
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- durszlak
- tarkę o drobnych oczkach
Krok 1: GOTUJEMY MAKARON SOBA
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu (ok. 3 minut). Odcedzamy na durszlaku. Skrapiamy olejem.
Krok 2: SMAŻYMY WOŁOWINĘ
Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w plastry o szerokości ok. 1,5 cm. Doprawiamy z obu stron białym pieprzem.
Smażymy krótko (ok. 40 sekund z każdej strony) na mocno rozgrzanej patelni, nie mieszając i nie dotykając mięsa. Przekładamy na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 3: SMAŻYMY WARZYWA
Cukinię pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na większe kawałki. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.
Cebulę kroimy w ćwiartki i rozdzielamy na pojedyncze warstwy. Smażymy krótko (ok. 20 sekund) na mocno rozgrzanej patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Przekładamy na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
W miseczce łączymy składniki sosu: ocet balsamiczny, sos sojowy, olej sezamowy, miód, drobno posiekany lub starty na tarce imbir, czosnek pokrojony w plasterki. Dokładnie mieszamy.
Sos przelewamy na lekko przestudzoną patelnię. Dodajemy posiekaną papryczkę chili. Podgrzewamy, aż płyn odparuje, a sos zgęstnieje.
Krok 5: DUSIMY MIĘSO I WARZYWA
Dodajemy przesmażone i wystudzone mięso, cukinię oraz cebulę. Dusimy, aż wołowina będzie odpowiednio miękka. Warzywa powinny pozostać chrupiące.
Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną kolendrę, kiełki fasoli mung i skórkę startą z limonki. Mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.
Krok 6: PODAJEMY DANIE
Odcedzony, ugotowany makaron przekładamy na głębokie talerze. Warzywa i mięso wykładamy na porcje makaronu, polewamy sosem z patelni.
Soba stir fry dekorujemy listkami świeżej kolendry. Podajemy z cząstkami limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Butter chicken
Niech smaki i aromaty kuchni indyjskiej zagoszczą na stałe w Twoim menu! Przygotuj butter chicken, czyli kurczaka w kremowym i delikatnie maślanym sosie na bazie pomidorów!

Boczniaki po azjatycku
Boczniaki po azjatycku to szybkie, sycące i rozgrzewające danie! Z pewnością zagoszczą na stałe w Waszym menu!

Makaron w sosie sojowym
Makaron w sosie sojowym z dodatkiem chrupiących warzyw i kurczaka to azjatycka propozycja Karola!

Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!

Zobacz przepisy
na lato
- Fit makaron à la carbonara
- Makaron z sosem amatriciana i guanciale
- Młode ziemniaki z grilla w boczku
- Spaghetti napoli – przepis
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Suflet czekoladowy
- Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
- Angielskie śniadanie — przepis
- Placuszki z kaszy manny
- Tiramisu pistacjowe z truskawkami
- Szaszłyki z piekarnika
- Frytki z batatów
- Croque madame
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Corn dog
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
18 dni temu
fajnie policzone wartosci odzywcze, 500g poledwicy bedzie mialo ze 100g tłuszczu
odpowiedz
272 dni temu
Rewelacja. Polecam.
odpowiedz