Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
- większą żeliwną patelnię
- praskę do czosnku
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
W misce mieszamy 1 łyżkę oliwy, wędzoną paprykę i zioła włoskie. Udka oprószamy solą i obtaczamy w przygotowanej mieszance, tak aby całkowicie pokryła mięso.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI I PODSMAŻAMY RYŻ
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a suszone pomidory w paseczki. Na żeliwnej patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i podsmażamy na niej cebulę, aż się zeszkli. Następnie na patelnię dodajemy ryż i podsmażamy go wraz z cebulą, co jakiś czas mieszając, przez ok. 5 minut.
WSKAZÓWKA! Najlepszy do tego przepisu będzie ryż carnaroli.
KROK 3: PODSMAŻAMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Bezpośrednio do podsmażonego ryżu wyciskamy przez praskę czosnek oraz dodajemy suszone pomidory, szpinak i paprykę. Całość smażymy przez 1 minutę i zalewamy bulionem.
KROK 4: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Na ryżu kładziemy zamarynowane udka. Zapiekankę pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Na 5 minut przed końcem pieczenia całość posypujemy parmezanem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Łazanki
- Boczek pieczony
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Jajka na miękko
- Mini burgery
- Nuggetsy z kurczaka
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ryba po japońsku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Guacamole
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledź w oleju
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pulpety w sosie pomidorowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (2)
236 dni temu
15g ziół włoskich? Czy to nie błąd?
Odpowiedz
233 dni temu
Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, ziół faktycznie było za dużo. Potrzebujemy ok. 6 g, czyli 1 łyżki ziół włoskich :)