Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Ugotowaną kaszę łączymy w misce z oliwą. Mieszamy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ogórki szalotki pokrojone w kostkę i drobno posiekany czosnek.
Doprawiamy kuminem. Dodajemy drobno posiekaną miętę, rozdrobnione pistacje i sok z cytryny. Opcjonalnie: doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Krok 2: SMAŻYMY MIĘSO
Polędwicę wołową skrapiamy z obu stron oliwą. Doprawiamy kuminem, pieprzem i świeżym rozmarynem. Przyprawy wcieramy w mięso.
Steki smażymy po dwa razy z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni. Mięso powinno uzyskać ładny złoty kolor. Gotową wołowinę zdejmujemy z patelni, przekładamy na deskę i odkładamy, by mięso odpoczęło.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ Z POMIDORÓW
Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Gniazda nasienne wykrawamy i kroimy na mniejsze kawałki. Odkładamy. Pomidory kroimy w kostkę.
Na patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso, podgrzewamy miód. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, rozmaryn i czosnek. Całość zalewamy octem balsamicznym. Odparowujemy płyn, by uzyskać konsystencję gęstego syropu.
Dodajemy rozdrobnione pistacje i pokrojone w kostkę pomidory. Mieszamy i dusimy, aż smaki się połączą, a konfitura zgęstnieje. Dodajemy skórkę z cytryny pokrojoną w cienkie paseczki.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING POMIDOROWY
Pokrojone wcześniej gniazda nasienne pomidorów łączymy w miseczce z oliwą. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, rozmaryn i miód. Mieszamy.
Krok 5: PODAJEMY SAŁATKĘ
Na wierzchu sałatki układamy stek z polędwicy wołowej. Opcjonalnie: mięso kroimy na mniejsze kawałki i układamy na sałatce.
Całość polewamy pomidorowym dressingiem i konfiturą z pomidorów. Mieszamy tuż przed podaniem. Dekorujemy świeżym rozmarynem.
Zobacz podobne
przepisy
Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem
Amerykanie kochają steki. Zrozumiesz dlaczego, przygotowując polędwicę wołową zgodnie z naszym przepisem.
Stek z polędwicy wołowej z chimichurri
Pomysł na sycący mięsny obiad prosto z grilla – połączenie kuszącej polędwicy wołowej z aromatyczną mieszanką ziół.
Stek wołowy z masłem paryskim
Masło paryskie pachnie świeżymi ziołami i winną szalotką! Doskonale smakuje z grillowanym stekiem i chrupiącą fasolką!
Grillowane steki wołowe z sałatką i salsą warzywną
Chcesz przygotować szybką ucztę niespodziankę na Dzień Ojca? Wykorzystaj przepis Karola na idealne steki z grilla podane z warzywną salsą i świeżą sałatką!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zwijane zrazy wołowe
- Zimowa sałatka z kaszy gryczanej
- Sałatka nicejska
- Guacamole z pomidorami
- Lekka sałatka z rodzynkami
- Pizza bianca z kurkami
- Szynka wieprzowa z szynkowaru
- Sałatka z kaczką, pistacjami i pomarańczą
- Pęczotto z burakiem i kozim serem
- Rosyjska zupa ogórkowa z kaszą pęczak
- Pulled pork na 2 sposoby: faszerowane bataty i kanapki
- Wegetariańskie leczo z kurkami
- Cytrynowe kotlety z kaszy bulgur
- Sałatka z brukselki
- Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis
- Zupa krem z białych warzyw z krakersami z orzechów
- Semifreddo z czarnym sezamem
- Jogurt
- Sernik na zimno z mango i nasionami chia
- Antipasti
- Zapiekanka ziemniaczana z serem camembert
- Jambalaya z kurczakiem, kiełbasą i krewetkami
- Pampuchy z masłem makowym i sosem waniliowym
- Parowane młode ziemniaczki z gzikiem i salsą
- Krem ziemniaczany
- Sum w śmietanie
- Tosty z awokado i jajkiem
- Grillowane ziemniaki i pierś kurczaka – pomysł na lunchbox
- Burger rybny i ogórkowy relish
- Koncentrat bulionu wołowego
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)