Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 140-150°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: SMAŻYMY UDKA
Udka kurczaka (z kością) doprawiamy solą i pieprzem. Na dnie garnka z grubym dnem rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim udka.
KROK 2: KROIMY WARZYWA
Cebulę kroimy w grubą kostkę, czosnek siekamy, świeży imbir siekamy w drobniutką kosteczkę, a marchewkę kroimy w plastry o szerokości ok. 0,5 cm.
KROK 3: SMAŻYMY WARZYWA Z RYŻEM
Podsmażone i zrumienione udka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu po smażeniu udek podsmażamy pokrojoną cebulę, marchewkę i czosnek. Zmniejszamy ogień, wsypujemy surowy ryż, dodajemy laski cynamonu oraz kolendrę. Chwilę mieszamy, a następnie dodajemy posiekany imbir i rodzynki. Ponownie mieszamy. Doprawiamy kurkumą, chili, mieszamy i jeszcze chwilę prażymy.
KROK 4: PIECZEMY WARZYWA Z KURCZAKIEM
Do ryżu i warzyw dokładamy udka kurczaka, całość zalewamy wodą i przykrywamy pokrywką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140-150°C i pieczemy 40 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.
Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.
Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą
Oryginalny pomysł na rodzinny obiad? Soczyste udka kurczaka wzbogacone smakiem świeżej mięty, podane z ryżem i warzywami.
Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
Ten przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym warto mieć pod ręką zawsze wtedy, gdy chcemy przygotować szybki i pyszny obiad w stylu azjatyckim. To klasyka, która nigdy się nie nudzi!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Kurczak i brukselka w sosie pomarańczowym
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Fabada
- 3 sposoby na dania z ryżu
- Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami smażony w woku
- Twarożek tofu z warzywami
- Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
- Bezmięsny pie
- Kociołek myśliwski z piekarnika
- Szakszuka z wołowiną
- Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym
- Pieczony bakłażan z indykiem
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- Ryż zapiekany z kurczakiem
- Indyk ze szparagami
- Talarki pumpernikla z burakami
- Chłodnik z botwiny
- Bowl z kurczakiem, cytrynowym ryżem i warzywami
- Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem
- Krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z grilla z sałatką z arbuza i ogórka
- Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym
- Deser cassata alla siciliana
- Warstwowa panna cotta
- Seromakowiec
- Walentynkowe serduszka
- Placek brzoskwiniowy z orzechami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
173 dni temu
Kurczak wyszedł suchy na wiór, dawno tak suchego mięsa nie jadłem. Zepsuł całe danie, bo ryz bardzo dobry.
odpowiedz
577 dni temu
mam wrażenie, że autorzy tych przepisów sami ich nie czytają. Po co mamy przekładać kurczaka do naczynia żaroodpornego skoro potem to kurczak ma wrócić do garnka z ryżem? I w tym garnku pieczemy?
odpowiedz
652 dni temu
Przepis na 25 ninut, ostatnie zdanie "pieczemy 40minut".
odpowiedz
648 dni temu
Czas przygotowania w naszych przepisach to czas, który należy poświęcić na wykonywanie czynności w kuchni. Pieczenie ryżu z kurczakiem nie jest wliczane w czas przygotowania.