Azjatycki makaron z polędwiczką wieprzową
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • wok

Krok 1: Gotujemy makaron

Makaron – zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu – moczymy w gotującej się, lekko osolonej wodzie. Następnie odlewamy wodę z makaronu i przelewamy go zimną wodą. Imbir oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy na kawałki w kształcie rombów.

Krok 2: Smażymy polędwiczkę

Polędwiczkę myjemy, w razie potrzeby usuwamy ścięgna, a następnie kroimy na cienkie plastry. 2 łyżki oleju podgrzewamy w woku lub na patelni i smażymy na nim plastry polędwicy przez 1-2 minuty z każdej strony, doprawiając 2 łyżkami sosu sojowego i pieprzem.

Krok 3: Łączymy składniki dania

Pozostały olej rozgrzewamy na drugiej patelni i smażymy makaron, obracając, na średnim ogniu przez ok. 7 minut. Mięso wyjmujemy z woka, a następnie w woku podsmażamy warzywa przez 3 minuty, obracając. Dolewamy sherry oraz bulion, dodajemy ponownie mięso i gotujemy pod przykryciem przez 3-5 minut. Doprawiamy pozostałym sosem sojowym i pieprzem. Danie podajemy ze smażonym makaronem i listkami kolendry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    1136 dni temu
    Co można dodać zamiast sherry?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1135 dni temu
    Sherry zastąpić można białym winem. W wersji bezalkoholowej polecamy sok winogronowy.
  • slawek 22 slawek 22
    1916 dni temu
    4 łyżeczki sherry ? co to jest?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1916 dni temu
    Sherry to rodzaj wzmocnionego wina :)
  • nimo nimo
    1834 dni temu
    Takie Hiszpańskie Wino
  • Gość Gość
    1340 dni temu
    Wiśniówka.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!