Polędwica wieprzowa z ananasem z woka
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • wok

Krok 1: Marynujemy polędwicę

Chili oczyszczamy i pozbawiamy nasion, imbir i czosnek obieramy. Wszystko drobno siekamy i łączymy z olejem rzepakowym. Polędwicę wieprzową opłukujemy, osuszamy i kroimy w plastry o szerokości ok. 0,5 cm. Łączymy z przyprawami w oleju i marynujemy w lodówce co najmniej godzinę.

Krok 2: Łączymy składniki dania

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki o szerokości 1 cm. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w paski. Ananasa osączamy, zachowując przy tym 150 ml soku. Polędwicę osączamy (pozostawiając marynatę) i smażymy porcjami w rozgrzanym woku przez około 2 minuty z każdej strony. Doprawiamy odrobiną sosu sojowego i wyjmujemy. Wok wycieramy, rozgrzewamy w nim 1-2 łyżki oleju z przyprawami użytego do marynowania polędwicy. Paprykę i dymki podsmażamy przez 2-3 minuty, obracając. Dodajemy ananasa i smażymy razem przez 1-2 minuty. Dolewamy sok ananasowy. Mąkę ziemniaczaną łączymy z odrobiną wody i zagęszczamy nią warzywa. Ponownie dodajemy polędwicę, doprawiamy sosem sojowym i solą. Podajemy z ryżem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    2164 dni temu
    Przepis fajny i smaczny, ale jakość polędwiczek kupionych w Lidlu to masakra, zamiast się smażyć to na początku sie gotują bo tak są napompowane jakimś płynem

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    2673 dni temu
    Rewelacja! Dodałam jeszcze grzyby mun - bardzo pasowały. Przepis powtórzę z pewnością, pyszne, proste w wykonaniu, niewyszukane składniki a wspaniałą rewelacyjną całość! Polecam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2705 dni temu
    Przepis fajny. Ja osobiscie lubie sojowy posmak wiec najpierw wrzucilem cebulke i mocno doprawilem sosem sojowym, dopiero pozniej papryke. Ilosc chili za mala aby przebic ananasa. Ja dodam nastepnym razem 2 plastry ananasa mniej i do miesa wrzuce 2 papryczki i na 4h najlepiej zamarynowac. Ogolnie polecam :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2869 dni temu
    rewelacja!!

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!