Ryż zapiekany z kurczakiem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 140-150°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: SMAŻYMY UDKA

Udka kurczaka (z kością) doprawiamy solą i pieprzem. Na dnie garnka z grubym dnem rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim udka.

KROK 2: KROIMY WARZYWA

Cebulę kroimy w grubą kostkę, czosnek siekamy, świeży imbir siekamy w drobniutką kosteczkę, a marchewkę kroimy w plastry o szerokości ok. 0,5 cm.

KROK 3: SMAŻYMY WARZYWA Z RYŻEM

Podsmażone i zrumienione udka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu po smażeniu udek podsmażamy pokrojoną cebulę, marchewkę i czosnek. Zmniejszamy ogień, wsypujemy surowy ryż, dodajemy laski cynamonu oraz kolendrę. Chwilę mieszamy, a następnie dodajemy posiekany imbir i rodzynki. Ponownie mieszamy. Doprawiamy kurkumą, chili, mieszamy i jeszcze chwilę prażymy.

KROK 4: PIECZEMY WARZYWA Z KURCZAKIEM

Do ryżu i warzyw dokładamy udka kurczaka, całość zalewamy wodą i przykrywamy pokrywką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140-150°C i pieczemy 40 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    380 dni temu
    mam wrażenie, że autorzy tych przepisów sami ich nie czytają. Po co mamy przekładać kurczaka do naczynia żaroodpornego skoro potem to kurczak ma wrócić do garnka z ryżem? I w tym garnku pieczemy?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    454 dni temu
    Przepis na 25 ninut, ostatnie zdanie "pieczemy 40minut".

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    451 dni temu
    Czas przygotowania w naszych przepisach to czas, który należy poświęcić na wykonywanie czynności w kuchni. Pieczenie ryżu z kurczakiem nie jest wliczane w czas przygotowania.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!