Filet mignon – przepis na idealne mięso
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • żeliwną patelnię
  • szczypce do przewracania
  • talerz

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Mięso wyciągnij z lodówki i opakowania i daj mu odpocząć przez 30-40 minut. W tym czasie powinno nabrać temperatury pokojowej. Jeśli widzisz gdzieś błonki i żyłki, wytnij je przed przejściem do smażenia.

KROK 2: DOPRAWIAMY MIĘSO

Gotowe kawałki polędwicy starannie natrzyj oliwą, a potem dopraw solą i pieprzem. Czynność powtórz z obu stron. Pozostaw mięso na co najmniej 15 minut, aby składniki mogły wniknąć w mięso.

KROK 3: SMAŻYMY STEKI

Rozgrzej patelnię do wysokiej temperatury, a następnie ułóż na niej steki. Smaż bez dotykania mięsa po 3-4 minuty na stronę (w ten sposób uzyskasz stek o stopniu wysmażenia medium). Podsmaż mięso także po bokach, aby zamknąć wszystkie pory.

KROK 4: BASTUJEMY STEKI

Pokrój lub porwij zioła na mniejsze kawałki. Zmniejsz temperaturę kuchenki, a następnie dodaj na patelnię masło oraz zioła. Przechyl lekko patelnię do boku, aby zagarnąć większą jego ilość na łyżkę. Roztopionym masłem wraz z ziołami polewaj steki od góry w energiczny sposób, pozwalając, aby masło spływało po całej jego powierzchni. Ten proces polewania mięsa tłuszczem podczas smażenia nosi nazwę bastowania. Powinno ono trwać ok. 2 minut.

KROK 5: ODKŁADAMY STEKI, BY ODPOCZĘŁY

Ułóż wysmażone steki na talerzu i daj im chwilę odpocząć (ok. 4 minuty), aby soki mogły z nich spłynąć.

KROK 6: SERWUJEMY STEKI

Steki ściągnij z talerza, a następnie przełóż na talerze do serwowania z wybranymi dodatkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Filet mignon — kawałek steka, który wprost rozpływa się w ustach!

Co to filet mignon? Polędwica filet mignon to dokładnie część środkowa tej tuszy mięsa, która charakteryzuje się dużą delikatnością i soczystością. Stek filet mignon pozyskiwany jest z części mięśnia znajdującego się w odcinku lędźwiowym, niedaleko rostbefu. Filet mignon nazywany jest czasem sercem polędwicy, gdyż mięso z tej części uważa się za najbardziej szlachetne.

Filet mignon to stek, który można przyrządzać na wiele sposobów — od prawdziwie krwistego blue aż po mocno wysmażony well done. Samo przygotowanie filet mignon może zająć trochę czasu, efekt wart jest każdej chwili poświęconej na gotowanie. Warto wspomnieć także o tym, że najlepszy smak tego wyjątkowego steku osiąga się poprzez staranne sezonowanie, czyli przechowywanie w określonej temperaturze przez dłuższy czas i specjalnych warunkach. Jeśli masz ochotę, filet mignon możesz zjeść także ze świeżej polędwicy.

Filet mignon jest doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy cenią sobie chude, delikatne mięso, ponieważ stek z polędwicy wołowej zawiera jedynie delikatny przerost tłuszczu śródmięśniowego. Przerost (nazywany marmurkiem) ten zwiększa się jednak wraz z długością sezonowania, więc jeśli wolisz nieco tłustsze steki, wybierz te sezonowane odpowiednio długo, pokryte marmurkiem.

Fillet mignon to danie, które zachwyca nie tylko wyjątkową kruchością, ale także wyrafinowanym smakiem, będąc idealnym wyborem zarówno dla początkujących kucharzy, jak i topowych szefów kuchni. Już dziś przygotuj filet mignon z naszego przepisu — przyjemne doznania smakowe gwarantowane!

Filet mignon — o czym należy pamiętać, przygotowując ten kawałek mięsa?

Filet mignon to stek z polędwicy, który zachwyca swoją jakością i soczystością. Najlepsze partie mięsa na stek filet mignon pochodzą z takich ras bydła jak Angus, Wagyu czy Hereford. To właśnie z tych ras pozyskuje się najbardziej pożądane kawałki mięsa na filet mignon, które cechują się doskonałą marmurkowatością i niesamowicie delikatną teksturą.

Sama jakość mięsa to jedynie połowa drogi do uzyskania idealnego steka mignon! Podczas przygotowywania steków z filetów wołowych z polędwicy należy zwrócić szczególną uwagę na kilka istotnych kwestii. Przede wszystkim mięso należy smażyć dopiero wtedy, gdy osiągnie temperaturę otoczenia, inaczej mięso w początkowych stadiach wysmażenia nie będzie miało odpowiedniej temperatury wewnątrz i zwyczajnie pozostanie zimne w środku.

Smażąc filet mignon steaks, unikaj dziurawienia mięsa ostrymi narzędziami. Takie działanie może prowadzić do wycieku soków i nadmiernego przesuszenia mięsa. Jeśli przygotowuje się steki filet mignon na patelni, należy pamiętać o pozostawieniu ich na krótki odpoczynek tuż po smażeniu. Ten zabieg pozwoli mięsu na równomierne rozprowadzenie soków i nabranie intensywniejszego smaku. Jeśli zastosujesz się do wszystkich powyższych wskazówek, z pewnością przygotujesz wyśmienity stek filet mignon, który zachwyci Cię swoim smakiem i złożonością aromatów!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!