zobacz film Penne z szynką i kremowym sosem z pieczonej dyni

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • blachę
  • papier do pieczenia
  • piekarnik nagrzany do 170-180°C
  • patelnię
  • garnek
  • blender
  • maszynkę do mielenia mięsa

KROK 1

Penne z kremowym sosem z dyni - Pieczemy dynięWydrążoną dynię kroimy na duże kawałki i nacinamy miąższ. Na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, układamy ją skórą do dołu. Polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170-180°C (termoobieg bądź grzanie góra-dół) i pieczemy do miękkości przez około 35-45 minut. Boczek kroimy w cienkie paseczki, wrzucamy na zimną, suchą patelnię i powoli wytapiamy, aż zrobi się chrupiący. Boczek przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć go ze zbędnego tłuszczu.

KROK 2

Penne z kremowym sosem z dyni - Gotujemy zupęUpieczoną dynię wyciągamy z piekarnika i łyżką oddzielamy miąższ od skórki. Drobno posiekaną cebulę oraz czosnek wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą i smażymy do zeszklenia. Dodajemy dynię, śmietankę oraz bulion i gotujemy około 10 minut. Co jakiś czas mieszamy i w razie potrzeby podlewamy bulionem lub wodą. W tym czasie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, gotujemy makaron. Sos dyniowy doprawiamy odrobiną soli i mielonym białym pieprzem, po czym dokładnie miksujemy. Na patelni, na której przygotowaliśmy boczek, smażymy na niewielkiej ilości oleju pokrojone w ćwiartki pieczarki. Do lekko zrumienionych grzybów dodajemy cebulę, czosnek, sól oraz pieprz i smażymy aż do zeszklenia. Zalewamy sosem dyniowym, dodajemy połowę przygotowanego wcześniej boczku, posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojone orzechy pistacjowe i dokładnie mieszamy.

KROK 3

Penne z kremowym sosem z dyni - Formujemy pulpecikiSzynkę mielimy. Do mięsa dodajemy drobno posiekany czosnek, pietruszkę, sól oraz pieprz i dokładnie wyrabiamy. Formujemy niewielkie pulpeciki i smażymy z obydwu stron na rozgrzanym oleju.

Do podgrzanego sosu dyniowego wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy. Makaron nakładamy na talerze, na wierzchu układamy klopsiki.

Danie posypujemy startym serem grana padano, natką pietruszki oraz pozostałym boczkiem.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    667 dni temu
    Niestety jak dla mnie zbyt słodkie....

    odpowiedz

  • Nuta25 Nuta25
    762 dni temu
    Ile to wagowo jest "jedna szynka" bo przecież opakowania mogą być różne?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    762 dni temu
    Nuta25, to będzie około 500g :)
  • Natka Natka
    841 dni temu
    Co sięmówi? -dziekuję za klopa umarłam :D

    odpowiedz

  • Joanna Michalik Łasa Joanna Michalik Łasa
    843 dni temu
    Zrobione !!! Pycha

    odpowiedz

  • Małgosia Małgosia
    844 dni temu
    A może by tak przepis na bulion wg Karola Okrasy? Bo chyba nie z kostki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    844 dni temu
    Małgosiu, dziękujemy za sugestię. Oczywiście najlepiej samodzielnie przygotować bulion, by nie korzystać z kostek!
  • Tireks Tireks
    848 dni temu
    PASKAL WRÓĆ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    849 dni temu
    Aż mi slinka poleciała

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    850 dni temu
    Mam pytanie, w przepisie podane jest 300g makaronu (jak sądzę chodzi o suchy) a danie z tych proporcji przeznaczone jest dla 4 osób. Czyli zatem 75g (suchego) makaronu to odpowiednia porcja dla 1 średnio głodnej osoby?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    850 dni temu
    Matyldo, taką właśnie porcję makaronu rekomendujemy na osobę. Pamiętaj, że prócz makaronu syci duża ilość warzyw oraz szynka :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram