zobacz film Sałatka z rostbefem i z pesto bazyliowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Kawałek papieru pergaminowego, tłuczek, blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym, moździerz, obieraczkę do warzyw.
  • Wyjmij rostbef wołowy z lodówki co najmniej pół godziny przed przygotowaniem.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).

Przygotowanie

Czarny pieprz owijamy papierem pergaminowym i kruszymy go na mniejsze kawałki tłuczkiem. Pokruszony pieprz odstawiamy na bok. Rostbef wołowy dokładnie myjemy i osuszamy. Błonkę odcinamy. Skórę delikatnie nacinamy nożem i usuwamy, a z mięsa wykrawamy grube steki, które układamy na desce. Każdy kawałek posypujemy z obu stron wcześniej pokruszonym pieprzem, który przyklepujemy, a następnie steki polewamy i smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek. Steki kładziemy na rozgrzaną patelnię, smażymy z jednej strony przez 1,5 minuty (czas smażenia zależy od grubości mięsa). Po przewróceniu steków na drugą stronę na patelnię wrzucamy kilka gałązek rozmarynu i rozgnieciony 1 ząbek czosnku, smażymy przez 1,5 minuty. Następnie steki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem razem z czosnkiem i rozmarynem z patelni. Steki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 2-3 minuty. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy.

Pesto

Posiekany pęczek bazylii (z ogonkami) i posiekany pęczek natki pietruszki (bez ogonków) miksujemy z dwoma posiekanymi ząbkami czosnku, łyżeczką musztardy chrzanowej i łyżeczką miodu oraz z sokiem z połowy cytryny. Miksując, dodajemy oliwę z oliwek (ilość oliwy zależy od preferowanej gęstości pesto). Pesto przekładamy do miseczki, odstawiamy.

Grzanki

Ciabattę kroimy na kawałki o szerokości 1,5 cm. 2 gałązki rozmarynu drobno siekamy, wrzucamy do moździerza. Rozmaryn zalewamy oliwą i całość rozcieramy. Kawałki ciabatty wrzucamy do miski i polewamy oliwą z roztartym rozmarynem. Mieszamy.

Wykorzystujemy patelnię, na której były smażone steki, i układamy grzanki na nierozgrzanej patelni, którą delikatnie podgrzewamy. Opiekamy grzanki z obu stron i odstawiamy.

Sałatka

Odrywamy pojedyncze listki z sałaty rzymskiej i układamy na talerzu. Na sałatę kładziemy połówki pomidorków koktajlowych, całość posypujemy suszonymi pomidorami pokrojonymi w grube paski. Za pomocą obieraczki ścieramy kawałki sera grana padano od razu na sałatę. Nieco przestudzone steki kroimy na plasterki o grubości ok. 1 cm, które układamy na sałacie. Dodajemy również nieco przestudzone grzanki. Całość delikatnie skrapiamy pesto. Dekorujemy listkami bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (18)

Avatar
  • Gość Gość
    3298 dni temu
    Sałatka rewelacyjna.... Poezja smaku.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3874 dni temu
    Dlez, jeśli faktycznie przygotowywałeś wszystko zgodnie z przepisem, niestety nie potrafimy znaleźć przyczyny zaistniałego stanu rzeczy. W przygotowaniu wołowiny ważne są wszystkie elementy, także dokładne odcięcie błon oraz krojenie mięsa w poprzek włókien. Jeśli wszystkie kroki przepisu zostały wykonane poprawnie, mięso nie powinno wyjść gumiaste ani twarde. Drogi gościu, wołowina to mięso, które nadaje się do spożycia w różnych stopniach wysmażenia, od prawie surowego (blue) po dobrze wysmażone (well done). Ten przepis podaje sposób wysmażenia w stopniu pośrednim (medium). Stopień wysmażenia mięsa zależny jest od preferencji. Jeśli wolisz mięso lepiej wysmażone, bez różowej części w środku, potrzymaj je na patelni nieco dłużej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3875 dni temu
    Wychodzi surowe

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3878 dni temu
    Pysznie wygląda, pysznie smakuje. Połączenie smaków w sałatce niesamowite, wolowina warta polecenia.

    odpowiedz

  • Dlez Dlez
    3879 dni temu
    Dziękuje za odpowiedź, jednak nie - nie soliłem mięsa w ogóle. Nie wiem o co chodzi, drugi raz próbuję robić steki zgodnie z przepisami dostępnymi w Internecie i wychodzi jakieś obrzydlistwo. Dawniej sądziłem, że wcisnęli mi kiepskie mięso w sklepie, ale teraz przecież miałem to brazylijskie cudo. uprzedzając ew. pytania, wyjąłem je z lodówki ze 2h przed obróbką i miało temperaturę pokojową.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3880 dni temu
    Dlez, czy przypadkiem nie posoliłeś mięsa przed włożeniem go na patelnię? Może to być przyczyna uzyskanego efektu gumiastego mięsa.

    odpowiedz

  • Dlez Dlez
    3880 dni temu
    Witam ponownie. Pierwszy stek przygotowałem zgodnie z przepisem Pana Okrasy (wszystko identycznie jak w filmie, tylko nie miałem rozmarynu i patelnię grillową zastąpiłem zwykłą). Po smażeniu po 1,5 min na stronę, 3 minutach w piecu 180 st i 5 min czekania (wszystko co do sekundy) spróbowałem. Guma była taka, że jak dałem psu to się wyrzygał (poważnie). Następnie pozostałe steki smażyłem po 1,5 min na stronę i piekłem w 160 st przez 20 min. Kolor mięsa wyszedł już nie czerwono-różowy, ale jasnobrązowy. Mięso z wysiłkiem pogryzłem i kilka kęsów zjadłem. Resztę staram się udusić do miękkości w wodzie, bo szkoda mi wyrzucać mięsa za takie pieniądze. Ktoś mi powie, co zrobiłem źle?

    odpowiedz

  • Dlez Dlez
    3881 dni temu
    Witam, w przepisie Pana Okrasy po obsmażeniu należy piec mięso 2-3 minuty w 180 stopniach. Na pudełku wołowiny jest napisane, że steki należy smażyć mocno z obu stron i następnie piec w 160 stopniach przez 20-40 minut. 20 stopni różnicy raczej nie może powodować czterdziestominutowego wydłużenia czasu obróbki cieplnej - jak zatem należy postępować? Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź bo wołowina za 4 dychy mnie woła a ja nie wiem jak ją zrobić :(

    odpowiedz

  • Iv Iv
    3881 dni temu
    Re-we-la-cyj-ny przepis, a pesto bazyliowo-piertuszkowe po prostu mistrzostwo świata!

    odpowiedz

  • Ania Bielak Ania Bielak
    3884 dni temu
    pychotka

    odpowiedz

  • Kate Kate
    3884 dni temu
    Właśnie skończyliśmy jedzenie. Przygotowaliśmy dokładnie według przepisu i cieszę się, że uparcie szukałam świeżego rozmarynu, bo bez tego wyszłoby pewnie nijakie:) Polecam!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3885 dni temu
    Drogi gościu, jeśli chcesz otrzymać podobny smak sałatki, możesz zastąpić rostbef inną częścią wołowiny np. polędwicą. Zastąpienie rostbefu kurczakiem, jak to zrobiła Monika, da nam zupełnie inny, ale w pewnością również pyszny smak! :)

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3885 dni temu
    Rostbefu nie dostałam:((( ale kupiłam kurczaka? zobaczymy, wygląda smakowicie!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3886 dni temu
    Witam, czy jest możliwość zastąpienia rostbefu innym mięsem? Wiem, że pewnie to już nie będzie to samo ale nie wiem co najbardziej by tu pasowało (co miałoby zbliżony smak)

    odpowiedz

  • Lucyna Zielińska Lucyna Zielińska
    3887 dni temu
    Mniam, wygląda pycha i mam zamiar to zrobić :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3888 dni temu
    tylko czemu ta wołowina jest ciągle w Polsce droga

    odpowiedz

  • mistigri mistigri
    3888 dni temu
    Do głodomor: hahah ja mam tak samo w dodatku jestem na diecie :D

    odpowiedz

  • głodomor głodomor
    3888 dni temu
    Świetny przepis, przepysznie wygląda! Tylko czemu się tak katuję i oglądam to o pierwszej w nocy?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!