
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Smażymy polędwicę
Polędwicę myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Nacieramy olejem, doprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni. Następnie smażymy dalej pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 25 minut, kilkakrotnie przy tym obracając.
Krok 2: Gotujemy szparagi z winem i śmietanką
W międzyczasie szparagi obieramy, końcówki obcinamy. Szparagi kroimy na kawałki o długości 3 cm. W garnku roztapiamy 2 łyżki masła i wrzucamy szparagi. Podlewamy winem i śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 12 minut.
Krok 3: Do ryżu dodajemy trybulę
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Trybulę drobno siekamy. Sos ze szparagów w razie potrzeby zagęszczamy mąką ziemniaczaną i doprawiamy do smaku. Trybulę i pozostałe masło dodajemy do ryżu i mieszamy, nakładamy do małych miseczek i wykładamy na talerz. Polędwicę kroimy, układamy ze szparagami w śmietanie.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pierniki
- Makowiec japoński
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Sernik pistacjowy
- Mini burgery
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ryba z piekarnika
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pistacjowy sernik baskijski
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Łazanki
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Boczek pieczony
- Piernik świąteczny
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Spaghetti carbonara
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
2322 dni temu
Jaka sałatkę pan poleca do tego ?
Odpowiedz
2322 dni temu
W tym konkretnym daniu szparagi w śmietanie pełnią funkcję dodatku, ale do smażonej w ten sposób polędwiczki wieprzowej najbardziej pasują proste sałatki na bazie miksów sałat, pomidorków, szpinaku lub roszponki i ziół, podane z winegretem.