zobacz film Polędwiczka w pieprzu z brukselką

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • malakser

Krok 1: Obsmażamy polędwiczkę

Polędwiczki w temperaturze pokojowej myjemy i osuszamy. Następnie przekrawamy na pół. Pieprz lekko rozgniatamy w moździerzu. Obtaczamy w nim polędwiczki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Obsmażamy polędwiczki z każdej strony na złoty kolor. Następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polędwiczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 4-5 minut.

Krok 2: Gotujemy brukselkę

Brukselkę myjemy. Następnie nacinamy na krzyż od spodu, przy jej najtwardszej części. Wrzucamy do dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Gotujemy około 3-4 minut, a następnie odcedzamy.

Krok 3: Przygotowujemy pesto

Do misy blendera wrzucamy czosnek, pistacje, połowę liści pietruszki i bazylii, w stosunku 1:1, oraz ser grana padano. Wlewamy oliwę i miksujemy. Dodajemy resztę bazylii i pietruszki, ponownie w proporcji 1:1. Miksujemy.

Krok 4: Łączymy składniki dania

Mięso wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy, aby odpoczęło przez około 8-9 minut. Brukselkę obtaczamy w połowie pesto. Posypujemy skórką otartą z wyszorowanej cytryny i skrapiamy dodatkowo sokiem. Wykładamy brukselkę na talerz wraz z kolejną porcją pesto. Polędwiczki ponownie wkładamy do piekarnika na około 2 minuty. Następnie kroimy w plastry. Układamy na talerzu. Polędwiczkę możemy teraz doprawić solą, dekorujemy listkami bazylii, dodatkowo możemy skropić odrobiną soku z cytryny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Mephisto76 Mephisto76
    26 dni temu
    Dobre !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1339 dni temu
    Czym można zastąpić brukselkę? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1339 dni temu
    możesz zastąpić ją brokułem, grillowaną cukinią lub bakłażanem. Dobrze sprawdzi się także fasolka szparagowa :)
  • Gość Gość
    2128 dni temu
    Mniam mniam. Naprawdę rewelacyjny przepisy. Byłam ostrożna z tymi polędwiczkami, bo już parę razy się nacięłam i albo były zbyt surowe albo twarde. TE WYSZŁY IDEALNIE. Obiad szybki, na impreze idealne danie - małopracochłonne. Dziękuję za świetny przepis.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2128 dni temu
    Cieszymy się, że znalazłaś ten idealny przepis! :)
  • Malinka Malinka
    2623 dni temu
    Bardzo smaczne danie. Proste a jednocześnie "ekskluzywne" w swoim smaku. Pyszne pesto, pasuje do brukselki a jeszcze bardziej do mięsa także dodatkowo nałożyliśmy je na kawałki polędwiczki. Co prawda, jak dla nas, mięso wyszło zbyt surowe w środku, także trzymałam je w piekarniku 5 minut dłużej i przed pokrojeniem na plastry kolejne 5 minut pozwoliłam mu odpocząć. Dopiero wtedy było idealne - ścięte, kruche i delikatne. Osobiście nie przepadam za takim na wpół surowym w środku chociaż wiem, że właśnie takie polędwiczki podaje się najczęściej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2863 dni temu
    Rozmrarzamy...

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!