
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- durszlak
- tarkę o drobnych oczkach
Krok 1: GOTUJEMY MAKARON SOBA
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu (ok. 3 minut). Odcedzamy na durszlaku. Skrapiamy olejem.
Krok 2: SMAŻYMY WOŁOWINĘ
Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w plastry o szerokości ok. 1,5 cm. Doprawiamy z obu stron białym pieprzem.
Smażymy krótko (ok. 40 sekund z każdej strony) na mocno rozgrzanej patelni, nie mieszając i nie dotykając mięsa. Przekładamy na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 3: SMAŻYMY WARZYWA
Cukinię pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na większe kawałki. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.
Cebulę kroimy w ćwiartki i rozdzielamy na pojedyncze warstwy. Smażymy krótko (ok. 20 sekund) na mocno rozgrzanej patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Przekładamy na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
W miseczce łączymy składniki sosu: ocet balsamiczny, sos sojowy, olej sezamowy, miód, drobno posiekany lub starty na tarce imbir, czosnek pokrojony w plasterki. Dokładnie mieszamy.
Sos przelewamy na lekko przestudzoną patelnię. Dodajemy posiekaną papryczkę chili. Podgrzewamy, aż płyn odparuje, a sos zgęstnieje.
Krok 5: DUSIMY MIĘSO I WARZYWA
Dodajemy przesmażone i wystudzone mięso, cukinię oraz cebulę. Dusimy, aż wołowina będzie odpowiednio miękka. Warzywa powinny pozostać chrupiące.
Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną kolendrę, kiełki fasoli mung i skórkę startą z limonki. Mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.
Krok 6: PODAJEMY DANIE
Odcedzony, ugotowany makaron przekładamy na głębokie talerze. Warzywa i mięso wykładamy na porcje makaronu, polewamy sosem z patelni.
Soba stir fry dekorujemy listkami świeżej kolendry. Podajemy z cząstkami limonki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makowiec japoński
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Makówki śląskie
- Pieczona ryba po grecku
- Jajka na miękko
- Śledź w oleju
- Boczek pieczony
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ryba po japońsku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Łazanki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Guacamole
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba z piekarnika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
128 dni temu
fajnie policzone wartosci odzywcze, 500g poledwicy bedzie mialo ze 100g tłuszczu
Odpowiedz
382 dni temu
Rewelacja. Polecam.
Odpowiedz