zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • malakser

Krok 1: Obsmażamy polędwiczkę

Polędwiczki w temperaturze pokojowej myjemy i osuszamy. Następnie przekrawamy na pół. Pieprz lekko rozgniatamy w moździerzu. Obtaczamy w nim polędwiczki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Obsmażamy polędwiczki z każdej strony na złoty kolor. Następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polędwiczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 4-5 minut.

Krok 2: Gotujemy brukselkę

Brukselkę myjemy. Następnie nacinamy na krzyż od spodu, przy jej najtwardszej części. Wrzucamy do dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Gotujemy około 3-4 minut, a następnie odcedzamy.

Krok 3: Przygotowujemy pesto

Do misy blendera wrzucamy czosnek, pistacje, połowę liści pietruszki i bazylii, w stosunku 1:1, oraz ser grana padano. Wlewamy oliwę i miksujemy. Dodajemy resztę bazylii i pietruszki, ponownie w proporcji 1:1. Miksujemy.

Krok 4: Łączymy składniki dania

Mięso wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy, aby odpoczęło przez około 8-9 minut. Brukselkę obtaczamy w połowie pesto. Posypujemy skórką otartą z wyszorowanej cytryny i skrapiamy dodatkowo sokiem. Wykładamy brukselkę na talerz wraz z kolejną porcją pesto. Polędwiczki ponownie wkładamy do piekarnika na około 2 minuty. Następnie kroimy w plastry. Układamy na talerzu. Polędwiczkę możemy teraz doprawić solą, dekorujemy listkami bazylii, dodatkowo możemy skropić odrobiną soku z cytryny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Malinka Malinka
    140 dni temu
    Bardzo smaczne danie. Proste a jednocześnie "ekskluzywne" w swoim smaku. Pyszne pesto, pasuje do brukselki a jeszcze bardziej do mięsa także dodatkowo nałożyliśmy je na kawałki polędwiczki. Co prawda, jak dla nas, mięso wyszło zbyt surowe w środku, także trzymałam je w piekarniku 5 minut dłużej i przed pokrojeniem na plastry kolejne 5 minut pozwoliłam mu odpocząć. Dopiero wtedy było idealne - ścięte, kruche i delikatne. Osobiście nie przepadam za takim na wpół surowym w środku chociaż wiem, że właśnie takie polędwiczki podaje się najczęściej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    381 dni temu
    Rozmrarzamy...

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram