Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- grill
- szczypce do mięsa
- ręcznik papierowy
- obieraczkę do warzyw lub nożyk do julienne
Przygotuj wcześniej:
Steki wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Rozgrzej grill.
Krok 1: DOPRAWIAMY I GRILLUJEMY STEKI
Mięso odciskamy delikatnie na ręczniku papierowym. Skrapiamy oliwą, którą następnie delikatnie wcieramy w steki.
Steki oprószamy z obu stron grubo mielonym pieprzem. Grillujemy ok. 2 minut z każdej strony. Zdejmujemy z rusztu i odkładamy na ok. 5-10 minut, by odpoczęły.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Ogórek ze skórką kroimy w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. W ten sam sposób kroimy cukinię. Warzywa ścinamy tylko do gniazd nasiennych. Przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny.
Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy miód. Dokładnie mieszamy, by składniki się połączyły. Odstawiamy. Tuż przed podaniem dodajemy posiekaną świeżą miętę. Ponownie mieszamy.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ
Dymki drobno siekamy i łączymy w misce z pomidorami pokrojonymi w kostkę oraz posiekaną papryczką chili. Dodajemy drobno posiekany czosnek i czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę.
Dodajemy ocet balsamiczny, miód i oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną kolendrę. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 10 minut, by smaki się przegryzły.
Krok 4: PODAJEMY STEKI Z SAŁATKĄ I SALSĄ
Mięso kroimy na mniejsze kawałki, układamy na desce. Podajemy z sałatką. Na kawałki mięsa i sałatkę wykładamy salsę.
Zobacz podobne
przepisy
Stek ze strusia z karmelizowaną cebulą
Poznaj przepis Darii na steki ze strusia w sosie sojowym z dodatkiem karmelizowanej cebuli.
Stek wołowy z masłem paryskim
Masło paryskie pachnie świeżymi ziołami i winną szalotką! Doskonale smakuje z grillowanym stekiem i chrupiącą fasolką!
Stek z tuńczyka po francusku z purée z gruszki
Daria Ładocha przygotowała doskonały przepis na pyszny stek z tuńczyka z purée z pieczonych gruszek. Wypróbuj!
Stek z jelenia
Wypróbuj ciekawy przepis na steki z mięsa jelenia! Podaj je jako przystawkę lub wraz z dodatkami na obiad!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Indyk w pesto
- Smażone klopsiki wieprzowe z surówką z warzyw i świeżym imbirem
- Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
- Sałatka z bagietką, malinami i dressingiem z maślanki
- Stek z jelenia
- Fasolka z masłem pieprzowym i stekami
- Steki z kalafiora z sałatką z jarmużu
- Greckie kotleciki nadziewane fetą
- Gotowana kukurydza z sosem serowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Indyk caprese
- Frittata z cukinią i szpinakiem
- Schabowy z grilla i sałatka z ziemniaków
- Kumpir w stylu greckim
- Pieczone szparagi à la caprese
- Bruk z polędwicy wołowej podany na purée z marchwi
- Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym
- Kanapki śniadaniowe
- Zupa z topinamburu z sałatką
- Chleb z orzechów laskowych
- Czekoladowy tort orzechowo-jabłkowy
- Potrawka z kurczaka
- PASTA Z GRILLOWANEJ CUKINII
- Wielkopolski street food – pyzy z kaczką
- Szwarcwaldzki shake mleczny z wiśniami
- Bubble waffles z domowymi lodami, owocami i polewą czekoladową
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Kurczak po toskańsku
- Kurczak z farszem orzechowym i śliwkami
- Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)