Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Sznurek, kawałek folii spożywczej, trzepaczkę
- Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg).
Przygotuj wcześniej
Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź. Marchewki ugotuj w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości masła, cukru i soli.
Marynata
Listki z 4 gałązek rozmarynu wrzucamy do naczynia, mieszamy z musztardą chrzanową, miodem, 3 szczyptami pieprzu cayenne, dodajemy rozgnieciony w całości ząbek czosnku w łupinie i sos sojowy indonezyjski. Mieszając trzepaczką, dodajemy oliwę z oliwek oraz odrobinę octu spirytusowego. Mieszamy do momentu uzyskania gęstej marynaty.
W marynacie zanurzamy kawałki mięsa przewiązane sznurkiem. Mięso marynujemy minimum 2 godziny (najlepiej 1-2 dni) w lodówce, przykryte folią. Przed smażeniem mięso powinno postać w temperaturze pokojowej 15-20 minut.
Purée
Pokrojone na mniejsze kawałki, ugotowane ziemniaki wrzucamy do garnka, który podgrzewamy. Do garnka dodajemy kawałki ugotowanej marchwi, warzywa polewamy 4-5 łyżkami śmietany, posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej, odrobiną soli i pieprzu. Gdy śmietana zacznie się gotować, warzywa zdejmujemy z ognia. Całość miksujemy do momentu uzyskania konsystencji delikatnego purée. Jeśli potrzeba, w trakcie miksowania możemy dodać do purée nieco więcej śmietany. Do zmiksowanego purée dodajemy jajko w całości i energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki, dodajemy masło. Całość mieszamy.
Przed podaniem delikatnie podgrzewamy (nie gotujemy).
Bruk z polędwicy wołowej
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, następnie dodajemy niewielką ilość masła. Gdy masło się rozpuści, wkładamy na patelnię kawałki marynowanej wołowiny i smażymy (ścinamy) mięso ok. 1 minuty z każdej strony (smażąc, nie nakłuwamy wołowiny). Mięso wkładamy do piekarnika (na kratkę) rozgrzanego do temperatury 200°C (termoobieg) na 5-10 minut (czas zależy od preferowanego stopnia wysmażenia).
Sos
Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy wołowinę, wrzucamy drobno pokrojoną szalotkę, wlewamy czerwone wino, całość mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy odrobinę kremu balsamicznego, niewielką ilość soli i pieprzu. Sos redukujemy, aż będzie pokrywał łyżkę.
Jak podawać
Purée wykładamy na talerz, na purée nakładamy kawałek polędwicy wołowej (przed jedzeniem zdejmujemy sznurek z mięsa), polewamy sosem i dekorujemy gałązką rozmarynu.
Zobacz podobne
przepisy
Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
Przygotuj się na egzotyczne pulpeciki w azjatyckim sosie z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomidorami.
Stek wołowy z grilla
Marynowana w zalewie z czerwonego wina, a następnie grillowana wołowina. Taki stek zachwyci bogactwem smaku!
Polędwiczki wieprzowe z przyprawami z zapiekanką bakłażanową po neapolitańsku
Coś bardzo południowego - polędwiczki wieprzowe w śródziemnomorskiej marynacie podawane z bakłażanową zapiekanką.
Sałatka z rostbefem i z pesto bazyliowym
Naprawdę pikantne danie dla miłośników doskonale przygotowanej i ostro doprawionej wołowiny.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Śledzie po kaszubsku
- Kapusta z grochem
- Pierniki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Dorsz w czosnku i cytrynie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
2371 dni temu
O co chodzi z przewiązywaniem sznurkiem? Te 4 kawałki ze sobą związujemy? Czy Każdy kawałek obwiązujemy sznurkiem? Po co?
odpowiedz
2371 dni temu
Mięso przewiązujemy sznurkiem, aby zachowało idealny kształt i nie rozpadło się podczas smażenia. Każdy z kawałków polędwicy należy przewiązać osobno. Jeśli nie wiesz, jak zrobić to poprawnie, polecamy trik Karola https://kuchnialidla.pl/sznurowanie-szynki
3904 dni temu
TirintiGość, polędwica wołowa jest tak doskonałym mięsem, że można ją jeść praktycznie na surowo. Stopień wysmażenia mięsa jest kwestią indywidualną - niektórzy lubią mięso "blue" czyli zupełnie krwiste, inni "vell done" czyli całkowicie wysmażone/wypieczone. Czas pieczenia należy więc dostosować do własnych preferencji.
odpowiedz
3905 dni temu
Po 10min jest kompletnie surowe w środku. Wsadziłem spowrotem do piekarnika, może za kolejne 20min będzie dobre.
odpowiedz
3907 dni temu
będę to jadła w święta ;) wygląda pysznie!
odpowiedz
3908 dni temu
SUPER SMACZNY PRZEPIS :) GORĄCO POLECAM... MNIAM MNIAM
odpowiedz