zobacz film Bataty faszerowane pulled porkiem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blachę piekarnikową
  • papier do pieczenia

KROK 1: DUSIMY ŁOPATKĘ WIEPRZOWĄ

Łopatkę oprószamy z obu stron pieprzem i solą, przyprawy wcieramy w mięso. Smażymy z każdej strony w garnku na rozgrzanym oleju, aż nabierze złotego koloru.

Dodajemy świeży rozmaryn, posiekaną papryczkę chili, sos barbecue i pomidory pelati. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa przez ok. 2,5-3 godziny, w międzyczasie podlewamy mięso wodą.

KROK 2: PIECZEMY BATATY

Bataty przekrawamy wzdłuż na pół, oprószamy solą i skrapiamy olejem, który następnie dokładnie wcieramy w warzywa.

Bataty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż miąższ będzie miękki.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Papryczkę chili drobno siekamy, ogórki i boczek kroimy w cienkie paski, dymkę w piórka. Wszystkie składniki przekładamy do miski.

Uduszone, delikatnie przestudzone mięso łopatki dzielimy na mniejsze kawałki za pomocą widelca i mieszamy ze zredukowanym sosem. Kawałki mięsa dodajemy do pokrojonych wcześniej składników i dokładnie mieszamy.

KROK 4: FASZERUJEMY BATATY

Upieczone bataty drążymy za pomocą łyżki, wyjmując ze środka część miąższu. Miąższ dodajemy do farszu.

Gotowym farszem obficie wypełniamy wydrążone bataty.

KROK 5: PODGRZEWAMY I PODAJEMY BATATY

Bataty wypełnione farszem nakrywamy plastrami boczku. Podgrzewamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Skrapiamy olejem, posypujemy posiekanym szczypiorem. Podajemy z porcją śmietany.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Ventas Ventas
    315 dni temu
    Zastanawiałem się, czy konserwowy nie zdominuje smaku, ale wszystko pięknie ze sobą współgra. Przepis do zapisania i polecenia. Chyba najlepszy batat, jaki do tej pory jadłem!

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!