Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blachę
- papier do pieczenia
- piekarnik nagrzany do 170-180°C
- patelnię
- garnek
- blender
- maszynkę do mielenia mięsa
KROK 1
Wydrążoną dynię kroimy na duże kawałki i nacinamy miąższ. Na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, układamy ją skórą do dołu. Polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170-180°C (termoobieg bądź grzanie góra-dół) i pieczemy do miękkości przez około 35-45 minut. Boczek kroimy w cienkie paseczki, wrzucamy na zimną, suchą patelnię i powoli wytapiamy, aż zrobi się chrupiący. Boczek przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć go ze zbędnego tłuszczu.
KROK 2
Upieczoną dynię wyciągamy z piekarnika i łyżką oddzielamy miąższ od skórki. Drobno posiekaną cebulę oraz czosnek wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą i smażymy do zeszklenia. Dodajemy dynię, śmietankę oraz bulion i gotujemy około 10 minut. Co jakiś czas mieszamy i w razie potrzeby podlewamy bulionem lub wodą. W tym czasie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, gotujemy makaron. Sos dyniowy doprawiamy odrobiną soli i mielonym białym pieprzem, po czym dokładnie miksujemy. Na patelni, na której przygotowaliśmy boczek, smażymy na niewielkiej ilości oleju pokrojone w ćwiartki pieczarki. Do lekko zrumienionych grzybów dodajemy cebulę, czosnek, sól oraz pieprz i smażymy aż do zeszklenia. Zalewamy sosem dyniowym, dodajemy połowę przygotowanego wcześniej boczku, posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojone orzechy pistacjowe i dokładnie mieszamy.
KROK 3
Szynkę mielimy. Do mięsa dodajemy drobno posiekany czosnek, pietruszkę, sól oraz pieprz i dokładnie wyrabiamy. Formujemy niewielkie pulpeciki i smażymy z obydwu stron na rozgrzanym oleju.
Do podgrzanego sosu dyniowego wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy. Makaron nakładamy na talerze, na wierzchu układamy klopsiki.
Danie posypujemy startym serem grana padano, natką pietruszki oraz pozostałym boczkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa z dyni i makaronem z szynki
Zupa, którą będą się zajadać najmłodsi? Tak to możliwe! Krem z dyni z oryginalnym mięsnym makaronem!
Lasagne z mozzarellą, dynią i suszonymi pomidorami
Spróbuj przygotować lasagne w nowej odsłonie - z wykorzystaniem mozzareli i aromatycznych suszonych pomidorów.
Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem
Ręcznie robione pierożki z dyniowym farszem to przepyszna, czeska wariacja na temat klasyki włoskiej kuchni.
Pieczona dynia w ziołach
Pyszna przekąska lub aromatyczny dodatek do obiadu – delikatne kawałki pieczonej dyni z idealnie dobraną kompozycją ziół.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kutia
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba po japońsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Piernik staropolski
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sałatka gyros
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny makowiec
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
1891 dni temu
czy to danie, bez dodanego makaronu oczywiście - mam na myśli sam sos, może spokojnie zostać na drugi dzień, czy raczej jest to danie do zjedzenia od razu z patelni ? Pozdrawiam!
odpowiedz
1891 dni temu
Spokojnie może zostać na drugi dzień :)
2381 dni temu
robie ten przepis któryś raz i w różnych proporcjach (ile mam czego w lodówce) i zawsze wychodzi pyszny <3 Nie ma opcji żeby się nie udało :D
odpowiedz
3154 dni temu
Niestety jak dla mnie zbyt słodkie....
odpowiedz
3249 dni temu
Ile to wagowo jest "jedna szynka" bo przecież opakowania mogą być różne?
odpowiedz
3249 dni temu
Nuta25, to będzie około 500g :)
3329 dni temu
Co sięmówi? -dziekuję za klopa umarłam :D
odpowiedz
3330 dni temu
Zrobione !!! Pycha
odpowiedz
3331 dni temu
A może by tak przepis na bulion wg Karola Okrasy? Bo chyba nie z kostki?
odpowiedz
3331 dni temu
Małgosiu, dziękujemy za sugestię. Oczywiście najlepiej samodzielnie przygotować bulion, by nie korzystać z kostek!
3336 dni temu
PASKAL WRÓĆ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
odpowiedz
3337 dni temu
Aż mi slinka poleciała
odpowiedz
3337 dni temu
Mam pytanie, w przepisie podane jest 300g makaronu (jak sądzę chodzi o suchy) a danie z tych proporcji przeznaczone jest dla 4 osób. Czyli zatem 75g (suchego) makaronu to odpowiednia porcja dla 1 średnio głodnej osoby?
odpowiedz
3337 dni temu
Matyldo, taką właśnie porcję makaronu rekomendujemy na osobę. Pamiętaj, że prócz makaronu syci duża ilość warzyw oraz szynka :)
zobacz wszystkie