Arancini – faszerowane kulki ryżowe

Daria Ładocha


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tarkę o drobnych oczkach
  • praskę do czosnku
  • łyżkę cedzakową
  • ręcznik papierowy

Krok 1: GOTUJEMY RYŻ

Ryż gotujemy w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Studzimy i łączymy w misce z parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Czosnek przeciśnięty przez praskę i cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy na rozgrzanej oliwie na głębokiej patelni. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, sól, pieprz oraz oregano i smażymy do odparowania wody.

Krok 3: FORMUJEMY I SMAŻYMY ARANCINI

Porcję ryżu formujemy na dłoni w półokrągły koszyczek. Umieszczamy w nim łyżkę farszu i kulkę mozzarelli. Zaklejamy arancino dodatkową porcją ryżu, tak by stworzyć kulę i zamknąć farsz wewnątrz.

Arancini obtaczamy kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej i smażymy na złoty kolor na głębokim oleju.

Gotowe arancini odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy z listkami świeżej bazylii oraz gałązką pomidorków koktajlowych.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Kokosowy pudding ryżowy z mango

Idealna opcja dla fanów słodkich deserów: delikatny pudding w egzotycznym stylu oczaruje swym smakiem i zapachem!

Kokosowy pudding ryżowy z mango

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 2 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango

Wyśmienity deser inspirowany smakami Azji! Ryż, mango i kokos gwarantują niezapomniane doznania. Musisz go spróbować!

Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Daria Ładocha

Kleik ryżowy z jabłkiem

Deser przygotowywany na wiele sposobów przez babcie i mamy – kleik ryżowy z cynamonem i tartym jabłkiem!

Kleik ryżowy z jabłkiem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:10 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (6)

Avatar
  • kasiek klosowska kasiek klosowska
    250 dni temu
    Bzdura. Ignorancja. Pani Kinga po raz kolejny jest nie przygotowana do gotowania. Ten sycylijski przysmak to nie schabowy, nie obtaczamy kulek w mące, jaju i bułce tartej. Pfff. Gotowe kulki najpierw wkładamy do pastelli (woda, mąka, sól w odpowiednich proporcjach) a potem w bułce tartej. I tyle.

    odpowiedz

  • KoloM KoloM
    1362 dni temu
    Witam. Jestem kucharzem od 23 lat i pracowałem w paru miejscach na świecie . Ten przepis to gniot. Tak się nie robi arancia di riso. Zmieńcie specjalistów. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    550 dni temu
    Lansują się, mało gotowania w gotowaniu, musiałem przewijać a i tak słabo to wyglada.
  • Gość Gość
    2447 dni temu
    Czy jest możliwa alternatywa dla parmezanu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2447 dni temu
    Drogi Gościu, parmezan ma bardzo charakterystyczny smak, który doskonale komponuje się z pozostałymi dodatkami w arancini. Jeśli jednak chcesz go wymienić na inny ser, polecamy Grana Padano.
  • Gość Gość
    1951 dni temu
    grana padano

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!