 4: PODAJEMY DANIE

Gotowej polędwicy pozwalamy chwilę odpocząć. Następnie kroimy ją w plastry i podajemy z ziemniaczkami i musem z czosnku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Stek z grilla wołowy

Marynowana w zalewie z czerwonego wina, a następnie grillowana wołowina. Taki stek zachwyci bogactwem smaku!

Stek z grilla wołowy

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem

Amerykanie kochają steki. Zrozumiesz dlaczego, przygotowując polędwicę wołową zgodnie z naszym przepisem.

Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 6 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Stek z polędwicy wołowej z chimichurri

Pomysł na sycący mięsny obiad prosto z grilla – połączenie kuszącej polędwicy wołowej z aromatyczną mieszanką ziół.

Stek z polędwicy wołowej z chimichurri

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Daria Ładocha

Stek z tuńczyka po francusku z purée z gruszki

Daria Ładocha przygotowała doskonały przepis na pyszny stek z tuńczyka z purée z pieczonych gruszek. Wypróbuj!

Stek z tuńczyka po francusku z purée z gruszki

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 2 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (1)

Avatar
  • Michał Michał
    162 dni temu
    Totalny niewypał, ziemniaki twarde i surowe w środku, spalone na zewnątrz. Steki również surowe, dwukrotnie musiałem przedłużać. Nie polecam

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!