zobacz film Arancini – faszerowane kulki ryżowe

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tarkę o drobnych oczkach
  • praskę do czosnku
  • łyżkę cedzakową
  • ręcznik papierowy

Krok 1: GOTUJEMY RYŻ

Ryż gotujemy w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Studzimy i łączymy w misce z parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Czosnek przeciśnięty przez praskę i cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy na rozgrzanej oliwie na głębokiej patelni. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, sól, pieprz oraz oregano i smażymy do odparowania wody.

Krok 3: FORMUJEMY I SMAŻYMY ARANCINI

Porcję ryżu formujemy na dłoni w półokrągły koszyczek. Umieszczamy w nim łyżkę farszu i kulkę mozzarelli. Zaklejamy arancino dodatkową porcją ryżu, tak by stworzyć kulę i zamknąć farsz wewnątrz.

Arancini obtaczamy kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej i smażymy na złoty kolor na głębokim oleju.

Gotowe arancini odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy z listkami świeżej bazylii oraz gałązką pomidorków koktajlowych.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • KoloM KoloM
    920 dni temu
    Witam. Jestem kucharzem od 23 lat i pracowałem w paru miejscach na świecie . Ten przepis to gniot. Tak się nie robi arancia di riso. Zmieńcie specjalistów. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    108 dni temu
    Lansują się, mało gotowania w gotowaniu, musiałem przewijać a i tak słabo to wyglada.
  • Gość Gość
    2005 dni temu
    Czy jest możliwa alternatywa dla parmezanu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2005 dni temu
    Drogi Gościu, parmezan ma bardzo charakterystyczny smak, który doskonale komponuje się z pozostałymi dodatkami w arancini. Jeśli jednak chcesz go wymienić na inny ser, polecamy Grana Padano.
  • Gość Gość
    1510 dni temu
    grana padano

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!