Grillowane steki wołowe z sałatką i salsą warzywną

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • grill
  • szczypce do mięsa
  • ręcznik papierowy
  • obieraczkę do warzyw lub nożyk do julienne

Przygotuj wcześniej:

Steki wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Rozgrzej grill.

Krok 1: DOPRAWIAMY I GRILLUJEMY STEKI

Mięso odciskamy delikatnie na ręczniku papierowym. Skrapiamy oliwą, którą następnie delikatnie wcieramy w steki.

Steki oprószamy z obu stron grubo mielonym pieprzem. Grillujemy ok. 2 minut z każdej strony. Zdejmujemy z rusztu i odkładamy na ok. 5-10 minut, by odpoczęły.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Ogórek ze skórką kroimy w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. W ten sam sposób kroimy cukinię. Warzywa ścinamy tylko do gniazd nasiennych. Przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny.

Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy miód. Dokładnie mieszamy, by składniki się połączyły. Odstawiamy. Tuż przed podaniem dodajemy posiekaną świeżą miętę. Ponownie mieszamy.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ

Dymki drobno siekamy i łączymy w misce z pomidorami pokrojonymi w kostkę oraz posiekaną papryczką chili. Dodajemy drobno posiekany czosnek i czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę.

Dodajemy ocet balsamiczny, miód i oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną kolendrę. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 10 minut, by smaki się przegryzły.

Krok 4: PODAJEMY STEKI Z SAŁATKĄ I SALSĄ

Mięso kroimy na mniejsze kawałki, układamy na desce. Podajemy z sałatką. Na kawałki mięsa i sałatkę wykładamy salsę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Daria Ładocha

Stek ze strusia z karmelizowaną cebulą

Poznaj przepis Darii na steki ze strusia w sosie sojowym z dodatkiem karmelizowanej cebuli.

Stek ze strusia z karmelizowaną cebulą

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 2 ten przepis nie jest wegetariański

Daria Ładocha

Stek z tuńczyka po francusku z purée z gruszki

Daria Ładocha przygotowała doskonały przepis na pyszny stek z tuńczyka z purée z pieczonych gruszek. Wypróbuj!

Stek z tuńczyka po francusku z purée z gruszki

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 2 ten przepis nie jest wegetariański

Grzegorz Russak

Stek z jelenia

Wypróbuj ciekawy przepis na steki z mięsa jelenia! Podaj je jako przystawkę lub wraz z dodatkami na obiad!

Stek z jelenia

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!