
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- moździerz
- sznurek
- blaszkę
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- naczynie żaroodporne z pokrywką
KROK 1. Marynujemy i pieczemy korzenie pietruszki
Korzenie pietruszki obieramy i kroimy wzdłuż na połowę. Marynujemy w drobno posiekanym czosnku i oliwie. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
KROK 2. Związujemy przyprawione polędwiczki
Ziarna pieprzu rozgniatamy w moździerzu. Umyte, osuszone polędwiczki równomiernie obtaczamy w pieprzu i soli, dokładnie dociskamy. Każdy kawałek mięsa niezbyt ciasno związujemy sznurkiem, nadając mu równomierny kształt.
KROK 3. Smażymy i pieczemy mięso
Na patelni z rozgrzaną oliwą układamy kawałki mięsa. Obsmażamy z obydwu stron do zrumienienia. Polędwiczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 8 minut. Po upieczeniu zdejmujemy sznurek.
KROK 4. Przygotowujemy bazę sosu czekoladowego
Drobno posiekaną szalotkę szklimy na tej samej patelni, na której przygotowywaliśmy mięso. Dodajemy cukier, wino, sok z porzeczki oraz rozmaryn. Całość smażymy na małym ogniu i redukujemy około 10 minut do uzyskania gęstej konsystencji sosu.
KROK 5. Doprawiamy sos
Do bazy sosu dodajemy kawałki zimnego masła. Zagotowujemy i gotujemy przez około 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodajemy pokrojoną w kostkę gorgonzolę oraz połamaną czekoladę. Cały czas mieszając, gotujemy do rozpuszczenia składników.
KROK 6. Serwujemy danie
Na talerzu układamy dwa kawałki pieczonej pietruszki, pokrojoną na plasterki polędwicę. Całość polewamy gorącym sosem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Kutia
- Mini burgery
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Klasyczna sałatka grecka
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Jajka na miękko
- Ryba po japońsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pierniki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Nuggetsy z kurczaka
- Świąteczne pierniczki
- Krokiety z mięsem
- Domek z piernika
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Śledź w oleju
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
2936 dni temu
Można z gorgonzoli zrezygnować? ewentualnie czym zastąpic
Odpowiedz
2933 dni temu
Gorgonzolę można pominąć :)
3183 dni temu
pietruszka rewelacja! :)
Odpowiedz
3398 dni temu
czy mięso obtaczamy z każdej trony czy tylko z jednej?
Odpowiedz
3398 dni temu
z każdej strony :)
3544 dni temu
Szkoda że nie ma filmiku.
Odpowiedz