Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blender
  • patelnię grillową

Krok 1: Pieczemy gruszki z szalotkami

Pieczemy gruszki z szalotkami

Gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki. Szalotki siekamy. Gruszki układamy na blaszce, posypujemy szalotkami. Ocet winny mieszamy z 1 łyżką miodu. Tak przygotowaną marynatą polewamy gruszki. Pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po tym czasie miksujemy na purée.

 

 

Krok 2: Grillujemy tuńczyka

Grillujemy tuńczyka

Steki z tuńczyka oprószamy solą i pieprzem. Nacieramy delikatnie oliwą z oliwek. Steki grillujemy na patelni grillowej ok. 3 minut z każdej strony.

 

 

 

Krok 3: Przygotowujemy sos

Przygotowujemy sos

2 łyżki oliwy mieszamy z miodem, posiekanym koperkiem i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dodajemy musztardę, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy.

Steki podajemy z purée z gruszki. W osobnej miseczce podajemy sos.


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    75 dni temu
    A z czym można to zjeść, bo jednak rybka z gruszką to za mało jak na obiad. Basia

    odpowiedz

  • Gość Gość
    75 dni temu
    pieczone bataty pasuja do tunczyka
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    74 dni temu
    Basiu, pasować będą pieczone ziemniaczki lub bataty :)
  • Gość Gość
    73 dni temu
    Komponuj z czym chcesz może będzie smakowało. Powodzenia.
  • Gość Gość
    30 dni temu
    Ze smakiem.
  • Gość Gość
    77 dni temu
    A jakie gruszki? Wielkość, gatunek. I coś więcej o miodzie proszę. Marcin

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    77 dni temu
    Marcinie, to jakich użyjesz gruszek, zależy od Twoich upodobań smakowych - ważne, żeby nie były zbyt dojrzałe i miękkie. Za to miód powinien być płynny, możesz użyć np. wielokwiatowego. :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram