Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patelnię grillową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Marynujemy polędwiczki
Tymianek siekamy. Polędwiczkę nacieramy pieprzem, odrobiną soli i tymiankiem. Smarujemy olejem i grillujemy w całości na patelni grillowej. Grillujemy z każdej strony, aby boki delikatnie się przypiekły. Obsmażone mięso wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 5-6 minut.
Krok 2: Gotujemy sos
Na patelnię po grillowaniu mięsa wlewamy wodę i odstawiamy. Szalotkę siekamy w drobną kostkę. Czosnek kroimy w plasterki. Tymianek i połowę papryczki chili drobno siekamy. Do rozgrzanego rondelka wlewamy olej i blanszujemy cebulę, chili i czosnek. Ser kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do warzyw, kilka kawałków sera zostawiamy. Gdy ser zacznie się topić, dolewamy wino i czekamy, aż alkohol odparuje, a ser całkowicie się rozpuści. Mieszamy. Dolewamy śmietankę, wodę z patelni grillowej, tymianek i pozostałą część sera. Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje.
Po upieczeniu polędwiczki odstawiamy na 5-6 minut, a następnie wkładamy do piekarnika na około minutę do podgrzania.
Krok 3: Doprawiamy sos i podajemy danie
Sos doprawiamy skórką startą z limonki oraz solą. Do sosu dodajemy startą gorzką czekoladę. Sos chwilę podgrzewamy. Na talerz wykładamy sos, polędwiczkę pokrojoną w plastry i posypujemy tartą czekoladą.
Zobacz podobne
przepisy
Polędwiczki wieprzowe z przyprawami z zapiekanką bakłażanową po neapolitańsku
Coś bardzo południowego - polędwiczki wieprzowe w śródziemnomorskiej marynacie podawane z bakłażanową zapiekanką.
Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowo-imbirowym
Smakowita, soczysta i pachnąca pomarańczą – taka będzie polędwica przygotowana zgodnie z tym przepisem. Spróbujesz?
Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora
Trudno się zdecydować, czy ta potrawa lepiej smakuje czy wygląda. Chyba musisz przekonać się o tym osobiście.
Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą
Ta potrawa w stylu włoskim jest prosta w wykonaniu lecz niezwykle wyrafinowana w smaku. Musisz się o tym przekonać!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tarta razowa z botwinką i kozim serem
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Francuskie brioche z czekoladą
- Pizza 4 sery
- Roladki z indyka z owocami i serem gorgonzola
- Kawałki sera koziego na roszponce z orzechami
- Podpłomyki z koprem włoskim i brzoskwinią
- Kawa z borówką, rozmarynem i białą czekoladą
- Kurczak w boczku z czekoladą
- Zupa z groszku z miętą i prażoną gruszką
- Klopsiki z jagnięciny z dipem z sera koziego
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Tarta z burakiem
- Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola
- PASTA Z KOZIEGO SERA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Szampańska galaretka z puszystą pianką i owocami
- Dżem wiśniowy z imbirem i rumem
- Lodowe kanapki dla dzieci
- Pizza na spodzie z kalafiora
- Bigos świąteczny na gęsiej piersi
- Andaluzyjska kanapka serranito
- Babka cytrynowa
- Tarta makowa z gruszkami
- Sałatka z bakłażana na 2 sposoby
- Gulasz z dzika z grzybami
- Złote mleko
- Ostre paluszki dyniowe z dipem
- Szneka z glancem, twarogiem i truskawkami
- Spaghetti z okruszkami – sposób na czerstwe pieczywo
- Placki owsiane z sałatką z truskawek
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2912 dni temu
MEGA!!!! jesteś wielki:)
odpowiedz