Kaczka po pekińsku
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • moździerz
  • tarkę
  • pędzelek do smarowania
  • blachę z kratką
  • rozgrzej piekarnik do temperatury 230°C (termoobieg)

Przygotowanie

Do gorącej wody w garnku dodajemy miód oraz ocet ryżowy, w tak przygotowanej wodzie zanurzamy kaczkę. Kaczkę parzymy ok. 2-3 minuty, przez ten czas kaczka powinna być z każdej strony zanurzoną w wodzie. Jeśli mamy mniejszy garnek, powinniśmy kilka razy obrócić kaczkę podczas parzenia. Kaczkę wyciągamy z wody i zdejmujemy piórka, które na niej pozostały. Odkrawamy kuper. Kaczkę osuszamy i układamy na kratce położonej na blaszce. Starty na tarce o drobnych oczkach imbir i czosnek mieszamy ze sobą i nacieramy nimi kaczkę wewnątrz.

Orientalna glazura do kaczki

Do miseczki wlewamy miód, ocet ryżowy, sos sojowy indonezyjski oraz sos ostrygowy. Cynamon, pieprz i goździki rozcieramy w moździerzu. Do sosu dodajemy 1 łyżeczkę roztartych przypraw (pozostałą część zostawiamy do przyprawienia warzyw) oraz 1 łyżeczkę soli. Wszystkie składniki mieszamy. Kaczkę glazurujemy sosem za pomocą pędzelka z zewnątrz i od środka. Tak przygotowaną kaczkę odstawiamy na około 15-20 minut, tak żeby sos odrobinę wysechł. Czynność glazurowania powtarzamy 2 razy. Następnie wstawiamy kaczkę do lodówki na minimum 1 dzień (najlepiej na 2 dni). Ważne, żeby sos na kaczce wysechł.

Po zamarynowaniu kaczki wkładamy ją kracie ułożonej na blaszce do piekarnika rozgrzanego do 230°C (termoobieg) na 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę pieczenia do 170°C (termoobieg) i pieczemy kaczkę przez 1,5 godziny. W trakcie pieczenia możemy smarować kaczkę sosem.

Warzywa

Do woka wlewamy 1,5 łyżki oleju, wrzucamy posiekane szalotki, czosnek pokrojony w talarki oraz świeży imbir pokrojony w drobne paseczki. Całość mieszamy, smażąc przez 1-2 minuty na dużym ogniu. Następnie dodajemy kawałki marchwi oraz paski kalarepy. Doprawiamy 2 szczyptami wcześniej przygotowanej przyprawy, przyprawiamy również odrobiną soli. Całość mieszamy.

Dodajemy pół szklanki wody. Kiedy prawie cała woda odparuje, dodajemy miód, sos sojowy indonezyjski. Nadal gotujemy warzywa, co chwilę mieszając. Na końcu warzywa polewamy odrobiną oleju sezamowego, wrzucamy świeżą, posiekaną kolendrę.

Upieczoną kaczkę wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy ją na minimum 15 minut do przestygnięcia. Kaczkę układamy na dużym talerzu, dookoła kaczki nakładamy podsmażone warzywa.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    196 dni temu
    to nie jest kaczka po pekinsku

    odpowiedz

  • Gość Gość
    448 dni temu
    Strasznie spalona glazura. Temperatura zdecydowanie za wysoka i za dlugo.

    odpowiedz

  • z Pekinu z Pekinu
    1108 dni temu
    Pierwsze widzę, żeby kaczkę po pekińsku podawało się z warzywami z patelni...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1269 dni temu
    Kaczka po pekińsku tak się przypieka, nawet bardziej :)

    odpowiedz

  • anabolika365.de anabolika365.de
    1367 dni temu
    mi smakowała:)

    odpowiedz

  • Master cheff Gość Master cheff Gość
    1379 dni temu
    Panie Pascal kaczuszka chyba tak na moje oko trochę się przypiekła !!!!, czarny węgiel z góry widzę, ale tak ogólnie to ok - Pozdrawiam

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram