
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 140-150°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: SMAŻYMY UDKA
Udka kurczaka (z kością) doprawiamy solą i pieprzem. Na dnie garnka z grubym dnem rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim udka.
KROK 2: KROIMY WARZYWA
Cebulę kroimy w grubą kostkę, czosnek siekamy, świeży imbir siekamy w drobniutką kosteczkę, a marchewkę kroimy w plastry o szerokości ok. 0,5 cm.
KROK 3: SMAŻYMY WARZYWA Z RYŻEM
Podsmażone i zrumienione udka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu po smażeniu udek podsmażamy pokrojoną cebulę, marchewkę i czosnek. Zmniejszamy ogień, wsypujemy surowy ryż, dodajemy laski cynamonu oraz kolendrę. Chwilę mieszamy, a następnie dodajemy posiekany imbir i rodzynki. Ponownie mieszamy. Doprawiamy kurkumą, chili, mieszamy i jeszcze chwilę prażymy.
KROK 4: PIECZEMY WARZYWA Z KURCZAKIEM
Do ryżu i warzyw dokładamy udka kurczaka, całość zalewamy wodą i przykrywamy pokrywką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140-150°C i pieczemy 40 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Makowiec japoński
- Boczek pieczony
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Jajka na miękko
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Sałatka gyros
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pierniki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Domek z piernika
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Krokiety z mięsem
- Guacamole
- Ciasto marchewkowe
- Spaghetti carbonara
- Makówki śląskie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
527 dni temu
Kurczak wyszedł suchy na wiór, dawno tak suchego mięsa nie jadłem. Zepsuł całe danie, bo ryz bardzo dobry.
Odpowiedz
932 dni temu
mam wrażenie, że autorzy tych przepisów sami ich nie czytają. Po co mamy przekładać kurczaka do naczynia żaroodpornego skoro potem to kurczak ma wrócić do garnka z ryżem? I w tym garnku pieczemy?
Odpowiedz
1006 dni temu
Przepis na 25 ninut, ostatnie zdanie "pieczemy 40minut".
Odpowiedz
1003 dni temu
Czas przygotowania w naszych przepisach to czas, który należy poświęcić na wykonywanie czynności w kuchni. Pieczenie ryżu z kurczakiem nie jest wliczane w czas przygotowania.