
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- moździerz
Krok 1: Pieczemy warzywa
Buraki, pasternak, batat i kalarepę obieramy i kroimy w słupki o grubości ok. 1,5 cm. Buraki i pasternak mieszamy z połową tymianku, papryki i oliwy, doprawiamy solą i rozkładamy na blasze. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut.
Krok 2: Prażymy sezam
Batat i kalarepę mieszamy z pozostałym tymiankiem, papryką, oliwą i odrobiną soli, odstawiamy. Sezam prażymy na patelni bez tłuszczu, aż zacznie wydzielać zapach. Studzimy, a następnie rozgniatamy w moździerzu ze sporą szczyptą soli.
Krok 3: Przygotowujemy dip
Warzywa delikatnie obracamy na blasze. Dodajemy do nich batat i kalarepę, wszystko równomiernie rozkładamy i pieczemy w tej samej temperaturze przez 10 minut. Ponownie obracamy i pieczemy przez kolejne 5-10 minut, aż warzywne frytki będą miękkie i uzyskają lekko brązowy kolor. Śmietanę mieszamy z mieszanką sezamową i doprawiamy sosem sojowym. Podajemy z warzywami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ryba po japońsku
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Klasyczna sałatka grecka
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ryba z piekarnika
- Spaghetti carbonara
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Guacamole
- Krokiety z mięsem
- Golonka pieczona po bawarsku
- Mini burgery
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Świąteczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
2099 dni temu
Sos sezamowy niestety niezjadliwy... Nie wiem o co chodzi, ale ma nieprzyjemny, jakby kawowy zapach. Sos sojowy chyba również nie pasuje do tego przepisu, plus jest go zdecydowanie za dużo - u mnie przy 1 łyżce sos i tak był za słony. Frytki z buraków to strzał w 10, bataty wg mnie powinny się piec nieco dłużej. Kalarepka smakowała specyficznie, trochę jak kalafior, a zamiast pasternaku użyłam marchewki, która też wyszła świetna.
Odpowiedz