Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- ręczny palnik gazowy
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZESMAŻAMY CEBULĘ
Na patelni, na mocno rozgrzanym oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w grube piórka. Cebulę kładziemy na patelnię partiami – powinna smażyć się krótko i intensywnie, by z zewnątrz nabrała złotego koloru, a wewnątrz pozostała chrupka i lekko surowa. Usmażoną cebulę przekładamy na talerz.
Krok 2: MARYNUJEMY WĄTRÓBKĘ
Oczyszczoną wątróbkę przekładamy do miski i skrapiamy olejem. Dodajemy 2 gałązki rozmarynu pokrojone na mniejsze części i czosnek pokrojony w plasterki. Oprószamy pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy na ok. 20 minut, by smaki się połączyły.
Krok 3: SMAŻYMY WĄTRÓBKĘ
Zamarynowaną wątróbkę smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni po cebuli. Wątróbka powinna nabrać brązowego koloru, a w środku pozostać lekko surowa. Przesmażoną wątróbkę przekładamy na talerz. Odkładamy, by odpoczęła.
Krok 4: SMAŻYMY JABŁKA
Jabłka w skórce kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy na grube kawałki. Smażymy na tej samej patelni co wątróbkę – krótko, na mocnym ogniu i na złoty kolor. Dodajemy 1 gałązkę rozmarynu. Jabłka możemy podpiec od strony skórki za pomocą ręcznego palnika gazowego.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ
Na tej samej patelni rozgrzewamy miód. Dodajemy 1 gałązkę rozmarynu, ocet balsamiczny, posiekaną papryczkę chili i masło. Podgrzewamy, aż smaki się połączą, co jakiś czas mieszając.
Gdy glazura lekko odparuje, dodajemy wątróbkę. Dusimy ok. 4-5 minut. Pod koniec duszenia dodajemy połowę przesmażonej cebuli. Mieszamy.
Krok 6: PODAJEMY WĄTRÓBKĘ
Wątróbkę w glazurze wykładamy na talerze. Obok układamy drugą połowę cebuli i prażone jabłko. Całość polewamy glazurą i oprószamy solą.
Zobacz podobne
przepisy
Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki
Danie nawiązujące do kuchni staropolskiej, w którym mocno korzenny smak łączy się z miodową słodyczą…
Wątróbki drobiowe ze smażonymi truskawkami i morelami z plackami
Zaskakujące połączenie wątróbki i soczystych owoców. Proste, szybkie i pyszne danie inspirowane kuchnią staropolską.
Kurczak z farszem orzechowym i śliwkami
Karol Okrasa zdradza swój przepis na idealny farsz do kurczaka pieczonego w całości! Z kaszą, mielonym mięsem, orzechami i wędzonymi śliwkami – spróbuj koniecznie!
Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
Królik, suszone pomidory i wątróbka. Obok takiej kompozycji nie można przejść obojętnie, dlatego koniecznie wypróbuj przepis Karola!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledź marynowany w pieczonych burakach
- Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki
- Okoń nilowy ze szparagami
- Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
- Koktajl tiramisu
- Spaghetti z pesto z brokułu
- Zakwas na barszcz czerwony
- Pieczone żeberka
- Szynka drobiowa z szynkowaru
- Naleśniki orkiszowe z miodem
- Wegańska musaka
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
- Kurczak duszony w piwie
- Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
- Łosoś z kremem musztardowym w chlebie pita
- Chłodnik z melona i mięty
- Polędwiczki wieprzowe po meksykańsku, Dla twardzieli
- Łopatka duszona w cydrze
- Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami smażony w woku
- Kaszotto z kaszy jaglanej z zielonymi szparagami
- Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
- Pyszne ciasto gryczane
- Kuleczki z koziego sera
- Zupa jagodowa z pianką z białek
- Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
- Pieczona ciecierzyca na słodko
- Tajine z kurczaka z figami
- Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1414 dni temu
melasa z granatu zamiast octu balsamicznego będzie pasować?
odpowiedz
1414 dni temu
Jeśli melasa ma słodko-kwaśny, odpowiednio wyrazisty smak, możesz spróbować wykorzystać ten produkt jako zamiennik :) Sami jesteśmy ciekawi efektów!
1699 dni temu
sól wyciąga wodę oczywiście, dlatego wątróbka robi się twarda ;)
odpowiedz