Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blender
- patelnię grillową
Krok 1: Pieczemy gruszki z szalotkami
Gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki. Szalotki siekamy. Gruszki układamy na blaszce, posypujemy szalotkami. Ocet winny mieszamy z 1 łyżką miodu. Tak przygotowaną marynatą polewamy gruszki. Pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po tym czasie miksujemy na purée.
Krok 2: Grillujemy tuńczyka
Steki z tuńczyka oprószamy solą i pieprzem. Nacieramy delikatnie oliwą z oliwek. Steki grillujemy na patelni grillowej ok. 3 minut z każdej strony.
Krok 3: Przygotowujemy sos
2 łyżki oliwy mieszamy z miodem, posiekanym koperkiem i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dodajemy musztardę, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy.
Steki podajemy z purée z gruszki. W osobnej miseczce podajemy sos.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pieczona ryba po grecku
- Mini burgery
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Łazanki
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Nuggetsy z kurczaka
- Pierniki
- Przekąski sylwestrowe
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Krokiety z mięsem
- Pistacjowy sernik baskijski
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania




Komentarze (10)
2175 dni temu
nie polecam - sos jak i puree, porażka
Odpowiedz
2962 dni temu
Puree z pieczonych gruszek zdecydowanie za słodkie. Poza tym szalotka w 45min. zdążyła się zwęglić.
Odpowiedz
3068 dni temu
A z czym można to zjeść, bo jednak rybka z gruszką to za mało jak na obiad. Basia
Odpowiedz
3067 dni temu
pieczone bataty pasuja do tunczyka
3066 dni temu
Basiu, pasować będą pieczone ziemniaczki lub bataty :)
3065 dni temu
Komponuj z czym chcesz może będzie smakowało. Powodzenia.
3022 dni temu
Ze smakiem.
2966 dni temu
Ale zdrowo
3070 dni temu
A jakie gruszki? Wielkość, gatunek. I coś więcej o miodzie proszę. Marcin
Odpowiedz
3069 dni temu
Marcinie, to jakich użyjesz gruszek, zależy od Twoich upodobań smakowych - ważne, żeby nie były zbyt dojrzałe i miękkie. Za to miód powinien być płynny, możesz użyć np. wielokwiatowego. :)