zobacz film Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • ręczny palnik gazowy

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZESMAŻAMY CEBULĘ

Na patelni, na mocno rozgrzanym oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w grube piórka. Cebulę kładziemy na patelnię partiami – powinna smażyć się krótko i intensywnie, by z zewnątrz nabrała złotego koloru, a wewnątrz pozostała chrupka i lekko surowa. Usmażoną cebulę przekładamy na talerz.

Krok 2: MARYNUJEMY WĄTRÓBKĘ

Oczyszczoną wątróbkę przekładamy do miski i skrapiamy olejem. Dodajemy 2 gałązki rozmarynu pokrojone na mniejsze części i czosnek pokrojony w plasterki. Oprószamy pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy na ok. 20 minut, by smaki się połączyły.

Krok 3: SMAŻYMY WĄTRÓBKĘ

Zamarynowaną wątróbkę smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni po cebuli. Wątróbka powinna nabrać brązowego koloru, a w środku pozostać lekko surowa. Przesmażoną wątróbkę przekładamy na talerz. Odkładamy, by odpoczęła.

Krok 4: SMAŻYMY JABŁKA

Jabłka w skórce kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy na grube kawałki. Smażymy na tej samej patelni co wątróbkę – krótko, na mocnym ogniu i na złoty kolor. Dodajemy 1 gałązkę rozmarynu. Jabłka możemy podpiec od strony skórki za pomocą ręcznego palnika gazowego.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ

Na tej samej patelni rozgrzewamy miód. Dodajemy 1 gałązkę rozmarynu, ocet balsamiczny, posiekaną papryczkę chili i masło. Podgrzewamy, aż smaki się połączą, co jakiś czas mieszając.

Gdy glazura lekko odparuje, dodajemy wątróbkę. Dusimy ok. 4-5 minut. Pod koniec duszenia dodajemy połowę przesmażonej cebuli. Mieszamy.

Krok 6: PODAJEMY WĄTRÓBKĘ

Wątróbkę w glazurze wykładamy na talerze. Obok układamy drugą połowę cebuli i prażone jabłko. Całość polewamy glazurą i oprószamy solą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    1425 dni temu
    melasa z granatu zamiast octu balsamicznego będzie pasować?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1425 dni temu
    Jeśli melasa ma słodko-kwaśny, odpowiednio wyrazisty smak, możesz spróbować wykorzystać ten produkt jako zamiennik :) Sami jesteśmy ciekawi efektów!
  • Mariusz Bo Mariusz Bo
    1711 dni temu
    sól wyciąga wodę oczywiście, dlatego wątróbka robi się twarda ;)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!