
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blender
- patelnię grillową
Krok 1: Pieczemy gruszki z szalotkami
Gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki. Szalotki siekamy. Gruszki układamy na blaszce, posypujemy szalotkami. Ocet winny mieszamy z 1 łyżką miodu. Tak przygotowaną marynatą polewamy gruszki. Pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po tym czasie miksujemy na purée.
Krok 2: Grillujemy tuńczyka
Steki z tuńczyka oprószamy solą i pieprzem. Nacieramy delikatnie oliwą z oliwek. Steki grillujemy na patelni grillowej ok. 3 minut z każdej strony.
Krok 3: Przygotowujemy sos
2 łyżki oliwy mieszamy z miodem, posiekanym koperkiem i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dodajemy musztardę, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy.
Steki podajemy z purée z gruszki. W osobnej miseczce podajemy sos.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Stek z grilla wołowy
- Tagliatelle z kurczakiem
- Spanakopita
- Butter chicken
- Leczo
- Papryka faszerowana kaszą i warzywami
- Cevapcici z sosem tzatziki
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Gyros z kurczaka w picie
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Przepis na sos bolognese
- Ciasto na pierogi
- Sushi
- Gnocchi szpinakowe
- Baklawa grecka
- Ryż z jabłkami i cynamonem
- Cukinia faszerowana mięsem mielonym
- Ciasto z truskawkami i galaretką
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (10)
2071 dni temu
nie polecam - sos jak i puree, porażka
odpowiedz
2858 dni temu
Puree z pieczonych gruszek zdecydowanie za słodkie. Poza tym szalotka w 45min. zdążyła się zwęglić.
odpowiedz
2964 dni temu
A z czym można to zjeść, bo jednak rybka z gruszką to za mało jak na obiad. Basia
odpowiedz
2963 dni temu
pieczone bataty pasuja do tunczyka
2962 dni temu
Basiu, pasować będą pieczone ziemniaczki lub bataty :)
2961 dni temu
Komponuj z czym chcesz może będzie smakowało. Powodzenia.
2918 dni temu
Ze smakiem.
2862 dni temu
Ale zdrowo
2965 dni temu
A jakie gruszki? Wielkość, gatunek. I coś więcej o miodzie proszę. Marcin
odpowiedz
2965 dni temu
Marcinie, to jakich użyjesz gruszek, zależy od Twoich upodobań smakowych - ważne, żeby nie były zbyt dojrzałe i miękkie. Za to miód powinien być płynny, możesz użyć np. wielokwiatowego. :)