Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Kawałek papieru pergaminowego, tłuczek, blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym, moździerz, obieraczkę do warzyw.
- Wyjmij rostbef wołowy z lodówki co najmniej pół godziny przed przygotowaniem.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
Przygotowanie
Czarny pieprz owijamy papierem pergaminowym i kruszymy go na mniejsze kawałki tłuczkiem. Pokruszony pieprz odstawiamy na bok. Rostbef wołowy dokładnie myjemy i osuszamy. Błonkę odcinamy. Skórę delikatnie nacinamy nożem i usuwamy, a z mięsa wykrawamy grube steki, które układamy na desce. Każdy kawałek posypujemy z obu stron wcześniej pokruszonym pieprzem, który przyklepujemy, a następnie steki polewamy i smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek. Steki kładziemy na rozgrzaną patelnię, smażymy z jednej strony przez 1,5 minuty (czas smażenia zależy od grubości mięsa). Po przewróceniu steków na drugą stronę na patelnię wrzucamy kilka gałązek rozmarynu i rozgnieciony 1 ząbek czosnku, smażymy przez 1,5 minuty. Następnie steki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem razem z czosnkiem i rozmarynem z patelni. Steki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 2-3 minuty. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy.
Pesto
Posiekany pęczek bazylii (z ogonkami) i posiekany pęczek natki pietruszki (bez ogonków) miksujemy z dwoma posiekanymi ząbkami czosnku, łyżeczką musztardy chrzanowej i łyżeczką miodu oraz z sokiem z połowy cytryny. Miksując, dodajemy oliwę z oliwek (ilość oliwy zależy od preferowanej gęstości pesto). Pesto przekładamy do miseczki, odstawiamy.
Grzanki
Ciabattę kroimy na kawałki o szerokości 1,5 cm. 2 gałązki rozmarynu drobno siekamy, wrzucamy do moździerza. Rozmaryn zalewamy oliwą i całość rozcieramy. Kawałki ciabatty wrzucamy do miski i polewamy oliwą z roztartym rozmarynem. Mieszamy.
Wykorzystujemy patelnię, na której były smażone steki, i układamy grzanki na nierozgrzanej patelni, którą delikatnie podgrzewamy. Opiekamy grzanki z obu stron i odstawiamy.
Sałatka
Odrywamy pojedyncze listki z sałaty rzymskiej i układamy na talerzu. Na sałatę kładziemy połówki pomidorków koktajlowych, całość posypujemy suszonymi pomidorami pokrojonymi w grube paski. Za pomocą obieraczki ścieramy kawałki sera grana padano od razu na sałatę. Nieco przestudzone steki kroimy na plasterki o grubości ok. 1 cm, które układamy na sałacie. Dodajemy również nieco przestudzone grzanki. Całość delikatnie skrapiamy pesto. Dekorujemy listkami bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka à la Cesar z soczystym kurczakiem
Porcja zdrowia inspirowana kuchnią włoską. Świeże warzywa i kurczak to pomysł na szybkie, lekkie i smaczne danie.
Sałatka chlebowa z jajem poszetowym według Okrasy
Niesztampowy pomysł na chleb! Zamiast tradycyjnej kanapki – pyszna sałatka. Świetna na śniadanie lub przyjęcie.
Sałatka w stylu panzanella
Posmakuj panzanelli - tradycyjnej sałatki, której ważnym składnikiem jest pełnoziarnisty chleb. To przepis inspirowany toskańską kuchnią!
Bruk z polędwicy wołowej podany na purée z marchwi
Lubisz wołowinę? Podejdź do niej z wielką atencją, a ona odwdzięczy się wspaniałym smakiem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak po amerykańsku
- Wołowina w czerwonym winie. Dla Niego.
- Cukinia z pikantnym farszem wołowym
- Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
- Polędwiczki wieprzowe po meksykańsku, Dla twardzieli
- Pieczone polędwiczki w papryce z guacamole i z warzywami w kolendrze
- Cevapcici z ryżem w pomidorach
- Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami
- Podudzia kurczaka duszone w sosie z fasolą z sałatką z buraków
- Arabska zupa z soczewicy ze szpinakiem
- Pikantne quesadillas z cukinią
- Bigos rybny
- Szaszłyki z klopsików po tajsku
- Bibimbap z wołowiną
- Pierogi z mięsem
- Strucla makowo-orzechowa
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Sałatka z rostbefem i z pesto bazyliowym
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Domek z piernika
- Domowe lody waniliowo-truskawkowe
- Miniserniczki bez laktozy
- Kurczak i brukselka w sosie pomarańczowym
- Kruche miodowe ciasteczka
- Mus szarlotkowy
- Jabłka zapiekane z żurawiną
- Babeczki leśny mech
- Sałatka z malinami, gnocchi i cytrynowym winegretem
- Kleik ryżowy z jabłkiem
- Sałatka z batatem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (18)
3298 dni temu
Sałatka rewelacyjna.... Poezja smaku.
odpowiedz
3874 dni temu
Dlez, jeśli faktycznie przygotowywałeś wszystko zgodnie z przepisem, niestety nie potrafimy znaleźć przyczyny zaistniałego stanu rzeczy. W przygotowaniu wołowiny ważne są wszystkie elementy, także dokładne odcięcie błon oraz krojenie mięsa w poprzek włókien. Jeśli wszystkie kroki przepisu zostały wykonane poprawnie, mięso nie powinno wyjść gumiaste ani twarde. Drogi gościu, wołowina to mięso, które nadaje się do spożycia w różnych stopniach wysmażenia, od prawie surowego (blue) po dobrze wysmażone (well done). Ten przepis podaje sposób wysmażenia w stopniu pośrednim (medium). Stopień wysmażenia mięsa zależny jest od preferencji. Jeśli wolisz mięso lepiej wysmażone, bez różowej części w środku, potrzymaj je na patelni nieco dłużej.
odpowiedz
3875 dni temu
Wychodzi surowe
odpowiedz
3878 dni temu
Pysznie wygląda, pysznie smakuje. Połączenie smaków w sałatce niesamowite, wolowina warta polecenia.
odpowiedz
3879 dni temu
Dziękuje za odpowiedź, jednak nie - nie soliłem mięsa w ogóle. Nie wiem o co chodzi, drugi raz próbuję robić steki zgodnie z przepisami dostępnymi w Internecie i wychodzi jakieś obrzydlistwo. Dawniej sądziłem, że wcisnęli mi kiepskie mięso w sklepie, ale teraz przecież miałem to brazylijskie cudo. uprzedzając ew. pytania, wyjąłem je z lodówki ze 2h przed obróbką i miało temperaturę pokojową.
odpowiedz
3880 dni temu
Dlez, czy przypadkiem nie posoliłeś mięsa przed włożeniem go na patelnię? Może to być przyczyna uzyskanego efektu gumiastego mięsa.
odpowiedz
3880 dni temu
Witam ponownie. Pierwszy stek przygotowałem zgodnie z przepisem Pana Okrasy (wszystko identycznie jak w filmie, tylko nie miałem rozmarynu i patelnię grillową zastąpiłem zwykłą). Po smażeniu po 1,5 min na stronę, 3 minutach w piecu 180 st i 5 min czekania (wszystko co do sekundy) spróbowałem. Guma była taka, że jak dałem psu to się wyrzygał (poważnie). Następnie pozostałe steki smażyłem po 1,5 min na stronę i piekłem w 160 st przez 20 min. Kolor mięsa wyszedł już nie czerwono-różowy, ale jasnobrązowy. Mięso z wysiłkiem pogryzłem i kilka kęsów zjadłem. Resztę staram się udusić do miękkości w wodzie, bo szkoda mi wyrzucać mięsa za takie pieniądze. Ktoś mi powie, co zrobiłem źle?
odpowiedz
3881 dni temu
Witam, w przepisie Pana Okrasy po obsmażeniu należy piec mięso 2-3 minuty w 180 stopniach. Na pudełku wołowiny jest napisane, że steki należy smażyć mocno z obu stron i następnie piec w 160 stopniach przez 20-40 minut. 20 stopni różnicy raczej nie może powodować czterdziestominutowego wydłużenia czasu obróbki cieplnej - jak zatem należy postępować? Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź bo wołowina za 4 dychy mnie woła a ja nie wiem jak ją zrobić :(
odpowiedz
3881 dni temu
Re-we-la-cyj-ny przepis, a pesto bazyliowo-piertuszkowe po prostu mistrzostwo świata!
odpowiedz
3884 dni temu
pychotka
odpowiedz
3884 dni temu
Właśnie skończyliśmy jedzenie. Przygotowaliśmy dokładnie według przepisu i cieszę się, że uparcie szukałam świeżego rozmarynu, bo bez tego wyszłoby pewnie nijakie:) Polecam!!
odpowiedz
3885 dni temu
Drogi gościu, jeśli chcesz otrzymać podobny smak sałatki, możesz zastąpić rostbef inną częścią wołowiny np. polędwicą. Zastąpienie rostbefu kurczakiem, jak to zrobiła Monika, da nam zupełnie inny, ale w pewnością również pyszny smak! :)
odpowiedz
3885 dni temu
Rostbefu nie dostałam:((( ale kupiłam kurczaka? zobaczymy, wygląda smakowicie!
odpowiedz
3886 dni temu
Witam, czy jest możliwość zastąpienia rostbefu innym mięsem? Wiem, że pewnie to już nie będzie to samo ale nie wiem co najbardziej by tu pasowało (co miałoby zbliżony smak)
odpowiedz
3887 dni temu
Mniam, wygląda pycha i mam zamiar to zrobić :-)
odpowiedz
3888 dni temu
tylko czemu ta wołowina jest ciągle w Polsce droga
odpowiedz
3888 dni temu
Do głodomor: hahah ja mam tak samo w dodatku jestem na diecie :D
odpowiedz
3888 dni temu
Świetny przepis, przepysznie wygląda! Tylko czemu się tak katuję i oglądam to o pierwszej w nocy?
odpowiedz
zobacz wszystkie