Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Pieczemy polędwiczki

Polędwiczki oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 5 minut. Następnie wyjmujemy polędwiczki, odstawiamy na 15 minut i ponownie podpiekamy w piekarniku 4-5 minut.

Krok 2: Przygotowujemy sos

Ocet zagotowujemy z cukrem, goździkami, zielem angielskim i pieprzem cayenne, aż płyn się zredukuje i delikatnie zgęstnieje. Żurawiny kroimy na mniejsze kawałki, szalotkę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy całość na patelni i dodajemy do syropu. Gotujemy około 20 minut, na wolnym ogniu. Doprawiamy sokiem z limonki.

Polędwiczki kroimy w plastry i podajemy z sosem żurawinowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Dziki Dziki
    178 dni temu
    A co z limonką? kiedy ją dodać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    178 dni temu
    Pod koniec drugiego kroku widnieje informacja - sokiem z limonki doprawiamy sos :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram