zobacz film Soba stir fry z wołowiną

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • durszlak
  • tarkę o drobnych oczkach

Krok 1: GOTUJEMY MAKARON SOBA

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu (ok. 3 minut). Odcedzamy na durszlaku. Skrapiamy olejem.

Krok 2: SMAŻYMY WOŁOWINĘ

Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w plastry o szerokości ok. 1,5 cm. Doprawiamy z obu stron białym pieprzem.

Smażymy krótko (ok. 40 sekund z każdej strony) na mocno rozgrzanej patelni, nie mieszając i nie dotykając mięsa. Przekładamy na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 3: SMAŻYMY WARZYWA

Cukinię pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na większe kawałki. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.

Cebulę kroimy w ćwiartki i rozdzielamy na pojedyncze warstwy. Smażymy krótko (ok. 20 sekund) na mocno rozgrzanej patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Przekładamy na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS

W miseczce łączymy składniki sosu: ocet balsamiczny, sos sojowy, olej sezamowy, miód, drobno posiekany lub starty na tarce imbir, czosnek pokrojony w plasterki. Dokładnie mieszamy.

Sos przelewamy na lekko przestudzoną patelnię. Dodajemy posiekaną papryczkę chili. Podgrzewamy, aż płyn odparuje, a sos zgęstnieje.

Krok 5: DUSIMY MIĘSO I WARZYWA

Dodajemy przesmażone i wystudzone mięso, cukinię oraz cebulę. Dusimy, aż wołowina będzie odpowiednio miękka. Warzywa powinny pozostać chrupiące.

Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną kolendrę, kiełki fasoli mung i skórkę startą z limonki. Mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.

Krok 6: PODAJEMY DANIE

Odcedzony, ugotowany makaron przekładamy na głębokie talerze. Warzywa i mięso wykładamy na porcje makaronu, polewamy sosem z patelni.

Soba stir fry dekorujemy listkami świeżej kolendry. Podajemy z cząstkami limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Iza Iza
    70 dni temu
    Rewelacja. Polecam.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!