zobacz film Uda kurczaka duszone w herbacie z rumem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne lub żeliwne 
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Marynujemy mięso

Marynujemy mięso

Umyte i oczyszczone uda wkładamy do naczynia żaroodpornego bądź żeliwnego. Oprószamy pieprzem, wkładamy kilka plastrów czosnku oraz gałązkę rozmarynu. Mięso zalewamy rumem i odstawiamy do lodówki na 20-30 minut.


 

Krok 2: Podsmażamy szalotkę z czosnkiem

Podsmażamy szalotkę z czosnkiem

Cebulę kroimy w grubą kostkę, a czosnek w plastry. Zamarynowane mięso osuszamy na ręczniku papierowym. Marynatę zostawiamy, przyda się nam później do sosu. Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej i układamy na niej udka kurczaka skórą do dołu. Smażymy z obu stron. Przesmażonego kurczaka przekładamy do miski. Z patelni odlewamy nadmiar tłuszczu i wrzucamy szalotkę i czosnek. Połowę limonki kroimy na cząstki i dodajemy na patelnię wraz z porwaną na kawałki gałązką rozmarynu. Wlewamy pozostawioną marynatę i pozbywamy się nadmiaru alkoholu, flambirując sos. Zagarniamy odrobinę ognia z palnika lub podpalamy sos zapalniczką z dłuższym końcem. Zmniejszamy ogień i czekamy, aż płomień zgaśnie, to znak, że pozbyliśmy się resztek alkoholu. Dodajemy napar z herbaty i doprawiamy do smaku miodem. Ścieramy odrobinę skórki z limonki, solimy i dodajemy kilka kostek zmrożonego masła. Sos zagotowujemy.

Krok 3: Układamy ziemniaki

Układamy ziemniaki

Mięso wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wyszorowane, małe młode ziemniaczki układamy w naczyniu. Przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 50-60 minut.

Mięso z ziemniakami wykładamy na duży półmisek. Limonkę i rozmaryn wyciągamy z sosu. Jeśli używaliśmy naczynia żaroodpornego, przekładamy sos na patelnię, wrzucamy zmrożone masło i na średnim ogniu mieszając, redukujemy sos. Wylewamy na mięso i ziemniaki.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    2960 dni temu
    Wybacz Karol, pod koniec redukowania sosu dodałem sosu rybnego, bo ciągle wydawało mi się jałowe :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2962 dni temu
    Dlaczego udka. A moze pierś?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2963 dni temu
    W październiku młode ziemniaki ??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2962 dni temu
    Nie muszą być młode, ale ważne, by były małe.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!