Zapiekany ryż z udkami kurczaka i warzywami

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
  • większą żeliwną patelnię
  • praskę do czosnku

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

W misce mieszamy 1 łyżkę oliwy, wędzoną paprykę i zioła włoskie. Udka oprószamy solą i obtaczamy w przygotowanej mieszance, tak aby całkowicie pokryła mięso.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI I PODSMAŻAMY RYŻ

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a suszone pomidory w paseczki. Na żeliwnej patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i podsmażamy na niej cebulę, aż się zeszkli. Następnie na patelnię dodajemy ryż i podsmażamy go wraz z cebulą, co jakiś czas mieszając, przez ok. 5 minut.

WSKAZÓWKA! Najlepszy do tego przepisu będzie ryż carnaroli.

KROK 3: PODSMAŻAMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Bezpośrednio do podsmażonego ryżu wyciskamy przez praskę czosnek oraz dodajemy suszone pomidory, szpinak i paprykę. Całość smażymy przez 1 minutę i zalewamy bulionem.

KROK 4: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Na ryżu kładziemy zamarynowane udka. Zapiekankę pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Na 5 minut przed końcem pieczenia całość posypujemy parmezanem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Risotto z krewetkami i szafranem

Prosty, szybki i smaczny przepis na risotto. Z pewnością zagości na Twoim stole!

Risotto z krewetkami i szafranem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Karol Okrasa

Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone

Kremowe risotto z mięsem indyka, orzeźwiającą cytryną i serkiem mascarpone według pomysłu Okrasy!

Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 2 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi

Kiszona kapusta i schab? To połączenie smaków, którego nie zapomnisz!

Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    123 dni temu
    15g ziół włoskich? Czy to nie błąd?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    120 dni temu
    Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, ziół faktycznie było za dużo. Potrzebujemy ok. 6 g, czyli 1 łyżki ziół włoskich :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!