Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- frytkownicę beztłuszczową rozgrzaną do temp. 180°C
- blender ręczny
Przygotuj wcześniej:
Steki z polędwicy wyjmij z lodówki ok. 30 minut wcześniej, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
Sposób przygotowania:
KROK 1: SMAŻYMY ZIEMNIACZKI
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w łódeczki. Smażymy je wraz z nieobranymi ząbkami czosnku w rozgrzanej do temperatury 180°C frytkownicy beztłuszczowej przez ok. 18 minut, używając programu do smażenia frytek. Usmażone ziemniaczki zanurzamy w oleju po suszonych pomidorach.
KROK 2: SMAŻYMY STEKI Z POLĘDWICY
Ogrzaną do temperatury pokojowej polędwicę smażymy w rozgrzanej do temperatury 180°C frytkownicy beztłuszczowej przez ok. 10 minut.
WSKAZÓWKA! Po smażeniu przez 10 minut stek z polędwicy będzie średnio krwisty. Aby był bardziej wysmażony, musimy wydłużyć czas pieczenia.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MUS Z CZOSNKU
Upieczony z ziemniaczkami czosnek wyciskamy z łupinek i blendujemy z jogurtem i miodem. Następnie doprawiamy go sokiem i otartą skórką z cytryny, a także solą i pieprzem do smaku.
KROK 4: PODAJEMY DANIE
Gotowej polędwicy pozwalamy chwilę odpocząć. Następnie kroimy ją w plastry i podajemy z ziemniaczkami i musem z czosnku.
Zobacz podobne
przepisy
Stek wołowy z grilla
Marynowana w zalewie z czerwonego wina, a następnie grillowana wołowina. Taki stek zachwyci bogactwem smaku!
Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem
Amerykanie kochają steki. Zrozumiesz dlaczego, przygotowując polędwicę wołową zgodnie z naszym przepisem.
Stek z polędwicy wołowej z chimichurri
Pomysł na sycący mięsny obiad prosto z grilla – połączenie kuszącej polędwicy wołowej z aromatyczną mieszanką ziół.
Stek z tuńczyka po francusku z purée z gruszki
Daria Ładocha przygotowała doskonały przepis na pyszny stek z tuńczyka z purée z pieczonych gruszek. Wypróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kanapki superfoods z łososiem i awokado
- Kanapka drwala
- Orzechowe babeczki z kubka
- Jackfruit w sosie teriyaki
- Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem
- Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
- Kawowe babeczki z kubka
- Kanapka z grillowanym serem halloumi
- Carpaccio di bresaola
- Sos chrzanowy
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
- Minitorciki z krewetkami
- Makaron razowy z pesto z suszonych pomidorów
- Krewetki tygrysie z makaronem typu wstążki, sosem pomidorowym i ajwarem
- Pieczone szparagi à la caprese
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)