Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • moździerz
  • sznurek
  • blaszkę
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • naczynie żaroodporne z pokrywką

KROK 1. Marynujemy i pieczemy korzenie pietruszki

Polędwiczka wieprzowa - Marynujemy i pieczemy korzenie pietruszki

Korzenie pietruszki obieramy i kroimy wzdłuż na połowę. Marynujemy w drobno posiekanym czosnku i oliwie. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180°C przez około 40 minut.

 

KROK 2. Związujemy przyprawione polędwiczki

Ziarna pieprzu rozgniatamy w moździerzu. Umyte, osuszone polędwiczki równomiernie obtaczamy w pieprzu i soli, dokładnie dociskamy. Każdy kawałek mięsa niezbyt ciasno związujemy sznurkiem, nadając mu równomierny kształt.

KROK 3. Smażymy i pieczemy mięso

Polędwiczka wieprzowa - Smażymy i pieczemy mięso

Na patelni z rozgrzaną oliwą układamy kawałki mięsa. Obsmażamy z obydwu stron do zrumienienia. Polędwiczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 8 minut. Po upieczeniu zdejmujemy sznurek.

 

KROK 4. Przygotowujemy bazę sosu czekoladowego

Drobno posiekaną szalotkę szklimy na tej samej patelni, na której przygotowywaliśmy mięso. Dodajemy cukier, wino, sok z porzeczki oraz rozmaryn. Całość smażymy na małym ogniu i redukujemy około 10 minut do uzyskania gęstej konsystencji sosu.

KROK 5. Doprawiamy sos

Polędwiczka wieprzowa - Doprawiamy sos

Do bazy sosu dodajemy kawałki zimnego masła. Zagotowujemy i gotujemy przez około 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodajemy pokrojoną w kostkę gorgonzolę oraz połamaną czekoladę. Cały czas mieszając, gotujemy do rozpuszczenia składników.

 

KROK 6. Serwujemy danie

Na talerzu układamy dwa kawałki pieczonej pietruszki, pokrojoną na plasterki polędwicę. Całość polewamy gorącym sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Polędwiczki z suszonymi pomidorami

Soczyste wieprzowe roladki z aromatycznym pomidorowo-ziołowym farszem to przepis na pyszne mięso we włoskim wydaniu.

Polędwiczki  z suszonymi pomidorami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:25 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi

Kresowe przysmaki, chorizo i wysokiej jakości wieprzowina to sprawdzony sposób na wyśmienite roladki.

Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:50 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Grillowane polędwiczki wieprzowe w limonkach

Delikatne polędwiczki z grilla, przesiąknięte aromatyczną marynatą będącą idealną kompozycją limonki i miodu.

Grillowane polędwiczki wieprzowe w limonkach

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    2832 dni temu
    Można z gorgonzoli zrezygnować? ewentualnie czym zastąpic

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2829 dni temu
    Gorgonzolę można pominąć :)
  • lay$nia lay$nia
    3079 dni temu
    pietruszka rewelacja! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3294 dni temu
    czy mięso obtaczamy z każdej trony czy tylko z jednej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3294 dni temu
    z każdej strony :)
  • LIDLPL LIDLPL
    3440 dni temu
    Szkoda że nie ma filmiku.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!