Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blender
- patelnię grillową
Krok 1: Pieczemy gruszki z szalotkami
Gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki. Szalotki siekamy. Gruszki układamy na blaszce, posypujemy szalotkami. Ocet winny mieszamy z 1 łyżką miodu. Tak przygotowaną marynatą polewamy gruszki. Pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po tym czasie miksujemy na purée.
Krok 2: Grillujemy tuńczyka
Steki z tuńczyka oprószamy solą i pieprzem. Nacieramy delikatnie oliwą z oliwek. Steki grillujemy na patelni grillowej ok. 3 minut z każdej strony.
Krok 3: Przygotowujemy sos
2 łyżki oliwy mieszamy z miodem, posiekanym koperkiem i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dodajemy musztardę, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy.
Steki podajemy z purée z gruszki. W osobnej miseczce podajemy sos.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą
Porcja makaronu z rybą udekorowana włoskimi dodatkami to sposób na szybki i zdrowy, a przede wszystkim pyszny obiad.
Kotlety z tuńczyka z limonkową salsą
Oryginalny pomysł na tuńczyka w roli głównej: pyszne kotleciki podane z salsą z awokado, ostrej papryki oraz limonki.
Empanadas z tuńczykiem i oliwkami
Oryginalny pomysł na obiad: smakowite pierożki kryjące w swym wnętrzu oryginalny farsz na bazie tuńczyka i oliwek.
Pizza al tonno
Klasyczna pizza z tuńczykiem, cebulą, mozzarellą i oliwkami. Aromatyczne, apetyczne danie w stylu włoskim!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
- Gulasz z jelenia
- Tortilla z hummusem, kurczakiem i sałatką
- Sałatka i koktajl z rabarbaru
- Wegetariańskie kotlety w trzech odsłonach
- Lody wegańskie
- Ośmiornica z grilla z sosem cytrynowo-pietruszkowym
- Baba ghanoush
- Sernik z marakują
- Zupa z młodych warzyw z ciecierzycą i quinoą
- Tatar wołowy
- Wegańskie burgery z kotletem z buraków
- Stek z combra jelenia z sokiem cytrynowym
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
- Domowe hot-dogi z białych kiełbasek
- Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
- Kotleciki z soczewicy
- Flan Valencia
- Włoski deser „Fragola”
- Wegańskie sernikobrownie
- Szynka w glazurze miodowo-porzeczkowej
- Warkocz cynamonowo - marcepanowy
- Zapiekane tosty z pieczonym kalafiorem i pastą z papryki
- Pizza cztery pory roku
- Kurczak w winie
- Schab w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i purée jabłkowym
- Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe
- Dorsz z pappardelle z marchewki
- Sałatka z chrupiącym kalmarami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
1818 dni temu
nie polecam - sos jak i puree, porażka
odpowiedz
2604 dni temu
Puree z pieczonych gruszek zdecydowanie za słodkie. Poza tym szalotka w 45min. zdążyła się zwęglić.
odpowiedz
2710 dni temu
A z czym można to zjeść, bo jednak rybka z gruszką to za mało jak na obiad. Basia
odpowiedz
2710 dni temu
pieczone bataty pasuja do tunczyka
2709 dni temu
Basiu, pasować będą pieczone ziemniaczki lub bataty :)
2708 dni temu
Komponuj z czym chcesz może będzie smakowało. Powodzenia.
2665 dni temu
Ze smakiem.
2609 dni temu
Ale zdrowo
2712 dni temu
A jakie gruszki? Wielkość, gatunek. I coś więcej o miodzie proszę. Marcin
odpowiedz
2712 dni temu
Marcinie, to jakich użyjesz gruszek, zależy od Twoich upodobań smakowych - ważne, żeby nie były zbyt dojrzałe i miękkie. Za to miód powinien być płynny, możesz użyć np. wielokwiatowego. :)