Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- moździerz
- sznurek
- blaszkę
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- naczynie żaroodporne z pokrywką
KROK 1. Marynujemy i pieczemy korzenie pietruszki
Korzenie pietruszki obieramy i kroimy wzdłuż na połowę. Marynujemy w drobno posiekanym czosnku i oliwie. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
KROK 2. Związujemy przyprawione polędwiczki
Ziarna pieprzu rozgniatamy w moździerzu. Umyte, osuszone polędwiczki równomiernie obtaczamy w pieprzu i soli, dokładnie dociskamy. Każdy kawałek mięsa niezbyt ciasno związujemy sznurkiem, nadając mu równomierny kształt.
KROK 3. Smażymy i pieczemy mięso
Na patelni z rozgrzaną oliwą układamy kawałki mięsa. Obsmażamy z obydwu stron do zrumienienia. Polędwiczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 8 minut. Po upieczeniu zdejmujemy sznurek.
KROK 4. Przygotowujemy bazę sosu czekoladowego
Drobno posiekaną szalotkę szklimy na tej samej patelni, na której przygotowywaliśmy mięso. Dodajemy cukier, wino, sok z porzeczki oraz rozmaryn. Całość smażymy na małym ogniu i redukujemy około 10 minut do uzyskania gęstej konsystencji sosu.
KROK 5. Doprawiamy sos
Do bazy sosu dodajemy kawałki zimnego masła. Zagotowujemy i gotujemy przez około 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodajemy pokrojoną w kostkę gorgonzolę oraz połamaną czekoladę. Cały czas mieszając, gotujemy do rozpuszczenia składników.
KROK 6. Serwujemy danie
Na talerzu układamy dwa kawałki pieczonej pietruszki, pokrojoną na plasterki polędwicę. Całość polewamy gorącym sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Polędwiczki z suszonymi pomidorami
Soczyste wieprzowe roladki z aromatycznym pomidorowo-ziołowym farszem to przepis na pyszne mięso we włoskim wydaniu.
Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi
Kresowe przysmaki, chorizo i wysokiej jakości wieprzowina to sprawdzony sposób na wyśmienite roladki.
Grillowane polędwiczki wieprzowe w limonkach
Delikatne polędwiczki z grilla, przesiąknięte aromatyczną marynatą będącą idealną kompozycją limonki i miodu.
Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą
Ta potrawa w stylu włoskim jest prosta w wykonaniu lecz niezwykle wyrafinowana w smaku. Musisz się o tym przekonać!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka gyros
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wegańska ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Uszka z grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kompot z suszu z cytryną
- Błyskawiczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
2633 dni temu
Można z gorgonzoli zrezygnować? ewentualnie czym zastąpic
odpowiedz
2630 dni temu
Gorgonzolę można pominąć :)
2880 dni temu
pietruszka rewelacja! :)
odpowiedz
3095 dni temu
czy mięso obtaczamy z każdej trony czy tylko z jednej?
odpowiedz
3095 dni temu
z każdej strony :)
3241 dni temu
Szkoda że nie ma filmiku.
odpowiedz