Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wok
Krok 1: Marynujemy polędwicę
Chili oczyszczamy i pozbawiamy nasion, imbir i czosnek obieramy. Wszystko drobno siekamy i łączymy z olejem rzepakowym. Polędwicę wieprzową opłukujemy, osuszamy i kroimy w plastry o szerokości ok. 0,5 cm. Łączymy z przyprawami w oleju i marynujemy w lodówce co najmniej godzinę.
Krok 2: Łączymy składniki dania
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki o szerokości 1 cm. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w paski. Ananasa osączamy, zachowując przy tym 150 ml soku. Polędwicę osączamy (pozostawiając marynatę) i smażymy porcjami w rozgrzanym woku przez około 2 minuty z każdej strony. Doprawiamy odrobiną sosu sojowego i wyjmujemy. Wok wycieramy, rozgrzewamy w nim 1-2 łyżki oleju z przyprawami użytego do marynowania polędwicy. Paprykę i dymki podsmażamy przez 2-3 minuty, obracając. Dodajemy ananasa i smażymy razem przez 1-2 minuty. Dolewamy sok ananasowy. Mąkę ziemniaczaną łączymy z odrobiną wody i zagęszczamy nią warzywa. Ponownie dodajemy polędwicę, doprawiamy sosem sojowym i solą. Podajemy z ryżem.
Zobacz podobne
przepisy
Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté
Będzie prosto, szybko, pysznie oraz bardzo zdrowo, gdy przygotujesz ekspresowe udka z warzywami z woka.
Warzywa z woka z sosem z sherry i anyżem
Mieszanka warzyw przyprawionych w orientalnym stylu kusi zarówno oczy, jak i podniebienie.
Kaczka po pekińsku
Uwielbiasz kuchnię azjatycką? Koniecznie dowiedz się, jak w prosty sposób przyrządzić jej klasyk – kaczkę po pekińsku.
Makaron z pieczoną kaczką
Pyszna potrawa prosto z Chin, pachnąca imbirem, kolendrą i limonką. Doskonały pomysł na obiad w azjatyckim stylu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wegańska ryba po grecku
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Uszka z grzybami
- Kapusta z grochem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Sernik piernikowy
- Błyskawiczne pierniczki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
2185 dni temu
Przepis fajny i smaczny, ale jakość polędwiczek kupionych w Lidlu to masakra, zamiast się smażyć to na początku sie gotują bo tak są napompowane jakimś płynem
odpowiedz
2695 dni temu
Rewelacja! Dodałam jeszcze grzyby mun - bardzo pasowały. Przepis powtórzę z pewnością, pyszne, proste w wykonaniu, niewyszukane składniki a wspaniałą rewelacyjną całość! Polecam :)
odpowiedz
2727 dni temu
Przepis fajny. Ja osobiscie lubie sojowy posmak wiec najpierw wrzucilem cebulke i mocno doprawilem sosem sojowym, dopiero pozniej papryke. Ilosc chili za mala aby przebic ananasa. Ja dodam nastepnym razem 2 plastry ananasa mniej i do miesa wrzuce 2 papryczki i na 4h najlepiej zamarynowac. Ogolnie polecam :-)
odpowiedz
2891 dni temu
rewelacja!!
odpowiedz