Dania główne - Podroby - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Podroby, mimo iż nie cieszą się współcześnie zbyt dużym zainteresowaniem, to mają swoich smakoszy. Zwłaszcza że wybór jest ogromny! Najczęściej sięgamy po wątróbki czy żołądki drobiowe, a więc podroby z kurczaka, kaczki czy gęsi. Urozmaiceniem mogą być jednak także podroby z królika, podroby wołowe, a dla bardziej wymagających również podroby z dziczyzny.

Podroby – najlepsze przepisy w jednym miejscu

Wśród wszystkich przepisów na podroby prym wiodą przepisy na przyrządzenie wątróbki, żołądków i flaków. To właśnie one występują najczęściej w przepisach kulinarnych. Często wykorzystujemy je do przygotowania potraw, które wzięły swe nazwy od nazw podrobów, z których je przyrządzono. Zajadamy się więc wątróbką z cebulką czy też zupą powszechnie znaną jako flaki. Rzadziej przyrządzamy natomiast gulasz z podrobów, na który przecież także znajdziemy wiele przepisów. Jeden z nich w szczególności poleca Kuchnia Lidla. Sprawdźcie koniecznie!

Podroby z kaczki – przepisy:

Kacze podroby, podobnie jak gęsie podroby, nie są może łatwo dostępne i rzadko występują w przepisach, ale z pewnością cechują się większą delikatnością niż podroby wieprzowe, które akurat w przepisach można spotkać częściej. Jeśli zatem poszukujemy wykwintnych dań z podrobów, to te z gęsi, a jeszcze lepiej z dzika zasługują na naszą uwagę.

A co, gdy brakuje nam inspiracji? Wtedy zaglądamy jak najszybciej do Kuchni Lidla, która przygotowała kilka interesujących przepisów na dania z podrobów. Wśród nich znajdziecie m.in. pomysły na wykorzystanie podrobów drobiowych.

Podroby drobiowe – przepisy:

Jak przyrządzić podroby?

Podroby mogą posłużyć do przygotowania smacznych potraw. Są łatwe w przyrządzeniu, bo wystarczy je umyć, osuszyć i w zależności od przeznaczenia pokroić albo zemleć. Na końcu lądują zazwyczaj na patelni razem z cebulką i czosnkiem lub stają się składnikiem farszu, którym będziemy nadziewać mięso. Niektórzy dodają je również do wywaru, na którym gotuje się zupa, albo robią z nich pasztety, np. pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!