Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- tarkę o drobnych oczkach
- pędzelek do smarowania
- blachę z kratką
- wok
- rozgrzej piekarnik do temperatury 230°C (termoobieg)
Przygotowanie
Do gorącej wody w garnku dodajemy miód oraz ocet ryżowy, w tak przygotowanej wodzie zanurzamy kaczkę. Kaczkę parzymy ok. 2-3 minuty, przez ten czas kaczka powinna być z każdej strony zanurzoną w wodzie. Jeśli mamy mniejszy garnek, powinniśmy kilka razy obrócić kaczkę podczas parzenia. Kaczkę wyciągamy z wody i zdejmujemy piórka, które na niej pozostały. Odkrawamy kuper. Kaczkę osuszamy i układamy na kratce położonej na blaszce. Starty na tarce o drobnych oczkach imbir i czosnek mieszamy ze sobą i nacieramy nimi kaczkę wewnątrz.
Orientalna glazura do kaczki
Do miseczki wlewamy miód, ocet ryżowy, sos sojowy indonezyjski oraz sos ostrygowy. Cynamon, pieprz i goździki rozcieramy w moździerzu. Do sosu dodajemy 1 łyżeczkę roztartych przypraw (pozostałą część zostawiamy do przyprawienia warzyw) oraz 1 łyżeczkę soli. Wszystkie składniki mieszamy. Kaczkę glazurujemy sosem za pomocą pędzelka z zewnątrz i od środka. Tak przygotowaną kaczkę odstawiamy na około 15-20 minut, tak żeby sos odrobinę wysechł. Czynność glazurowania powtarzamy 2 razy. Następnie wstawiamy kaczkę do lodówki na minimum 1 dzień (najlepiej na 2 dni). Ważne, żeby sos na kaczce wysechł.
Po zamarynowaniu kaczki wkładamy ją kracie ułożonej na blaszce do piekarnika rozgrzanego do 230°C (termoobieg) na 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę pieczenia do 170°C (termoobieg) i pieczemy kaczkę przez 1,5 godziny. W trakcie pieczenia możemy smarować kaczkę sosem.
Warzywa
Do woka wlewamy 1,5 łyżki oleju, wrzucamy posiekane szalotki, czosnek pokrojony w talarki oraz świeży imbir pokrojony w drobne paseczki. Całość mieszamy, smażąc przez 1-2 minuty na dużym ogniu. Następnie dodajemy marchew pokrojoną w półtalarki oraz cienkie paski kalarepy. Doprawiamy 2 szczyptami wcześniej przygotowanej przyprawy, przyprawiamy również odrobiną soli. Całość mieszamy.
Dodajemy pół szklanki wody. Kiedy prawie cała woda odparuje, dodajemy miód, sos sojowy indonezyjski. Nadal gotujemy warzywa, co chwilę mieszając. Na końcu warzywa polewamy odrobiną oleju sezamowego, posypujemy świeżą, posiekaną kolendrą.
Upieczoną kaczkę wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy ją na minimum 15 minut do przestygnięcia. Kaczkę układamy na dużym talerzu, dookoła kaczki nakładamy podsmażone warzywa.
Zobacz podobne
przepisy
Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem
Lubisz nieoczywiste połączenia? Wypróbuj wyrafinowany przepis na piersi kaczki z aksamitnym czekoladowym sosem.
Kaczka nadziewana limonkami z pieczonymi ziemniakami i marchewką
Pachnące mięso w chrupiącej skórce, które doskonale podkreśla uroczysty charakter rodzinnych spotkań.
Kaczka w sosie curry z gruszkami i pomarańczą
Delikatne mięso, wyrazisty sos, słodkie owoce i pikantna fasolka szparagowa – doskonały przepis na kaczkę po indyjsku.
Makaron z pieczoną kaczką
Pyszna potrawa prosto z Chin, pachnąca imbirem, kolendrą i limonką. Doskonały pomysł na obiad w azjatyckim stylu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kaczka po chińsku ze smażonym makaronem chow mein i z warzywami
- Hachis parmentier czyli francuska zapiekanka mięsno-ziemniaczana
- Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami
- Kaczka w sosie curry z gruszkami i pomarańczą
- Mięsno-serowe empanadas z warzywami
- Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
- Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem
- Ciasto marchewkowo-ananasowe
- Miska warzyw
- Kanapka z pastrami
- Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
- Surówka z pora
- KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
- Jackfruit w sosie teriyaki
- Warzywa z woka po chińsku
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Wieniec wielkanocny
- Hummus grzybowy
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Makaron ze szparagami
- Kolorowa sałatka owocowa z dressingiem z arbuza
- Kaczka w sosie jabłkowo-musztardowym
- Smażona wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i ciecierzycą
- Tarta czekoladowo-malinowa
- Sylwestrowe przekąski
- Wegańskie burrito z fasolą
- Ciasto z batatów
- Tort serowy z nutą pomarańczy
- Dacquoise orzechowo-truskawkowy
- Rolada z kraju Kwitnącej Wiśni
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
2539 dni temu
to nie jest kaczka po pekinsku
odpowiedz
2790 dni temu
Strasznie spalona glazura. Temperatura zdecydowanie za wysoka i za dlugo.
odpowiedz
3450 dni temu
Pierwsze widzę, żeby kaczkę po pekińsku podawało się z warzywami z patelni...
odpowiedz
3611 dni temu
Kaczka po pekińsku tak się przypieka, nawet bardziej :)
odpowiedz
3709 dni temu
mi smakowała:)
odpowiedz
3721 dni temu
Panie Pascal kaczuszka chyba tak na moje oko trochę się przypiekła !!!!, czarny węgiel z góry widzę, ale tak ogólnie to ok - Pozdrawiam
odpowiedz