Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- airfryer
- papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: MARYNUJEMY KURCZAKA
Mięso z udek oczyszczamy i kroimy w większą kostkę lub w paski. Przekładamy do miski, dodajemy 4 łyżki sosu sojowego oraz olej i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie obtaczamy w niej każdy kawałek mięsa.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS I WARZYWA
W miseczce łączymy wodę, ketchup i sos sojowy. Brokuł dzielimy na małe różyczki, a paprykę kroimy w drobną kostkę.
KROK 3: PIECZEMY SKŁADNIKI W AIRFRYERZE
Dno airfryera wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kurczaka, paprykę i różyczki brokułu. Wlewamy ⅓ sosu i pieczemy przez 9 minut w temperaturze 180°C. Po 5 minutach otwieramy komorę, mieszamy składniki i pieczemy przez kolejne 4 minuty.
KROK 4: DODAJEMY MAKARON
Makaron konjac odcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Dodajemy go do warzyw i mięsa wraz z pozostałym sosem. Całość mieszamy i pieczemy jeszcze przez 5–6 minut w temp. 180°C, w razie potrzeby mieszając.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Gotowy makaron posypujemy czarnym sezamem i drobno posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Przekąski sylwestrowe
- Uszka z grzybami
- Jajka na miękko
- Pierniki
- Śledź w oleju
- Ciasto na pierogi
- Sernik pistacjowy
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kutia
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (1)
124 dni temu
Nie wiem od czego zacząć czy od kiepskiego smaku czy faktu że pomimo wydłużenia ponad dwukrotnie czasu w airfryerze brokuł był surowy a mięso ledwo ledwo. Nie wiem czy autorka pierwszy raz widziała brokuł na oczy czy tu powinien być inny składnik w każdym razie oczekiwanie że brokuł będzie zdatny do spożycia po paru minutach obróbki cieplnej jest szaleństwem. Podsumowując 2/10 nie polecam.
Odpowiedz