Pieczona dynia w ziołach
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Dynię obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w grubą kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy oliwą, posypujemy ziołami i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość starannie mieszamy, aż zioła dokładnie oblepią kawałki dyni. Wkładamy do piekarnika na mniej więcej 40 minut, mieszamy od czasu do czasu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (18)

Avatar
  • Sanaya Sanaya
    113 dni temu
    Zrobiłam dzisiaj to danie z dyni hokkaido - słowa nie oddadzą, jakie to dobre. Piekłam jednak krócej niż w przepisie - niecałe pół godziny.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    194 dni temu
    220°C to temperatura powyżej punktu dymienia oliwy

    odpowiedz

  • Gość Gość
    472 dni temu
    Zdjęcie wygląda apetycznie, dzisiaj ją zrobię, bo mam dynię i właśnie szukałam łatwego przepisu na dynię. Skorzystam ze wskazówek wziętych z komentarzy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    488 dni temu
    Tez uwazam, ze 40 min to zdecydowanie za duzo... po tym czasie dynia ma postac puree. Proponuje 20 min a potem regularnie sprawdzac miekkosc.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    490 dni temu
    40 minut to jest przegięcie! Po 20 minutach w 200 stopniach dynia zaczęła się przypalać. Sprawdzajcie przepisy przed podaniem na stronie...

    odpowiedz

  • Anna Anna
    1199 dni temu
    Ja dodalam jeszcze czosnek.Wyszła super. Dynie hokkaido piekłam 10-15 min.

    odpowiedz

  • Mina Mina
    1218 dni temu
    Robię takie samo z tym, że dodaję jeszcze czosnek ;) palce lizać :)

    odpowiedz

  • Sowa Strychowa Sowa Strychowa
    1241 dni temu
    najlepsza dynia jaką kiedykolwiek jadłam!

    odpowiedz

  • Candice Candice
    1467 dni temu
    Dynia wyszła przepyszna, wystarczyło 200 stopni w piekarniku z termoobiegiem na 20 minut. Polecam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1565 dni temu
    Skoro zasmakowała Ci pieczona dynia, może przypadnie Ci do gustu krem z dyni https://kuchnialidla.pl/product/krem-z-dyni . Sezon na dynie wciąż trwa, więc póki możemy cieszyć się jej smakiem, warto spróbować jak najwięcej nowych przepisów!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1565 dni temu
    Bardzo ciekawy smak, polecam ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1574 dni temu
    Dynia z powodzeniem zastąpi ziemniaki do obiadu ale świetnie smakuje też jako przekąska sama w sobie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    134 dni temu
    Dynia zastąpi ziemniaki? To chyba jakiś żart. Dynia jest mdła
  • Mag Mag
    1575 dni temu
    Dynia wygląda fantastycznie tyko zastanawiam się do czego można ją zaserwować. Będę wdzięczna za odpowiedzi

    odpowiedz

  • kasia85k kasia85k
    1576 dni temu
    Wstyd się przyznać, ale dzięki temu przepisowi pierwszy raz jadłam pieczoną dynię, nie wiem jak tak długo mogła być dla mnie niepoznana. Tym bardziej, że lubię próbować nowe, często niespotykane smaki. A Dynia to przecież nie jakiś egzotyczny Durian. Tak czy inaczej bardzo przypadła mi do gustu włąśnie taka jak tu w ziołach, robiłam 3 dni z rzędu na przekąskę i wyjadłam wszystkie nie wysuszone jeszcze pestki :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1587 dni temu
    kami Twoja propozycja faktycznie brzmi pysznie! :)

    odpowiedz

  • kami kami
    1587 dni temu
    a ja polecam dynię karmelizowaną, czyli posypaną cukrem lub - jeszcze lepiej - polaną miodem. mniam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1587 dni temu
    a z czym to jesc najlepiej

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram