![Stek wołowy z sałatką z kaszy bulgur Stek wołowy z sałatką z kaszy bulgur](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/72f9d0fb5ddc-0d4537cbca09-Karol_Okrasa_stek_wolowy_z_salatka_z_kaszy_bulgur_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Ugotowaną kaszę łączymy w misce z oliwą. Mieszamy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ogórki szalotki pokrojone w kostkę i drobno posiekany czosnek.
Doprawiamy kuminem. Dodajemy drobno posiekaną miętę, rozdrobnione pistacje i sok z cytryny. Opcjonalnie: doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Krok 2: SMAŻYMY MIĘSO
Polędwicę wołową skrapiamy z obu stron oliwą. Doprawiamy kuminem, pieprzem i świeżym rozmarynem. Przyprawy wcieramy w mięso.
Steki smażymy po dwa razy z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni. Mięso powinno uzyskać ładny złoty kolor. Gotową wołowinę zdejmujemy z patelni, przekładamy na deskę i odkładamy, by mięso odpoczęło.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ Z POMIDORÓW
Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Gniazda nasienne wykrawamy i kroimy na mniejsze kawałki. Odkładamy. Pomidory kroimy w kostkę.
Na patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso, podgrzewamy miód. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, rozmaryn i czosnek. Całość zalewamy octem balsamicznym. Odparowujemy płyn, by uzyskać konsystencję gęstego syropu.
Dodajemy rozdrobnione pistacje i pokrojone w kostkę pomidory. Mieszamy i dusimy, aż smaki się połączą, a konfitura zgęstnieje. Dodajemy skórkę z cytryny pokrojoną w cienkie paseczki.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING POMIDOROWY
Pokrojone wcześniej gniazda nasienne pomidorów łączymy w miseczce z oliwą. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, rozmaryn i miód. Mieszamy.
Krok 5: PODAJEMY SAŁATKĘ
Na wierzchu sałatki układamy stek z polędwicy wołowej. Opcjonalnie: mięso kroimy na mniejsze kawałki i układamy na sałatce.
Całość polewamy pomidorowym dressingiem i konfiturą z pomidorów. Mieszamy tuż przed podaniem. Dekorujemy świeżym rozmarynem.
Zobacz podobne
przepisy
Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem
Amerykanie kochają steki. Zrozumiesz dlaczego, przygotowując polędwicę wołową zgodnie z naszym przepisem.
![Steki z polędwicy wołowej z ziołowym masłem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7297f6460a15-555674f53f-KW_50_deluxe_PL_13767_S4282_steki_z_poledwicy_wolowej_960x540.webp)
Stek z polędwicy wołowej z chimichurri
Pomysł na sycący mięsny obiad prosto z grilla – połączenie kuszącej polędwicy wołowej z aromatyczną mieszanką ziół.
![Stek z polędwicy wołowej z chimichurri](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/0e689504a7da-771c6f18f3-Rumpsteak-mit-Chimichurri.webp)
Stek wołowy z masłem paryskim
Masło paryskie pachnie świeżymi ziołami i winną szalotką! Doskonale smakuje z grillowanym stekiem i chrupiącą fasolką!
![Stek wołowy z masłem paryskim](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1ab34eb19599-76ae1dbc09e5-KW23_Karol-Okrasa-Stek-wolowy-z-maslem-i-smazona-fasolka_23199_10052017_mp_4421_RGB_OK.webp)
Grillowane steki wołowe z sałatką i salsą warzywną
Chcesz przygotować szybką ucztę niespodziankę na Dzień Ojca? Wykorzystaj przepis Karola na idealne steki z grilla podane z warzywną salsą i świeżą sałatką!
![Grillowane steki wołowe z sałatką i salsą warzywną](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e0dfc226b06f-25938703f460-KW26_Karol_Grillowane-steki-wolowe-z-salatka-i-salsa_33845_090620_MJ_167734_rgb_ok1.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zwijane zrazy wołowe
- Zimowa sałatka z kaszy gryczanej
- Sałatka nicejska
- Guacamole z pomidorami
- Lekka sałatka z rodzynkami
- Pizza bianca z kurkami
- Szynka wieprzowa z szynkowaru
- Sałatka z kaczką, pistacjami i pomarańczą
- Pęczotto z burakiem i kozim serem
- Rosyjska zupa ogórkowa z kaszą pęczak
- Pulled pork na 2 sposoby: faszerowane bataty i kanapki
- Wegetariańskie leczo z kurkami
- Cytrynowe kotlety z kaszy bulgur
- Sałatka z brukselki
- Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis
- Zupa krem z białych warzyw z krakersami z orzechów
- Semifreddo z czarnym sezamem
- Jogurt
- Sernik na zimno z mango i nasionami chia
- Antipasti
- Zapiekanka ziemniaczana z serem camembert
- Jambalaya z kurczakiem, kiełbasą i krewetkami
- Pampuchy z masłem makowym i sosem waniliowym
- Parowane młode ziemniaczki z gzikiem i salsą
- Krem ziemniaczany
- Sum w śmietanie
- Tosty z awokado i jajkiem
- Grillowane ziemniaki i pierś kurczaka – pomysł na lunchbox
- Burger rybny i ogórkowy relish
- Koncentrat bulionu wołowego
Komentarze (0)