Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych i grubych oczkach
  • rózgę kuchenną
  • szczypce
  • ręcznik papierowy

Przygotuj wcześniej:

Ryż basmati ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Odcedź na sitku z nadmiaru wody.

Sposób przygotowania:

Krok 1: PANIERUJEMY KURCZAKA

Uda kurczaka pozbawiamy kości oraz skóry i kroimy na mniejsze, nieregularne kawałki, które następnie dokładnie obtaczamy w mące ziemniaczanej. Doprawiamy solą.

W osobnej misce rozmącamy jajka. Kawałki kurczaka obtoczone w mące ziemniaczanej zanurzamy w jajku, mieszamy, a następnie obtaczamy w mące pszennej.

Krok 2: SMAŻYMY KURCZAKA

W garnku rozgrzewamy olej.

WSKAZÓWKA! By skontrolować stopień rozgrzania oleju, wrzuć do garnka szczyptę mąki. Jeśli mąka zacznie się prażyć, masz pewność, że olej osiągnął właściwą temperaturę i możesz zacząć smażyć w nim kurczaka.

Kawałki kurczaka obtoczone w mące pszennej przekładamy do rozgrzanego oleju za pomocą szczypców i smażymy, aż się zarumienią.

Usmażone kawałki kurczaka wyławiamy z oleju i odkładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć mięso z nadmiaru tłuszczu.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS SŁODKO-KWAŚNY

Ketchup łączymy w misce z cukrem brązowym, sosem sojowym i octem ryżowym. Dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, aż cukier się rozpuści. Dodajemy wodę i drobno posiekany czosnek. Ponownie mieszamy całość.

Dodajemy skórkę otartą z limonki (bez białej, gorzkiej części), wyciśnięty z niej sok i drobno posiekany imbir. Mieszamy i odstawiamy sos.

Krok 4: SMAŻYMY WARZYWA

Kolorowe papryki kroimy w grubą kostkę, dymkę w plastry. Czosnek drobno siekamy.

Pokrojone warzywa smażymy na patelni na rozgrzanym oleju i dość mocnym ogniu, aż się zarumienią. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa powinny pozostać chrupiące.

Krok 5: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA

Zmniejszamy ogień i zalewamy warzywa przygotowanym wcześniej sosem słodko-kwaśnym. Na patelnię wykładamy również usmażonego kurczaka. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 5 minut, by smaki i składniki się połączyły.

Krok 6: PODAJEMY DANIE

Ugotowany wcześniej, odsączony ryż wykładamy na talerze. Na warstwę ryżu wykładamy porcję kurczaka z warzywami w sosie. Całość dekorujemy z wierzchu świeżą kolendrą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Borys Szyc

Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami

Pachnący ziołami, chrupiący pieczony kurczak w towarzystwie kolorowych warzyw - oto recepta Borysa na udany obiad!

Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Kurczak z chili

Kurczak w wersji na ostrrro! Idealny na rodzinny obiad lub przyjęcie, najlepiej smakuje w towarzystwie ryżu i warzyw.

Kurczak z chili

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Kurczak w sojowej marynacie

Łatwy przepis dla fanów kurczaka – pieczone podudzia zamarynowane w sosie sojowym z dodatkiem cebuli i czosnku.

Kurczak w sojowej marynacie

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 6 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!