Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- moździerz
Krok 1: Pieczemy warzywa
Buraki, pasternak, batat i kalarepę obieramy i kroimy w słupki o grubości ok. 1,5 cm. Buraki i pasternak mieszamy z połową tymianku, papryki i oliwy, doprawiamy solą i rozkładamy na blasze. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut.
Krok 2: Prażymy sezam
Batat i kalarepę mieszamy z pozostałym tymiankiem, papryką, oliwą i odrobiną soli, odstawiamy. Sezam prażymy na patelni bez tłuszczu, aż zacznie wydzielać zapach. Studzimy, a następnie rozgniatamy w moździerzu ze sporą szczyptą soli.
Krok 3: Przygotowujemy dip
Warzywa delikatnie obracamy na blasze. Dodajemy do nich batat i kalarepę, wszystko równomiernie rozkładamy i pieczemy w tej samej temperaturze przez 10 minut. Ponownie obracamy i pieczemy przez kolejne 5-10 minut, aż warzywne frytki będą miękkie i uzyskają lekko brązowy kolor. Śmietanę mieszamy z mieszanką sezamową i doprawiamy sosem sojowym. Podajemy z warzywami.
Zobacz podobne
przepisy
4 sposoby na frytki i dipy
Przepis na frytki, w którym nie znajdziesz ziemniaków? Zobacz, jaki jest sposób DG!
Amerykańskie BBQ
Frytki z batatów, z ziemniaków, sos z awokado i masłem orzechowym, marynata BBQ – to i jeszcze więcej składa się na prawdziwe amerykańskie grillowanie!
Amur – przepis na pikantne frytki rybne
Ciekawa wariacja na temat znanej na całym świecie przekąski… Tym razem nie ziemniaczanej, a rybnej. Czas na frytki!
Polędwiczki w pikantnym sosie miodowo-orzechowym z domowymi frytkami i sosem bazyliowym
Polędwiczki przygotowane w niebanalny sposób - w pikanym sosie, z orzechami i miodem. Zachwycisz swoich gości!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grochem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ryba po japońsku
- Śledzie po kaszubsku
- Pierniki
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Uszka z grzybami
- Ciasto na pierogi
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sernik krakowski
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1792 dni temu
Sos sezamowy niestety niezjadliwy... Nie wiem o co chodzi, ale ma nieprzyjemny, jakby kawowy zapach. Sos sojowy chyba również nie pasuje do tego przepisu, plus jest go zdecydowanie za dużo - u mnie przy 1 łyżce sos i tak był za słony. Frytki z buraków to strzał w 10, bataty wg mnie powinny się piec nieco dłużej. Kalarepka smakowała specyficznie, trochę jak kalafior, a zamiast pasternaku użyłam marchewki, która też wyszła świetna.
odpowiedz