![Stek z tuńczyka po francusku z purée z gruszki Stek z tuńczyka po francusku z purée z gruszki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/2f6fb6cc0bc7-27ca90c873eb-KW23_Daria-Ladocha-Stek-z-tunczyka_23199_10052017_mp_4362_RGB_OK.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blender
- patelnię grillową
Krok 1: Pieczemy gruszki z szalotkami
Gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki. Szalotki siekamy. Gruszki układamy na blaszce, posypujemy szalotkami. Ocet winny mieszamy z 1 łyżką miodu. Tak przygotowaną marynatą polewamy gruszki. Pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po tym czasie miksujemy na purée.
Krok 2: Grillujemy tuńczyka
Steki z tuńczyka oprószamy solą i pieprzem. Nacieramy delikatnie oliwą z oliwek. Steki grillujemy na patelni grillowej ok. 3 minut z każdej strony.
Krok 3: Przygotowujemy sos
2 łyżki oliwy mieszamy z miodem, posiekanym koperkiem i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dodajemy musztardę, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy.
Steki podajemy z purée z gruszki. W osobnej miseczce podajemy sos.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą
Porcja makaronu z rybą udekorowana włoskimi dodatkami to sposób na szybki i zdrowy, a przede wszystkim pyszny obiad.
![Makaron z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4a998ba33911-66d568bec7-Danie_Okrasa_KW1_960x540.webp)
Kotlety z tuńczyka z limonkową salsą
Oryginalny pomysł na tuńczyka w roli głównej: pyszne kotleciki podane z salsą z awokado, ostrej papryki oraz limonki.
![Kotlety z tuńczyka z limonkową salsą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a31a4855112b-f6e992fac1-KW_32_kotlety_z_tunczyka_z_limonkowa_salsa_12989_S_126663_960x540.webp)
Empanadas z tuńczykiem i oliwkami
Oryginalny pomysł na obiad: smakowite pierożki kryjące w swym wnętrzu oryginalny farsz na bazie tuńczyka i oliwek.
![Empanadas z tuńczykiem i oliwkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4af896e4350f-57773fe71f-960x540_Thunfisch-Oliven-Empanadas.webp)
Pizza al tonno
Klasyczna pizza z tuńczykiem, cebulą, mozzarellą i oliwkami. Aromatyczne, apetyczne danie w stylu włoskim!
![Pizza al tonno](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5ea54dd6db55-088cfa69f7-em_1201_de_28-05_sb_pizza_al_tonno_stibi_2012_0007!!.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
- Gulasz z jelenia
- Tortilla z hummusem, kurczakiem i sałatką
- Sałatka i koktajl z rabarbaru
- Wegetariańskie kotlety w trzech odsłonach
- Lody wegańskie
- Ośmiornica z grilla z sosem cytrynowo-pietruszkowym
- Baba ghanoush
- Sernik z marakują
- Zupa z młodych warzyw z ciecierzycą i quinoą
- Tatar wołowy
- Wegańskie burgery z kotletem z buraków
- Stek z combra jelenia z sokiem cytrynowym
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
- Domowe hot-dogi z białych kiełbasek
- Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
- Kotleciki z soczewicy
- Flan Valencia
- Włoski deser „Fragola”
- Wegańskie sernikobrownie
- Szynka w glazurze miodowo-porzeczkowej
- Warkocz cynamonowo - marcepanowy
- Zapiekane tosty z pieczonym kalafiorem i pastą z papryki
- Pizza cztery pory roku
- Kurczak w winie
- Schab w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i purée jabłkowym
- Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe
- Dorsz z pappardelle z marchewki
- Sałatka z chrupiącym kalmarami
Komentarze (10)
1713 dni temu
nie polecam - sos jak i puree, porażka
odpowiedz
2500 dni temu
Puree z pieczonych gruszek zdecydowanie za słodkie. Poza tym szalotka w 45min. zdążyła się zwęglić.
odpowiedz
2606 dni temu
A z czym można to zjeść, bo jednak rybka z gruszką to za mało jak na obiad. Basia
odpowiedz
2605 dni temu
pieczone bataty pasuja do tunczyka
2604 dni temu
Basiu, pasować będą pieczone ziemniaczki lub bataty :)
2603 dni temu
Komponuj z czym chcesz może będzie smakowało. Powodzenia.
2560 dni temu
Ze smakiem.
2504 dni temu
Ale zdrowo
2607 dni temu
A jakie gruszki? Wielkość, gatunek. I coś więcej o miodzie proszę. Marcin
odpowiedz
2607 dni temu
Marcinie, to jakich użyjesz gruszek, zależy od Twoich upodobań smakowych - ważne, żeby nie były zbyt dojrzałe i miękkie. Za to miód powinien być płynny, możesz użyć np. wielokwiatowego. :)