Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- durszlak
- tarkę o drobnych oczkach
Krok 1: GOTUJEMY MAKARON SOBA
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu (ok. 3 minut). Odcedzamy na durszlaku. Skrapiamy olejem.
Krok 2: SMAŻYMY WOŁOWINĘ
Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w plastry o szerokości ok. 1,5 cm. Doprawiamy z obu stron białym pieprzem.
Smażymy krótko (ok. 40 sekund z każdej strony) na mocno rozgrzanej patelni, nie mieszając i nie dotykając mięsa. Przekładamy na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 3: SMAŻYMY WARZYWA
Cukinię pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na większe kawałki. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.
Cebulę kroimy w ćwiartki i rozdzielamy na pojedyncze warstwy. Smażymy krótko (ok. 20 sekund) na mocno rozgrzanej patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Przekładamy na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
W miseczce łączymy składniki sosu: ocet balsamiczny, sos sojowy, olej sezamowy, miód, drobno posiekany lub starty na tarce imbir, czosnek pokrojony w plasterki. Dokładnie mieszamy.
Sos przelewamy na lekko przestudzoną patelnię. Dodajemy posiekaną papryczkę chili. Podgrzewamy, aż płyn odparuje, a sos zgęstnieje.
Krok 5: DUSIMY MIĘSO I WARZYWA
Dodajemy przesmażone i wystudzone mięso, cukinię oraz cebulę. Dusimy, aż wołowina będzie odpowiednio miękka. Warzywa powinny pozostać chrupiące.
Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną kolendrę, kiełki fasoli mung i skórkę startą z limonki. Mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.
Krok 6: PODAJEMY DANIE
Odcedzony, ugotowany makaron przekładamy na głębokie talerze. Warzywa i mięso wykładamy na porcje makaronu, polewamy sosem z patelni.
Soba stir fry dekorujemy listkami świeżej kolendry. Podajemy z cząstkami limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Butter chicken
Niech smaki i aromaty kuchni indyjskiej zagoszczą na stałe w Twoim menu! Przygotuj butter chicken, czyli kurczaka w kremowym i delikatnie maślanym sosie na bazie pomidorów!
Boczniaki po azjatycku
Boczniaki po azjatycku to szybkie, sycące i rozgrzewające danie! Z pewnością zagoszczą na stałe w Waszym menu!
Makaron w sosie sojowym
Makaron w sosie sojowym z dodatkiem chrupiących warzyw i kurczaka to azjatycka propozycja Karola!
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango
- Warzywa stir-fry po tajsku
- Zupa solanka
- Azjatycki makaron z polędwiczką wieprzową
- Smażony makaron stir fry
- Tajine z wołowiną
- Spaghetti z królikiem
- Kaszotto ze szparagami
- Grzybowy ramen
- Bulgogi – wołowina po koreańsku
- Stir-fry z kaszą
- Szybki stir fry z krewetkami
- Sałatka z makaronu soba
- Yakisoba z krewetkami
- Frozen bites o smaku matchy i mango
- Sałatka cezar z sosem majonezowym
- Tortelloni z sosem pomidorowym
- Lody tajskie
- Stek wołowy z masłem paryskim
- Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
- Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Domowa ice tea z nektarynek
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
- Zielone szparagi z burratą
- Wegańskie minidonuty z kremem czekoladowym
- Dżem z włoskich śliwek
- Wolno grillowane żeberka BBQ
- Pieczone ziemniaki nadziewane
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
10 dni temu
Rewelacja. Polecam.
odpowiedz