Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- durszlak
- tarkę o drobnych oczkach
Krok 1: GOTUJEMY MAKARON SOBA
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu (ok. 3 minut). Odcedzamy na durszlaku. Skrapiamy olejem.
Krok 2: SMAŻYMY WOŁOWINĘ
Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w plastry o szerokości ok. 1,5 cm. Doprawiamy z obu stron białym pieprzem.
Smażymy krótko (ok. 40 sekund z każdej strony) na mocno rozgrzanej patelni, nie mieszając i nie dotykając mięsa. Przekładamy na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 3: SMAŻYMY WARZYWA
Cukinię pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na większe kawałki. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.
Cebulę kroimy w ćwiartki i rozdzielamy na pojedyncze warstwy. Smażymy krótko (ok. 20 sekund) na mocno rozgrzanej patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Przekładamy na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
W miseczce łączymy składniki sosu: ocet balsamiczny, sos sojowy, olej sezamowy, miód, drobno posiekany lub starty na tarce imbir, czosnek pokrojony w plasterki. Dokładnie mieszamy.
Sos przelewamy na lekko przestudzoną patelnię. Dodajemy posiekaną papryczkę chili. Podgrzewamy, aż płyn odparuje, a sos zgęstnieje.
Krok 5: DUSIMY MIĘSO I WARZYWA
Dodajemy przesmażone i wystudzone mięso, cukinię oraz cebulę. Dusimy, aż wołowina będzie odpowiednio miękka. Warzywa powinny pozostać chrupiące.
Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną kolendrę, kiełki fasoli mung i skórkę startą z limonki. Mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.
Krok 6: PODAJEMY DANIE
Odcedzony, ugotowany makaron przekładamy na głębokie talerze. Warzywa i mięso wykładamy na porcje makaronu, polewamy sosem z patelni.
Soba stir fry dekorujemy listkami świeżej kolendry. Podajemy z cząstkami limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Butter chicken
Niech smaki i aromaty kuchni indyjskiej zagoszczą na stałe w Twoim menu! Przygotuj butter chicken, czyli kurczaka w kremowym i delikatnie maślanym sosie na bazie pomidorów!
Boczniaki po azjatycku
Boczniaki po azjatycku to szybkie, sycące i rozgrzewające danie! Z pewnością zagoszczą na stałe w Waszym menu!
Makaron w sosie sojowym
Makaron w sosie sojowym z dodatkiem chrupiących warzyw i kurczaka to azjatycka propozycja Karola!
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Piernik staropolski
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grochem
- Śledzie po kaszubsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto na pierogi
- Wegańska ryba po grecku
- Sałatka gyros
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
70 dni temu
Rewelacja. Polecam.
odpowiedz