Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne lub żeliwne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Marynujemy mięso
Umyte i oczyszczone uda wkładamy do naczynia żaroodpornego bądź żeliwnego. Oprószamy pieprzem, wkładamy kilka plastrów czosnku oraz gałązkę rozmarynu. Mięso zalewamy rumem i odstawiamy do lodówki na 20-30 minut.
Krok 2: Podsmażamy szalotkę z czosnkiem
Cebulę kroimy w grubą kostkę, a czosnek w plastry. Zamarynowane mięso osuszamy na ręczniku papierowym. Marynatę zostawiamy, przyda się nam później do sosu. Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej i układamy na niej udka kurczaka skórą do dołu. Smażymy z obu stron. Przesmażonego kurczaka przekładamy do miski. Z patelni odlewamy nadmiar tłuszczu i wrzucamy szalotkę i czosnek. Połowę limonki kroimy na cząstki i dodajemy na patelnię wraz z porwaną na kawałki gałązką rozmarynu. Wlewamy pozostawioną marynatę i pozbywamy się nadmiaru alkoholu, flambirując sos. Zagarniamy odrobinę ognia z palnika lub podpalamy sos zapalniczką z dłuższym końcem. Zmniejszamy ogień i czekamy, aż płomień zgaśnie, to znak, że pozbyliśmy się resztek alkoholu. Dodajemy napar z herbaty i doprawiamy do smaku miodem. Ścieramy odrobinę skórki z limonki, solimy i dodajemy kilka kostek zmrożonego masła. Sos zagotowujemy.
Krok 3: Układamy ziemniaki
Mięso wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wyszorowane, małe młode ziemniaczki układamy w naczyniu. Przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 50-60 minut.
Mięso z ziemniakami wykładamy na duży półmisek. Limonkę i rozmaryn wyciągamy z sosu. Jeśli używaliśmy naczynia żaroodpornego, przekładamy sos na patelnię, wrzucamy zmrożone masło i na średnim ogniu mieszając, redukujemy sos. Wylewamy na mięso i ziemniaki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Mini burgery
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ryba po japońsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sernik pistacjowy
- Sałatka gyros
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Makowiec japoński
- Nuggetsy z kurczaka
- Krokiety z mięsem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Boczek pieczony
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania




Komentarze (4)
3299 dni temu
Wybacz Karol, pod koniec redukowania sosu dodałem sosu rybnego, bo ciągle wydawało mi się jałowe :)
Odpowiedz
3302 dni temu
Dlaczego udka. A moze pierś?
Odpowiedz
3302 dni temu
W październiku młode ziemniaki ??
Odpowiedz
3302 dni temu
Nie muszą być młode, ale ważne, by były małe.