Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • moździerz
  • sznurek
  • blaszkę
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • naczynie żaroodporne z pokrywką

KROK 1. Marynujemy i pieczemy korzenie pietruszki

Polędwiczka wieprzowa - Marynujemy i pieczemy korzenie pietruszki

Korzenie pietruszki obieramy i kroimy wzdłuż na połowę. Marynujemy w drobno posiekanym czosnku i oliwie. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180°C przez około 40 minut.

 

KROK 2. Związujemy przyprawione polędwiczki

Ziarna pieprzu rozgniatamy w moździerzu. Umyte, osuszone polędwiczki równomiernie obtaczamy w pieprzu i soli, dokładnie dociskamy. Każdy kawałek mięsa niezbyt ciasno związujemy sznurkiem, nadając mu równomierny kształt.

KROK 3. Smażymy i pieczemy mięso

Polędwiczka wieprzowa - Smażymy i pieczemy mięso

Na patelni z rozgrzaną oliwą układamy kawałki mięsa. Obsmażamy z obydwu stron do zrumienienia. Polędwiczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 8 minut. Po upieczeniu zdejmujemy sznurek.

 

KROK 4. Przygotowujemy bazę sosu czekoladowego

Drobno posiekaną szalotkę szklimy na tej samej patelni, na której przygotowywaliśmy mięso. Dodajemy cukier, wino, sok z porzeczki oraz rozmaryn. Całość smażymy na małym ogniu i redukujemy około 10 minut do uzyskania gęstej konsystencji sosu.

KROK 5. Doprawiamy sos

Polędwiczka wieprzowa - Doprawiamy sos

Do bazy sosu dodajemy kawałki zimnego masła. Zagotowujemy i gotujemy przez około 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodajemy pokrojoną w kostkę gorgonzolę oraz połamaną czekoladę. Cały czas mieszając, gotujemy do rozpuszczenia składników.

 

KROK 6. Serwujemy danie

Na talerzu układamy dwa kawałki pieczonej pietruszki, pokrojoną na plasterki polędwicę. Całość polewamy gorącym sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    268 dni temu
    Można z gorgonzoli zrezygnować? ewentualnie czym zastąpic

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    265 dni temu
    Gorgonzolę można pominąć :)
  • lay$nia lay$nia
    514 dni temu
    pietruszka rewelacja! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    730 dni temu
    czy mięso obtaczamy z każdej trony czy tylko z jednej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    730 dni temu
    z każdej strony :)
  • LIDLPL LIDLPL
    876 dni temu
    Szkoda że nie ma filmiku.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram