Polędwica wieprzowa ze szparagami w śmietanie
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Smażymy polędwicę

Polędwicę myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Nacieramy olejem, doprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni. Następnie smażymy dalej pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 25 minut, kilkakrotnie przy tym obracając.

Krok 2: Gotujemy szparagi z winem i śmietanką

W międzyczasie szparagi obieramy, końcówki obcinamy. Szparagi kroimy na kawałki o długości 3 cm. W garnku roztapiamy 2 łyżki masła i wrzucamy szparagi. Podlewamy winem i śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 12 minut.

Krok 3: Do ryżu dodajemy trybulę

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Trybulę drobno siekamy. Sos ze szparagów w razie potrzeby zagęszczamy mąką ziemniaczaną i doprawiamy do smaku. Trybulę i pozostałe masło dodajemy do ryżu i mieszamy, nakładamy do małych miseczek i wykładamy na talerz. Polędwicę kroimy, układamy ze szparagami w śmietanie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    106 dni temu
    Jaka sałatkę pan poleca do tego ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    106 dni temu
    W tym konkretnym daniu szparagi w śmietanie pełnią funkcję dodatku, ale do smażonej w ten sposób polędwiczki wieprzowej najbardziej pasują proste sałatki na bazie miksów sałat, pomidorków, szpinaku lub roszponki i ziół, podane z winegretem.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram