Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- moździerz
Krok 1: Pieczemy warzywa
Buraki, pasternak, batat i kalarepę obieramy i kroimy w słupki o grubości ok. 1,5 cm. Buraki i pasternak mieszamy z połową tymianku, papryki i oliwy, doprawiamy solą i rozkładamy na blasze. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut.
Krok 2: Prażymy sezam
Batat i kalarepę mieszamy z pozostałym tymiankiem, papryką, oliwą i odrobiną soli, odstawiamy. Sezam prażymy na patelni bez tłuszczu, aż zacznie wydzielać zapach. Studzimy, a następnie rozgniatamy w moździerzu ze sporą szczyptą soli.
Krok 3: Przygotowujemy dip
Warzywa delikatnie obracamy na blasze. Dodajemy do nich batat i kalarepę, wszystko równomiernie rozkładamy i pieczemy w tej samej temperaturze przez 10 minut. Ponownie obracamy i pieczemy przez kolejne 5-10 minut, aż warzywne frytki będą miękkie i uzyskają lekko brązowy kolor. Śmietanę mieszamy z mieszanką sezamową i doprawiamy sosem sojowym. Podajemy z warzywami.
Zobacz podobne
przepisy
4 sposoby na frytki i dipy
Przepis na frytki, w którym nie znajdziesz ziemniaków? Zobacz, jaki jest sposób DG!
Amerykańskie BBQ
Frytki z batatów, z ziemniaków, sos z awokado i masłem orzechowym, marynata BBQ – to i jeszcze więcej składa się na prawdziwe amerykańskie grillowanie!
Amur – przepis na pikantne frytki rybne
Ciekawa wariacja na temat znanej na całym świecie przekąski… Tym razem nie ziemniaczanej, a rybnej. Czas na frytki!
Polędwiczki w pikantnym sosie miodowo-orzechowym z domowymi frytkami i sosem bazyliowym
Polędwiczki przygotowane w niebanalny sposób - w pikanym sosie, z orzechami i miodem. Zachwycisz swoich gości!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Włoskie bułeczki z bazylią i suszonymi pomidorami
- Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
- Ratatouille
- Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
- Kurczak i brukselka w sosie pomarańczowym
- Pudding kokosowy z chia i granatem
- Kuskus z żurawinami i pomarańczami
- Frytki warzywne z trzema sosami
- Ciabatta z wegańskimi klopsikami
- Placuszki ziemniaczane
- Tortilla de patatas z warzywami
- Chlebek w stylu włoskim
- Wegańskie ciasteczka śniadaniowe bez cukru
- Wegańska pieczeń z czerwonej soczewicy
- Pieczone frytki warzywne z dipem ziołowym
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Zupa z cukinii z kurkami
- Faszerowane bataty
- 3 sposoby na lunchbox
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pizza rzymska
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Dżem z włoskich śliwek
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Tort malinowy
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1769 dni temu
Sos sezamowy niestety niezjadliwy... Nie wiem o co chodzi, ale ma nieprzyjemny, jakby kawowy zapach. Sos sojowy chyba również nie pasuje do tego przepisu, plus jest go zdecydowanie za dużo - u mnie przy 1 łyżce sos i tak był za słony. Frytki z buraków to strzał w 10, bataty wg mnie powinny się piec nieco dłużej. Kalarepka smakowała specyficznie, trochę jak kalafior, a zamiast pasternaku użyłam marchewki, która też wyszła świetna.
odpowiedz