Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Mieszamy ryż z kajmakiem i migdałami
Migdały prażymy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć i się przyrumieniać (możemy również użyć kupnych prażonych migdałów). Mieszamy pół opakowania ryżu z 50 g prażonych migdałów. Dodajemy pół puszki kajmaku i dokładnie mieszamy. Umieszczamy na dnie pucharków.
Krok 2: Przygotowujemy krem kajmakowy
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Kiedy jest jeszcze lekko płynna, dodajemy pozostałą część kajmaku i sól morską. Łączymy z serkiem mascarpone i dokładnie mieszamy. Układamy w pucharkach na wcześniej przygotowanym ryżu. Wstawiamy do lodówki na 1-1,5 godziny. Desery możemy udekorować ryżem preparowanym, migdałami, startą czekoladą deserową, malinami i świeżą miętą lub melisą.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.
Ptysiowa piramida croquembouche
Sprawdź, jak wykonać jeden z piękniejszych francuskich deserów! Pyszną ptysiową piramidę oblaną złocistym karmelem.
Racuchy z karmelizowanymi gruszkami
Rumiane, pulchne placuszki z ciasta drożdżowego z dodatkiem słodkich gruszek. Idealne na śniadanie, doskonałe na deser!
Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu
Połączenie maślanych gofrów z sosem z limonki i karmelu to propozycja na pyszny deser w sam raz na letnie dni.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
- Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
- Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango
- Piłka nożna po włosku (spaghetti z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi)
- Duszone warzywa z fasolką i ziemniakami z dodatkiem fety
- Bagietka z serem camembert i truskawkami
- Podudzia z kurczaka w cytrynie z sałatką z buraków i fety
- Francuskie ptysie czekoladowo-truskawkowe
- Sałatka z soczewicą, gruszką i serem feta
- Zupa krem z kawałkami kurczaka
- Torcik serowy à la tiramisu
- Deser cassata alla siciliana
- Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
- Tort piernikowo-kajmakowy
- Kajmakowy deser tiramisu
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Nalewka z głogu
- Tort malinowy
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Francuskie brioche z czekoladą
- Schab wieprzowy na grzybach z brokułami i knedlikiem
- Zapiekanka z ziemniaków z gruszkami, fasolą i boczkiem
- Świąteczne śledzie po cygańsku
- Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana
- Makaron z soczewicą i kawałkami indyka
- Risotto ze szparagami
- Deser karmelowy z ryżem preparowanym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1984 dni temu
Dobry ser
odpowiedz
2522 dni temu
Pyszności..:)
odpowiedz
2851 dni temu
Czy deser mozna przygotować dzień wczesniej ?
odpowiedz
2850 dni temu
Najlepiej smakuje świeżo przygotowany :)