
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patelnię grillową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Marynujemy polędwiczki
Tymianek siekamy. Polędwiczkę nacieramy pieprzem, odrobiną soli i tymiankiem. Smarujemy olejem i grillujemy w całości na patelni grillowej. Grillujemy z każdej strony, aby boki delikatnie się przypiekły. Obsmażone mięso wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 5-6 minut.
Krok 2: Gotujemy sos
Na patelnię po grillowaniu mięsa wlewamy wodę i odstawiamy. Szalotkę siekamy w drobną kostkę. Czosnek kroimy w plasterki. Tymianek i połowę papryczki chili drobno siekamy. Do rozgrzanego rondelka wlewamy olej i blanszujemy cebulę, chili i czosnek. Ser kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do warzyw, kilka kawałków sera zostawiamy. Gdy ser zacznie się topić, dolewamy wino i czekamy, aż alkohol odparuje, a ser całkowicie się rozpuści. Mieszamy. Dolewamy śmietankę, wodę z patelni grillowej, tymianek i pozostałą część sera. Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje.
Po upieczeniu polędwiczki odstawiamy na 5-6 minut, a następnie wkładamy do piekarnika na około minutę do podgrzania.
Krok 3: Doprawiamy sos i podajemy danie
Sos doprawiamy skórką startą z limonki oraz solą. Do sosu dodajemy startą gorzką czekoladę. Sos chwilę podgrzewamy. Na talerz wykładamy sos, polędwiczkę pokrojoną w plastry i posypujemy tartą czekoladą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierniki
- Sernik pistacjowy
- Ryba z piekarnika
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sałatka gyros
- Klasyczna sałatka grecka
- Krokiety z mięsem
- Burek ze szpinakiem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Kutia
- Ciasto na pierogi
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Spaghetti carbonara
- Piernik świąteczny
- Makowiec japoński
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
3241 dni temu
MEGA!!!! jesteś wielki:)
Odpowiedz