Penne z kawałkami polędwicy i pieczarkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Kroimy składniki

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki. Polędwicę myjemy, osuszamy, kroimy w paski i posypujemy papryką w proszku.

Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Krok 2: Smażymy polędwicę

Grzyby podsmażamy na 2 łyżkach gorącego masła, mieszając. Dodajemy cebulę i smażymy razem aż do zeszklenia. Przekładamy do miseczki. Paski polędwicy i 1 łyżkę masła dajemy na patelnię i podsmażamy przez 2-3 minuty, obracając, solimy. Ponownie dodajemy grzyby, podlewamy winem i śmietaną i gotujemy przez 2-3 minuty.

Krok 3: Makaron łączymy z szałwią

W międzyczasie myjemy szałwię, listki obrywamy i krótko smażymy na pozostałym, gorącym maśle. Makaron odcedzamy. Podajemy z polędwicą i posypujemy szałwią.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    325 dni temu
    Jeszcze lepsze z brokułem i roztopionym serem na wierzchu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    453 dni temu
    Z przepisu wynika, że polędwica w sumie gotuje się ok. 6 minut (2-3 minuty podsmażamy, 2-3 minuty gotujemy w sosie). Czy mięso nie będzie surowe?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    453 dni temu
    Polędwicę przed smażeniem, kroimy w cienkie paski, dzięki czemu usmaży się znacznie szybciej. :)
  • Gość Gość
    815 dni temu
    Co mozna dac zamiast swiezej szalwii oraz jakiee wino ma byc?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    813 dni temu
    Białe wino wytrawne. Szałwię natomiast można pominąć i użyć ulubionych ziół.
  • Gość Gość
    947 dni temu
    Bardzo dobre, można polecić. Rozważyłabym posypanie parmezanem :-)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram