Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- durszlak
- dużą patelnię lub wok
Przygotuj wcześniej:
Jeśli krewetki, których używasz, nie są gotowe do spożycia – obierz je i oczyść.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Sos sojowy mieszamy w miseczce z sosem rybnym. Następnie dodajemy do nich pozostałe składniki i całość bardzo dokładnie mieszamy, aż powstanie gładki sos.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MAKARON
Makaron konjac wyjmujemy z opakowania i odsączamy. Następnie dokładnie płuczemy, przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 2-3 minuty. Gotowy makaron odcedzamy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Czosnek, szalotkę i orzeszki drobno siekamy. Szczypior kroimy pod sporym skosem, w dość duże kawałki.
KROK 4: SMAŻYMY KREWETKI
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy na nim krewetki, z każdej strony, aż będą różowe. Następnie do krewetek dodajemy posiekane czosnek i szalotkę i całość podsmażamy jeszcze przez minutę, cały czas mieszając.
KROK 5: SMAŻYMY JAJKA
Podsmażone składniki przesuwamy na brzegi patelni i na jej środek wlewamy drugą łyżkę oleju. Smażymy na nim jajka, aby powstała jajecznica. Składniki mieszamy.
KROK 6: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI Z SOSEM
Na patelnię dodajemy ugotowany makaron, połowę posiekanych orzeszków ziemnych, kiełki fasoli mung i sos. Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki pokryły się sosem.
KROK 7: PODAJEMY MAKARON
Danie podajemy oprószone pozostałymi orzeszkami i szczypiorem.
WSKAZÓWKA! Makaron możemy też podać z posiekaną czerwoną papryczką chili, aby był ostrzejszy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Krokiety z mięsem
- Ciasto marchewkowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Makowiec japoński
- Kutia
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ciasto na pierogi
- Łazanki
- Burek ze szpinakiem
- Piernik świąteczny
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Uszka z grzybami
- Ryba z piekarnika
- Śledzie po kaszubsku
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)