Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę piekarnikową
- papier do pieczenia
KROK 1: DUSIMY ŁOPATKĘ WIEPRZOWĄ
Łopatkę oprószamy z obu stron pieprzem i solą, przyprawy wcieramy w mięso. Smażymy z każdej strony w garnku na rozgrzanym oleju, aż nabierze złotego koloru.
Dodajemy świeży rozmaryn, posiekaną papryczkę chili, sos barbecue i pomidory pelati. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa przez ok. 2,5-3 godziny, w międzyczasie podlewamy mięso wodą.
KROK 2: PIECZEMY BATATY
Bataty przekrawamy wzdłuż na pół, oprószamy solą i skrapiamy olejem, który następnie dokładnie wcieramy w warzywa.
Bataty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż miąższ będzie miękki.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Papryczkę chili drobno siekamy, ogórki i boczek kroimy w cienkie paski, dymkę w piórka. Wszystkie składniki przekładamy do miski.
Uduszone, delikatnie przestudzone mięso łopatki dzielimy na mniejsze kawałki za pomocą widelca i mieszamy ze zredukowanym sosem. Kawałki mięsa dodajemy do pokrojonych wcześniej składników i dokładnie mieszamy.
KROK 4: FASZERUJEMY BATATY
Upieczone bataty drążymy za pomocą łyżki, wyjmując ze środka część miąższu. Miąższ dodajemy do farszu.
Gotowym farszem obficie wypełniamy wydrążone bataty.
KROK 5: PODGRZEWAMY I PODAJEMY BATATY
Bataty wypełnione farszem nakrywamy plastrami boczku. Podgrzewamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Skrapiamy olejem, posypujemy posiekanym szczypiorem. Podajemy z porcją śmietany.
Zobacz podobne
przepisy
Frytki z warzyw z dipem sezamowym
Przygotuj frytki z buraków, pasternaku, batata i kalarepy z dipem sezamowym! Możesz podać je jako przekąskę lub dodatek do dania głównego!
Kotleciki z batatów i kaszy
Karol na pewno zachwyci Cię swoim przepisem na danie wegetariańskie! Spróbuj pieczonych kotlecików z batatów z dodatkiem aromatycznych przypraw.
Gulasz z batatów
Wypróbuj nową, wegetariańską wersję gulaszu, w której główną rolę odgrywają bataty. To pyszne połączenie!
Grillowane bataty z sosem chimichurri
Słodkie ziemniaki i ziołowo-pikantny sos to idealne zestawienie. Podaj bataty z sosem chimichurri w formie sałatki na ciepło lub potraktuj je jako dodatek do dań z grilla!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tostowe koszyczki z pieczarkami, boczkiem i jajkiem
- Ratatouille
- Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli
- Pierogi z jagodami
- Jajka po wiedeńsku z kremem z rzeżuchy i tostowymi paluszkami
- Pieczarki faszerowane brązowym ryżem i serem camembert
- Tarta szpinakowa na spodzie z batatów
- Gulasz z batatów
- Faszerowane bataty
- Donuty dyniowe
- Pulled pork na 2 sposoby: faszerowane bataty i kanapki
- Sałatka z brukselki
- Bataty faszerowane pulled porkiem
- Spaghetti z okruszkami – sposób na czerstwe pieczywo
- Sałatka śniadaniowa z chorizo
- Zapiekanka ziemniaczana ze skwarkami i camembertem
- Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
- Pstrąg pieczony na ognisku na salsie z papryki i suszonych śliwek
- Krem z białych szparagów i pora
- Pieczona owsianka à la szarlotka
- Patatas bravas z chorizo
- Zalewajka
- Krewetki z ananasem podawane na ciepło
- Grillowane jabłka z kruszonką i lodami
- Shake malinowo-truskawkowy z bitą śmietaną
- Jogurtowiec z karambolą i migdałami
- Sałatka włoska Panzanella
- Frittata keto
- Warzywa z woka po chińsku
- Pierś kaczki z purée pietruszkowym i salsą mandarynkową
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
291 dni temu
Zastanawiałem się, czy konserwowy nie zdominuje smaku, ale wszystko pięknie ze sobą współgra. Przepis do zapisania i polecenia. Chyba najlepszy batat, jaki do tej pory jadłem!
odpowiedz