Dania główne - Polędwica - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Bryzol
Bryzol, klasyczny kotlet z drobno siekanego lub rozbitego mięsa, to potrawa, która wywołuje fale nostalgii, przypominając o czasach PRL-u. To danie, które święciło swoje triumfy na stołach wielu polskich rodzin, stając się symbolem prostoty, smaku i tradycji kulinarnej. Chcesz wiedzieć, jak przywołać nostalgię na Twój stół? Poznaj nasz przepis na wyborny bryzol z polędwicy wieprzowej.
Filet mignon – przepis na idealne mięso
Filet mignon to francuska nazwa dla środkowej, delikatnej części polędwicy wołowej, która zachwyca swoim smakiem i aromatem. To danie, które często kojarzy się z eleganckimi restauracjami, można w równie pyszny sposób przyrządzić także w domowym zaciszu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania filet mignon jak najlepsi szefowie kuchni!
Stek wołowy z ziemniaczkami i musem z pieczonego czosnku
Ziemniaczki i steki z polędwicy smażone w beztłuszczowej frytkownicy z dodatkiem aromatycznego musu z czosnku. To idealne danie, które chociaż jest proste w przygotowaniu, z pewnością wzbudzi podziw.
Stek wołowy z sałatką z kaszy bulgur
Wykorzystaj kaszę bulgur i najlepsze mięso wołowe, by przygotować pożywną orientalną sałatkę według przepisu Karola!
Bulgogi – wołowina po koreańsku
Spróbuj, jak smakuje jedno z najlepszych dań na świecie! Przygotuj bulgogi, czyli marynowaną wołowinę po koreańsku, wg przepisu Kingi i ciesz się prawdziwymi smakami kuchni azjatyckiej!
Soba stir fry z wołowiną
Sprawdź, jak smakuje japoński makaron soba w połączeniu z wołowiną i chrupiącymi warzywami! Przygotuj szybkie soba stir fry według przepisu Karola i ciesz się prawdziwymi smakami Azji!
Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną
Idealne danie dla tych, którzy lubią gotować w plenerze: pieczona polędwica wołowa i sycący gulasz z soczewicy! Wypróbuj przepis Karola – niech te proste smaki przeniosą Cię w czasie.
Azjatycki makaron z polędwiczką wieprzową
Smażony makaron to klasyka kuchni azjatyckiej! Doskonale smakuje z chrupiącymi warzywami i soczystą polędwiczką wieprzową.
Polędwiczki w pikantnym sosie żurawinowym
Jeśli lubisz połączenie mięsa i owoców, wypróbuj przepis Karola na delikatną polędwiczkę w sosie żurawinowym!
Polędwiczka w pieprzu z brukselką
Szukasz pomysłu na łatwy i pyszny obiad? Spróbuj kruchej polędwiczki otulonej pieprzem i brukselki z dodatkiem ziołowego pesto!
Polędwica wieprzowa w cieście francuskim
Wystarczy, że polędwicę wieprzową zawiniesz w ciasto francuskie, a stworzysz z niej zupełnie nowe danie! Sprawdzi się jako przekąska i danie główne.
Polędwica wieprzowa z ananasem z woka
Spróbuj polędwiczki wieprzowej w słodko-ostrym wydaniu. Z chili, imbirem i oczywiście ananasem!
Polędwica – przepisy na każdą okazję!
Pieczona polędwica to oczywiście znakomite danie obiadowe, ale może okazać się również smaczną i wykwintną potrawą serwowaną w wielu innych okolicznościach. Kto powiedział, że nie sprawdzi się na przykład podczas kolacji urodzinowej czy wizyty gości? Otóż to! Warto więc wypróbować przepisy na polędwicę, które proponuje Kuchnia Lidla. Wśród nich znajdziecie propozycje z wykorzystaniem polędwicy wieprzowej oraz wołowej. Przekonajcie się, że każdy przepis na danie z polędwicą gwarantuje sukces!
Polędwica wieprzowa – przepisy:
- polędwiczki z suszonymi pomidorami
- penne z kawałkami polędwicy i pieczarkami
- polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
- polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą
Polędwica wołowa – przepisy:
Przepis na polędwicę wołową może okazać się wyjątkową propozycją, jeśli skusimy się na przygotowanie soczystego steku. Ten ulubiony przysmak Amerykanów możemy podać w różnych wersjach, np. z ziołowym masłem.
Gdy szukacie dań na każdą okazję, spróbujcie przyrządzić polędwicę w sosie własnym, która nie potrzebuje wielu przypraw, aby sprostać oczekiwaniom największych smakoszy. Duszona w niewielkiej ilości bulionu i lekko doprawiona solą oraz pieprzem stanowić będzie doskonałą alternatywę dla mięs smażonych czy pieczonych.
A jeśli żadna dotychczasowa propozycja nie przypadła wam do gustu, to może warto zapoznać się z przepisami na polędwicę dojrzewającą? Nie wymaga smażenia, pieczenia ani duszenia. Wystarczą przyprawy i duża dawka cierpliwości, aby po kilku dniach delektować się smakiem domowej wędliny.
Polędwica – jak zrobić?
Jeśli nie mamy doświadczenia, zawsze może pojawić się pytanie, jak przyrządzić polędwicę, żeby zaspokoić wszystkie gusta, zarówno domowników, jak i gości. W takich momentach z pomocą przyjdzie wyszukiwarka przepisów Kuchni Lidla. Znajdziecie tam podpowiedzi, jak zrobić polędwicę, aby była smaczna.