• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • moździerz

Krok 1: Pieczemy warzywa

Buraki, pasternak, batat i kalarepę obieramy i kroimy w słupki o grubości ok. 1,5 cm. Buraki i pasternak mieszamy z połową tymianku, papryki i oliwy, doprawiamy solą i rozkładamy na blasze. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut.

Krok 2: Prażymy sezam

Batat i kalarepę mieszamy z pozostałym tymiankiem, papryką, oliwą i odrobiną soli, odstawiamy. Sezam prażymy na patelni bez tłuszczu, aż zacznie wydzielać zapach. Studzimy, a następnie rozgniatamy w moździerzu ze sporą szczyptą soli.

Krok 3: Przygotowujemy dip

Warzywa delikatnie obracamy na blasze. Dodajemy do nich batat i kalarepę, wszystko równomiernie rozkładamy i pieczemy w tej samej temperaturze przez 10 minut. Ponownie obracamy i pieczemy przez kolejne 5-10 minut, aż warzywne frytki będą miękkie i uzyskają lekko brązowy kolor. Śmietanę mieszamy z mieszanką sezamową i doprawiamy sosem sojowym. Podajemy z warzywami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram