Pad thai z makaronem konjac

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • durszlak
  • dużą patelnię lub wok

Przygotuj wcześniej:

Jeśli krewetki, których używasz, nie są gotowe do spożycia – obierz je i oczyść.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Sos sojowy mieszamy w miseczce z sosem rybnym. Następnie dodajemy do nich pozostałe składniki i całość bardzo dokładnie mieszamy, aż powstanie gładki sos.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MAKARON

Makaron konjac wyjmujemy z opakowania i odsączamy. Następnie dokładnie płuczemy, przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 2-3 minuty. Gotowy makaron odcedzamy.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Czosnek, szalotkę i orzeszki drobno siekamy. Szczypior kroimy pod sporym skosem, w dość duże kawałki.

KROK 4: SMAŻYMY KREWETKI

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy na nim krewetki, z każdej strony, aż będą różowe. Następnie do krewetek dodajemy posiekane czosnek i szalotkę i całość podsmażamy jeszcze przez minutę, cały czas mieszając.

KROK 5: SMAŻYMY JAJKA

Podsmażone składniki przesuwamy na brzegi patelni i na jej środek wlewamy drugą łyżkę oleju. Smażymy na nim jajka, aby powstała jajecznica. Składniki mieszamy.

KROK 6: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI Z SOSEM

Na patelnię dodajemy ugotowany makaron, połowę posiekanych orzeszków ziemnych, kiełki fasoli mung i sos. Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki pokryły się sosem.

KROK 7: PODAJEMY MAKARON

Danie podajemy oprószone pozostałymi orzeszkami i szczypiorem.

WSKAZÓWKA! Makaron możemy też podać z posiekaną czerwoną papryczką chili, aby był ostrzejszy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!