Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- malakser
Krok 1: Obsmażamy polędwiczkę
Polędwiczki w temperaturze pokojowej myjemy i osuszamy. Następnie przekrawamy na pół. Pieprz lekko rozgniatamy w moździerzu. Obtaczamy w nim polędwiczki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Obsmażamy polędwiczki z każdej strony na złoty kolor. Następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polędwiczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 4-5 minut.
Krok 2: Gotujemy brukselkę
Brukselkę myjemy. Następnie nacinamy na krzyż od spodu, przy jej najtwardszej części. Wrzucamy do dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Gotujemy około 3-4 minut, a następnie odcedzamy.
Krok 3: Przygotowujemy pesto
Do misy blendera wrzucamy czosnek, pistacje, połowę liści pietruszki i bazylii, w stosunku 1:1, oraz ser grana padano. Wlewamy oliwę i miksujemy. Dodajemy resztę bazylii i pietruszki, ponownie w proporcji 1:1. Miksujemy.
Krok 4: Łączymy składniki dania
Mięso wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy, aby odpoczęło przez około 8-9 minut. Brukselkę obtaczamy w połowie pesto. Posypujemy skórką otartą z wyszorowanej cytryny i skrapiamy dodatkowo sokiem. Wykładamy brukselkę na talerz wraz z kolejną porcją pesto. Polędwiczki ponownie wkładamy do piekarnika na około 2 minuty. Następnie kroimy w plastry. Układamy na talerzu. Polędwiczkę możemy teraz doprawić solą, dekorujemy listkami bazylii, dodatkowo możemy skropić odrobiną soku z cytryny.
Zobacz podobne
przepisy
Polędwiczki wieprzowe z czekoladą
Kolejne doskonałe połączenie mięsa i czekolady! Dodatkowo wzbogacone aromatem koziego sera.
Polędwica wieprzowa ze szparagami w śmietanie
Szukasz eleganckiego dania? Przygotuj wyśmienitą polędwicę wieprzową ze szparagami w śmietanie oraz aromatycznym ryżem ze świeżą trybulą.
Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą
Połączenie słodkich i wytrawnych smaków to doskonały pomysł na obiad według Okrasy!
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Delikatne mięsne steki skąpane w aromatycznym sosie z dodatkiem whisky i wina. Idealne na wykwintny obiad.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny makowiec
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sernik krakowski
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto marchewkowe
- Wegańska ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
26 dni temu
Dobre !
odpowiedz
1339 dni temu
Czym można zastąpić brukselkę? :)
odpowiedz
1339 dni temu
możesz zastąpić ją brokułem, grillowaną cukinią lub bakłażanem. Dobrze sprawdzi się także fasolka szparagowa :)
2128 dni temu
Mniam mniam. Naprawdę rewelacyjny przepisy. Byłam ostrożna z tymi polędwiczkami, bo już parę razy się nacięłam i albo były zbyt surowe albo twarde. TE WYSZŁY IDEALNIE. Obiad szybki, na impreze idealne danie - małopracochłonne. Dziękuję za świetny przepis.
odpowiedz
2128 dni temu
Cieszymy się, że znalazłaś ten idealny przepis! :)
2623 dni temu
Bardzo smaczne danie. Proste a jednocześnie "ekskluzywne" w swoim smaku. Pyszne pesto, pasuje do brukselki a jeszcze bardziej do mięsa także dodatkowo nałożyliśmy je na kawałki polędwiczki. Co prawda, jak dla nas, mięso wyszło zbyt surowe w środku, także trzymałam je w piekarniku 5 minut dłużej i przed pokrojeniem na plastry kolejne 5 minut pozwoliłam mu odpocząć. Dopiero wtedy było idealne - ścięte, kruche i delikatne. Osobiście nie przepadam za takim na wpół surowym w środku chociaż wiem, że właśnie takie polędwiczki podaje się najczęściej.
odpowiedz
2863 dni temu
Rozmrarzamy...
odpowiedz