Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- grill
- szczypce do mięsa
- ręcznik papierowy
- obieraczkę do warzyw lub nożyk do julienne
Przygotuj wcześniej:
Steki wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Rozgrzej grill.
Krok 1: DOPRAWIAMY I GRILLUJEMY STEKI
Mięso odciskamy delikatnie na ręczniku papierowym. Skrapiamy oliwą, którą następnie delikatnie wcieramy w steki.
Steki oprószamy z obu stron grubo mielonym pieprzem. Grillujemy ok. 2 minut z każdej strony. Zdejmujemy z rusztu i odkładamy na ok. 5-10 minut, by odpoczęły.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Ogórek ze skórką kroimy w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. W ten sam sposób kroimy cukinię. Warzywa ścinamy tylko do gniazd nasiennych. Przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny.
Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy miód. Dokładnie mieszamy, by składniki się połączyły. Odstawiamy. Tuż przed podaniem dodajemy posiekaną świeżą miętę. Ponownie mieszamy.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ
Dymki drobno siekamy i łączymy w misce z pomidorami pokrojonymi w kostkę oraz posiekaną papryczką chili. Dodajemy drobno posiekany czosnek i czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę.
Dodajemy ocet balsamiczny, miód i oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną kolendrę. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 10 minut, by smaki się przegryzły.
Krok 4: PODAJEMY STEKI Z SAŁATKĄ I SALSĄ
Mięso kroimy na mniejsze kawałki, układamy na desce. Podajemy z sałatką. Na kawałki mięsa i sałatkę wykładamy salsę.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Domek z piernika
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ryba po japońsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Uszka z grzybami
- Guacamole
- Sałatka gyros
- Makowiec japoński
- Świąteczne pierniczki
- Sernik pistacjowy
- Śledzie po kaszubsku
- Piernik świąteczny
- Śledź w oleju
- Ryba z piekarnika
- Pieczona ryba po grecku
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Burek ze szpinakiem
- Makówki śląskie
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)