Stek wołowy z ziemniaczkami i musem z pieczonego czosnku

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • frytkownicę beztłuszczową rozgrzaną do temp. 180°C
  • blender ręczny

Przygotuj wcześniej:

Steki z polędwicy wyjmij z lodówki ok. 30 minut wcześniej, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.

Sposób przygotowania:

KROK 1: SMAŻYMY ZIEMNIACZKI

Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w łódeczki. Smażymy je wraz z nieobranymi ząbkami czosnku w rozgrzanej do temperatury 180°C frytkownicy beztłuszczowej przez ok. 18 minut, używając programu do smażenia frytek. Usmażone ziemniaczki zanurzamy w oleju po suszonych pomidorach.

KROK 2: SMAŻYMY STEKI Z POLĘDWICY

Ogrzaną do temperatury pokojowej polędwicę smażymy w rozgrzanej do temperatury 180°C frytkownicy beztłuszczowej przez ok. 10 minut.

WSKAZÓWKA! Po smażeniu przez 10 minut stek z polędwicy będzie średnio krwisty. Aby był bardziej wysmażony, musimy wydłużyć czas pieczenia.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MUS Z CZOSNKU

Upieczony z ziemniaczkami czosnek wyciskamy z łupinek i blendujemy z jogurtem i miodem. Następnie doprawiamy go sokiem i otartą skórką z cytryny, a także solą i pieprzem do smaku.

KROK 4: PODAJEMY DANIE

Gotowej polędwicy pozwalamy chwilę odpocząć. Następnie kroimy ją w plastry i podajemy z ziemniaczkami i musem z czosnku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!