Kleik ryżowy z jabłkiem

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tarkę

Krok 1: Gotujemy ryż

Do garnka wsypujemy ryż jaśminowy i zalewamy go wodą. Ryżu wcześniej nie płuczemy ani nie dodajemy soli. Gotujemy na średnim ogniu, aż woda całkowicie odparuje. Powinno to zająć ok. 1 godziny. Pod koniec gotowania ryżu dodajemy starte na tarce o dużych oczkach jabłko, a następnie dolewamy sok z całej pomarańczy oraz doprawiamy cynamonem.

Krok 2: Dekorujemy kleik

Ryż nakładamy na talerze, ozdabiamy plastrami pomarańczy, świeżą miętą oraz polewamy odrobiną syropu klonowego.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    1621 dni temu
    Według tych proporcji wyszło nie smaczne. Naprawiłam smak dodając jeszcze 3 rozprażone jabłka (jak na szarlotke) i sok z jednej pomarańczy. Czyli w sumie 4 jabłka i 2 pomarańcze. Ponadto znacznie więcej syropu niż w przepisie. Podałam z jogurtem i pokrojoną pomarańczą (połówka na porcje). Wyszło niezłe jednak biorąc pod uwagę długość czasu przygotowania nie opłacało się

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!