
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Dynię obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w grubą kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy oliwą, posypujemy ziołami i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość starannie mieszamy, aż zioła dokładnie oblepią kawałki dyni. Wkładamy do piekarnika na mniej więcej 40 minut, mieszamy od czasu do czasu.
Zobacz podobne
przepisy
Papryka faszerowana z oliwkami
Mięso, warzywa, ser i przyprawy – kilka prostych składników wystarczy, by stworzyć potrawę w prawdziwie greckim stylu.

Warzywa pieczone na grillu
Kolorowe, pachnące, pełne witamin i smaku – takie są warzywa z rusztu! Do podania jako dodatek lub lekkie danie główne.

Pomidory faszerowane z purée pachnącym czosnkiem i z oliwkami
Potrawa rodem z Grecji, uwielbiana we Francji. Ty też pokochasz soczyste pomidory wypełnione, mięsnym farszem.

Krem z dyni
Jest prosty, zdrowy i bardzo smaczny. Przepis na zupę krem z dyni to wspaniała propozycja na letni posiłek.

Zobacz przepisy
na lato
- Butter chicken
- Leczo
- Papryka faszerowana kaszą i warzywami
- Cevapcici z sosem tzatziki
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Gyros z kurczaka w picie
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Przepis na sos bolognese
- Ciasto na pierogi
- Gnocchi szpinakowe
- Sushi
- Baklawa grecka
- Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
- Cukinia faszerowana mięsem mielonym
- Ciasto z truskawkami i galaretką
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Corn dog
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (21)
2035 dni temu
Bardzo smaczne :)
odpowiedz
2422 dni temu
To jest takie pyszne, że ojej :D Jak ktoś lubi batata pieczonego, to dynia też powinna podejść.
odpowiedz
2791 dni temu
Zrobiłam dzisiaj to danie z dyni hokkaido - słowa nie oddadzą, jakie to dobre. Piekłam jednak krócej niż w przepisie - niecałe pół godziny.
odpowiedz
2872 dni temu
220°C to temperatura powyżej punktu dymienia oliwy
odpowiedz
3150 dni temu
Zdjęcie wygląda apetycznie, dzisiaj ją zrobię, bo mam dynię i właśnie szukałam łatwego przepisu na dynię. Skorzystam ze wskazówek wziętych z komentarzy.
odpowiedz
3166 dni temu
Tez uwazam, ze 40 min to zdecydowanie za duzo... po tym czasie dynia ma postac puree. Proponuje 20 min a potem regularnie sprawdzac miekkosc.
odpowiedz
3169 dni temu
40 minut to jest przegięcie! Po 20 minutach w 200 stopniach dynia zaczęła się przypalać. Sprawdzajcie przepisy przed podaniem na stronie...
odpowiedz
3877 dni temu
Ja dodalam jeszcze czosnek.Wyszła super. Dynie hokkaido piekłam 10-15 min.
odpowiedz
3896 dni temu
Robię takie samo z tym, że dodaję jeszcze czosnek ;) palce lizać :)
odpowiedz
3920 dni temu
najlepsza dynia jaką kiedykolwiek jadłam!
odpowiedz
4145 dni temu
Dynia wyszła przepyszna, wystarczyło 200 stopni w piekarniku z termoobiegiem na 20 minut. Polecam!
odpowiedz
4243 dni temu
Skoro zasmakowała Ci pieczona dynia, może przypadnie Ci do gustu krem z dyni https://kuchnialidla.pl/krem-z-dyni . Sezon na dynie wciąż trwa, więc póki możemy cieszyć się jej smakiem, warto spróbować jak najwięcej nowych przepisów!
odpowiedz
4243 dni temu
Bardzo ciekawy smak, polecam ;)
odpowiedz
4252 dni temu
Dynia z powodzeniem zastąpi ziemniaki do obiadu ale świetnie smakuje też jako przekąska sama w sobie :)
odpowiedz
2812 dni temu
Dynia zastąpi ziemniaki? To chyba jakiś żart. Dynia jest mdła
4254 dni temu
Dynia wygląda fantastycznie tyko zastanawiam się do czego można ją zaserwować. Będę wdzięczna za odpowiedzi
odpowiedz
4254 dni temu
Wstyd się przyznać, ale dzięki temu przepisowi pierwszy raz jadłam pieczoną dynię, nie wiem jak tak długo mogła być dla mnie niepoznana. Tym bardziej, że lubię próbować nowe, często niespotykane smaki. A Dynia to przecież nie jakiś egzotyczny Durian. Tak czy inaczej bardzo przypadła mi do gustu włąśnie taka jak tu w ziołach, robiłam 3 dni z rzędu na przekąskę i wyjadłam wszystkie nie wysuszone jeszcze pestki :)
odpowiedz
4265 dni temu
kami Twoja propozycja faktycznie brzmi pysznie! :)
odpowiedz
4265 dni temu
a ja polecam dynię karmelizowaną, czyli posypaną cukrem lub - jeszcze lepiej - polaną miodem. mniam :)
odpowiedz
4265 dni temu
a z czym to jesc najlepiej
odpowiedz
893 dni temu
Ze smakiem.
zobacz wszystkie