Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych i grubych oczkach
- rózgę kuchenną
- szczypce
- ręcznik papierowy
Przygotuj wcześniej:
Ryż basmati ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Odcedź na sitku z nadmiaru wody.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PANIERUJEMY KURCZAKA
Uda kurczaka pozbawiamy kości oraz skóry i kroimy na mniejsze, nieregularne kawałki, które następnie dokładnie obtaczamy w mące ziemniaczanej. Doprawiamy solą.
W osobnej misce rozmącamy jajka. Kawałki kurczaka obtoczone w mące ziemniaczanej zanurzamy w jajku, mieszamy, a następnie obtaczamy w mące pszennej.
Krok 2: SMAŻYMY KURCZAKA
W garnku rozgrzewamy olej.
WSKAZÓWKA! By skontrolować stopień rozgrzania oleju, wrzuć do garnka szczyptę mąki. Jeśli mąka zacznie się prażyć, masz pewność, że olej osiągnął właściwą temperaturę i możesz zacząć smażyć w nim kurczaka.
Kawałki kurczaka obtoczone w mące pszennej przekładamy do rozgrzanego oleju za pomocą szczypców i smażymy, aż się zarumienią.
Usmażone kawałki kurczaka wyławiamy z oleju i odkładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć mięso z nadmiaru tłuszczu.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS SŁODKO-KWAŚNY
Ketchup łączymy w misce z cukrem brązowym, sosem sojowym i octem ryżowym. Dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, aż cukier się rozpuści. Dodajemy wodę i drobno posiekany czosnek. Ponownie mieszamy całość.
Dodajemy skórkę otartą z limonki (bez białej, gorzkiej części), wyciśnięty z niej sok i drobno posiekany imbir. Mieszamy i odstawiamy sos.
Krok 4: SMAŻYMY WARZYWA
Kolorowe papryki kroimy w grubą kostkę, dymkę w plastry. Czosnek drobno siekamy.
Pokrojone warzywa smażymy na patelni na rozgrzanym oleju i dość mocnym ogniu, aż się zarumienią. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa powinny pozostać chrupiące.
Krok 5: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA
Zmniejszamy ogień i zalewamy warzywa przygotowanym wcześniej sosem słodko-kwaśnym. Na patelnię wykładamy również usmażonego kurczaka. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 5 minut, by smaki i składniki się połączyły.
Krok 6: PODAJEMY DANIE
Ugotowany wcześniej, odsączony ryż wykładamy na talerze. Na warstwę ryżu wykładamy porcję kurczaka z warzywami w sosie. Całość dekorujemy z wierzchu świeżą kolendrą.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami
Pachnący ziołami, chrupiący pieczony kurczak w towarzystwie kolorowych warzyw - oto recepta Borysa na udany obiad!
Kurczak z chili
Kurczak w wersji na ostrrro! Idealny na rodzinny obiad lub przyjęcie, najlepiej smakuje w towarzystwie ryżu i warzyw.
Kurczak w sojowej marynacie
Łatwy przepis dla fanów kurczaka – pieczone podudzia zamarynowane w sosie sojowym z dodatkiem cebuli i czosnku.
Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Uszka z grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Sernik krakowski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sałatka gyros
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Błyskawiczne pierniczki
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny makowiec
- Pierogi z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)