Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Kroimy składniki
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki. Polędwicę myjemy, osuszamy, kroimy w paski i posypujemy papryką w proszku.
Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Krok 2: Smażymy polędwicę
Grzyby podsmażamy na 2 łyżkach gorącego masła, mieszając. Dodajemy cebulę i smażymy razem aż do zeszklenia. Przekładamy do miseczki. Paski polędwicy i 1 łyżkę masła dajemy na patelnię i podsmażamy przez 2-3 minuty, obracając, solimy. Ponownie dodajemy grzyby, podlewamy winem i śmietaną i gotujemy przez 2-3 minuty.
Krok 3: Makaron łączymy z szałwią
W międzyczasie myjemy szałwię, listki obrywamy i krótko smażymy na pozostałym, gorącym maśle. Makaron odcedzamy. Podajemy z polędwicą i posypujemy szałwią.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makowiec japoński
 - Jajka na miękko
 - Pierniki
 - Boczek pieczony
 - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
 - Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
 - Guacamole
 - Śledź w oleju
 - Ciasto na pierogi
 - Nuggetsy z kurczaka
 - Pulpety w sosie pomidorowym
 - Ryba po japońsku
 - Klasyczna sałatka grecka
 - Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
 - Przekąski sylwestrowe
 - Uszka z grzybami
 - Łazanki
 - Burek ze szpinakiem
 - Zupa grzybowa z makaronem
 - Sernik pistacjowy
 
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
				
				
				
				
				
				
				
				
    
Komentarze (7)
630 dni temu
W przepisie brakuje przypraw i jest bardzo mało soli
Odpowiedz
2844 dni temu
Jeszcze lepsze z brokułem i roztopionym serem na wierzchu.
Odpowiedz
2972 dni temu
Z przepisu wynika, że polędwica w sumie gotuje się ok. 6 minut (2-3 minuty podsmażamy, 2-3 minuty gotujemy w sosie). Czy mięso nie będzie surowe?
Odpowiedz
2972 dni temu
Polędwicę przed smażeniem, kroimy w cienkie paski, dzięki czemu usmaży się znacznie szybciej. :)
3334 dni temu
Co mozna dac zamiast swiezej szalwii oraz jakiee wino ma byc?
Odpowiedz
3332 dni temu
Białe wino wytrawne. Szałwię natomiast można pominąć i użyć ulubionych ziół.
3466 dni temu
Bardzo dobre, można polecić. Rozważyłabym posypanie parmezanem :-)
Odpowiedz