zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • patelnię grillową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Marynujemy polędwiczki

Tymianek siekamy. Polędwiczkę nacieramy pieprzem, odrobiną soli i tymiankiem. Smarujemy olejem i grillujemy w całości na patelni grillowej. Grillujemy z każdej strony, aby boki delikatnie się przypiekły. Obsmażone mięso wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 5-6 minut.

Krok 2: Gotujemy sos

Na patelnię po grillowaniu mięsa wlewamy wodę i odstawiamy. Szalotkę siekamy w drobną kostkę. Czosnek kroimy w plasterki. Tymianek i połowę papryczki chili drobno siekamy. Do rozgrzanego rondelka wlewamy olej i blanszujemy cebulę, chili i czosnek. Ser kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do warzyw, kilka kawałków sera zostawiamy. Gdy ser zacznie się topić, dolewamy wino i czekamy, aż alkohol odparuje, a ser całkowicie się rozpuści. Mieszamy. Dolewamy śmietankę, wodę z patelni grillowej, tymianek i pozostałą część sera. Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje.

Po upieczeniu polędwiczki odstawiamy na 5-6 minut, a następnie wkładamy do piekarnika na około minutę do podgrzania.

Krok 3: Doprawiamy sos i podajemy danie

Sos doprawiamy skórką startą z limonki oraz solą. Do sosu dodajemy startą gorzką czekoladę. Sos chwilę podgrzewamy. Na talerz wykładamy sos, polędwiczkę pokrojoną w plastry i posypujemy tartą czekoladą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    569 dni temu
    MEGA!!!! jesteś wielki:)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram