Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Smażymy polędwicę
Polędwicę myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Nacieramy olejem, doprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni. Następnie smażymy dalej pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 25 minut, kilkakrotnie przy tym obracając.
Krok 2: Gotujemy szparagi z winem i śmietanką
W międzyczasie szparagi obieramy, końcówki obcinamy. Szparagi kroimy na kawałki o długości 3 cm. W garnku roztapiamy 2 łyżki masła i wrzucamy szparagi. Podlewamy winem i śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 12 minut.
Krok 3: Do ryżu dodajemy trybulę
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Trybulę drobno siekamy. Sos ze szparagów w razie potrzeby zagęszczamy mąką ziemniaczaną i doprawiamy do smaku. Trybulę i pozostałe masło dodajemy do ryżu i mieszamy, nakładamy do małych miseczek i wykładamy na talerz. Polędwicę kroimy, układamy ze szparagami w śmietanie.
Zobacz podobne
przepisy
Polędwiczki wieprzowe po meksykańsku, Dla twardzieli
Niestraszne Ci naprawdę ostre dania? Przygotuj pikantne polędwiczki wieprzowe w stylu meksykańskim.
Prowansalskie polędwiczki z pieczarkami
Mięso w delikatnym sosie, pożywna kasza i surówka. Proste danie, w którym rozsmakuje się cała rodzina!
Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowo-imbirowym
Smakowita, soczysta i pachnąca pomarańczą – taka będzie polędwica przygotowana zgodnie z tym przepisem. Spróbujesz?
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ryba po japońsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Sernik piernikowy
- Ciasto marchewkowe
- Kompot z suszu z cytryną
- Pieczona ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Kapusta z grochem
- Pierniki
- Golonka pieczona po bawarsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2016 dni temu
Jaka sałatkę pan poleca do tego ?
odpowiedz
2016 dni temu
W tym konkretnym daniu szparagi w śmietanie pełnią funkcję dodatku, ale do smażonej w ten sposób polędwiczki wieprzowej najbardziej pasują proste sałatki na bazie miksów sałat, pomidorków, szpinaku lub roszponki i ziół, podane z winegretem.