Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o drobnych oczkach
- praskę do czosnku
- łyżkę cedzakową
- ręcznik papierowy
Krok 1: GOTUJEMY RYŻ
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Studzimy i łączymy w misce z parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Czosnek przeciśnięty przez praskę i cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy na rozgrzanej oliwie na głębokiej patelni. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, sól, pieprz oraz oregano i smażymy do odparowania wody.
Krok 3: FORMUJEMY I SMAŻYMY ARANCINI
Porcję ryżu formujemy na dłoni w półokrągły koszyczek. Umieszczamy w nim łyżkę farszu i kulkę mozzarelli. Zaklejamy arancino dodatkową porcją ryżu, tak by stworzyć kulę i zamknąć farsz wewnątrz.
Arancini obtaczamy kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej i smażymy na złoty kolor na głębokim oleju.
Gotowe arancini odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy z listkami świeżej bazylii oraz gałązką pomidorków koktajlowych.
Zobacz podobne
przepisy
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Ryż na mleku, jabłka i aromatyczny cynamon połączone w jednej, słodkiej zapiekance – prosty pomysł na słodkie danie!
Kokosowy pudding ryżowy z mango
Idealna opcja dla fanów słodkich deserów: delikatny pudding w egzotycznym stylu oczaruje swym smakiem i zapachem!
Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango
Wyśmienity deser inspirowany smakami Azji! Ryż, mango i kokos gwarantują niezapomniane doznania. Musisz go spróbować!
Kleik ryżowy z jabłkiem
Deser przygotowywany na wiele sposobów przez babcie i mamy – kleik ryżowy z cynamonem i tartym jabłkiem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
- Domek z piernika
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Świąteczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Pierniki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kutia
- Wegańska ryba po grecku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
51 dni temu
Bzdura. Ignorancja. Pani Kinga po raz kolejny jest nie przygotowana do gotowania. Ten sycylijski przysmak to nie schabowy, nie obtaczamy kulek w mące, jaju i bułce tartej. Pfff. Gotowe kulki najpierw wkładamy do pastelli (woda, mąka, sól w odpowiednich proporcjach) a potem w bułce tartej. I tyle.
odpowiedz
1163 dni temu
Witam. Jestem kucharzem od 23 lat i pracowałem w paru miejscach na świecie . Ten przepis to gniot. Tak się nie robi arancia di riso. Zmieńcie specjalistów. Pozdrawiam
odpowiedz
351 dni temu
Lansują się, mało gotowania w gotowaniu, musiałem przewijać a i tak słabo to wyglada.
2248 dni temu
Czy jest możliwa alternatywa dla parmezanu?
odpowiedz
2248 dni temu
Drogi Gościu, parmezan ma bardzo charakterystyczny smak, który doskonale komponuje się z pozostałymi dodatkami w arancini. Jeśli jednak chcesz go wymienić na inny ser, polecamy Grana Padano.
1752 dni temu
grana padano