Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- maszynkę do mielenia
- praskę do ziemniaków
KROK 1: Przygotowujemy ziemniaki
Cebule kroimy w kostkę i podprażamy na wolnym ogniu na odrobinie oleju. Ziemniaki dzielimy na dwie części. Jedną część ziemniaków ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie zawijamy w ściereczkę i odciskamy z wody. Wodę z ziemniaków odstawiamy na kilkanaście minut, aż skrobia opadnie na dno miski. Drugą część ziemniaków gotujemy i przeciskamy przez praskę.
KROK 2: Mielemy mięso
Łopatkę wieprzową gotujemy do miękkości, a następnie mielemy. Doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i czosnkiem. Mięso mieszamy i dodajemy majeranek roztarty w dłoniach.
KROK 3: Łączymy składniki ciasta
W dużej misce łączymy ze sobą starte i ugotowane ziemniaki. Ciasto doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy skrobię, która oddzieliła się od wody z ziemniaków. Ciasto szybko i delikatnie wyrabiamy drewnianą łyżką. Następnie zagniatamy na stolnicy posypanej mąką, formując wałek.
KROK 4: Gotujemy kartacze
W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Z ciasta formujemy małą kulkę, którą gotujemy na próbę. Jeśli ciasto nie zabarwi wody i będzie zwarte, oznacza to, że jest idealne. Jeśli nie będzie dostatecznie zwarte, dodajemy większą ilość mąki. Pozostałą część ciasta kroimy w równe plastry, następnie rozpłaszczamy je ręką. Placki nadziewamy farszem, zlepiamy boki i formujemy kartacze. Kartacze gotujemy partiami ok. 3-4 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z podprażoną cebulką.
Zobacz podobne
przepisy
Rolady z łopatki z ziołami
Aromatyczne zioła, ostra musztarda Dijon, słodki miód i czarne oliwki to sekret wieprzowiny po śródziemnomorsku.
Gulasz wieprzowy z łopatki
Soczyste i miękkie kawałki mięsa przyrządzone w towarzystwie ziemniaków i papryki, z wyczuwalną nutą sosu sojowego.
Łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście
Polska wersja francuskiego choucroute. Jednogarnkowe treściwe danie do przygotowania w zaledwie kilka chwil!
Łopatka wieprzowa w sosie chrzanowym
Spróbuj połączenia sosu chrzanowego z karmelizowanymi gruszkami. Doskonale podkreśla smak kruchej i rozpływającej się w ustach łopatki!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Wegańska ryba po grecku
- Pieczona ryba po grecku
- Kapusta z grochem
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kutia
- Ciasto na pierogi
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Miodownik z kremem z kaszy manny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (31)
1067 dni temu
Rewelacyjny przepis, kartacze wyszły pyszne. Ukłony dla szefa kuchni :)
odpowiedz
1432 dni temu
Wszystko Ok ale mąki zdecydowanie za dużo Przy mączystych ziemniakach nie dodaje się mąki. Ewentualnie 2 łyżki ale tylko ziemniaczanej Cebula się w tłuszczu gotuje a nie smaży, zdecydowanie za dużo oleju.
odpowiedz
1028 dni temu
"Cebula się w tłuszczu gotuje a nie smaży" - tak !!!, ziemniaki też, i jak się robi frytki to są ładnie ugotowane i chrupiące :). Serdecznie pozdrawiam.
1463 dni temu
Czy mięso do farszu można usmażyć zamiast ugotować?
odpowiedz
1462 dni temu
Piotrze, tak możesz usmażyć ciasto zamiast je gotować :) Pamiętaj tylko, aby nie smażyło się ono za długo, ponieważ stanie się zbyt suche.
1734 dni temu
Coś mi nie gra w tym przepisie. Przecież z gotowanych i surowych ziemniaków są robione pyzy. Więc dlaczego to jest przepis na kartacze... Czy kartacze nie powinny być przypadkiem robione wyłącznie z surowych ziemniaków?
odpowiedz
1732 dni temu
Tak jak Karol wspomina na początku filmu, kartacze mogą być przygotowane na różne sposoby: z wykorzystaniem różnych składników farszu oraz różnych metod na przygotowanie ciasta. Łączenie surowych i ugotowanych ziemniaków w cieście na kartacze (inaczej zwane cepelinami) to powszechna praktyka, która ma zapewnić, że po ugotowaniu ciasto będzie delikatniejsze.
1674 dni temu
Nie , kartacze lub kałduny nazwa zależy od regionu to surowe ziemniaki połączone z gotowanymi . Pyzy robi się z gotowanych ziemniaków i maki ziemniaczanej
1541 dni temu
Na Suwalszczynie robi sie kartacze ze: 2/3 urowe drobno przetarte ziemniakji i do tegon 1/3 gotowanych, przemielonyc ziemniaków. inaczej wszystko sié rozwali. My robimy z surowego miesa.
1757 dni temu
Super przepis. Pyszne kartacze. Wreszcie mi wyszły. Polecam
odpowiedz
1757 dni temu
Dziękujemy za dobre wieści!
1970 dni temu
Jedno jest pewne to nie jest przepis na kartacze
odpowiedz
2441 dni temu
Okrasa, może wy i kucharzem dobrym jesteście ale o kartaczach to nic nie wiecie. Po to się starannie odciska ziemniaki aby nie dawać mąki, a jak już trzeba dać to ziemniaczaną łyżeczkę lub dwie. Nie daje się byle jakich zimniaków tylko "stare" i nie wszystkie odmiany. Stosunek surowych do gotowanych 3/4 do 1/4. Mięso też nie może być byle jakie, łopatka wieprzowa dobrze przerośnięta tłuszczem bo kartacze lubią tłuszczyk. Okrasy też się nie robi z cebuli, Panie Okrasa. To w skrócie tyle :)
odpowiedz
2290 dni temu
Prawda, kartacze maja duzo wiecej surowych ziemniakow niz gotowanych, dlatego na polnocno-wschodnim mazowszu nazywane sa siwymi pierogami. Polecam tez wersje ze slodkim serem w farszu i slona omasta ze sloniny :)
2271 dni temu
Okrasa, jak wiadomo, łamie przepisy :)
2471 dni temu
Bardzo dobry przepis na niedzielny obiad:)
odpowiedz
2507 dni temu
Tradycyjne kartacze to ziemniaki wyciśnięte na suchy wiór w proporcji 3/4 wyciśniętej suchej masy i 1/4 ziemniaków gotowanych. Do tego dodajemy skrobię która zostanie w misce po wyciśnięciu ziemniaków. Do tradycyjnych kartaczy nie dodajemy nawet deka mąki a gotowane ziemniaki do masy dodajemy koniecznie jeszcze ciepłe i bardzo dobrze odparowane. Farsz faktycznie może być różny, ja robię z ugotowanego wcześniej mięsa (poszatkowane nożem a nie zmielone) doprawionego solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i koniecznie dużą ilością podsmażonej cebuli wraz z olejem. Kartacze gotujemy w mocno osolonej wodzie około 30minut na małym ogniu. Należy pamiętać że przy wrzucaniu kartaczy woda musi się mocno gotować inaczej kartacze się rozpadną. Przy farszu z surowego mięsa gotujemy około 45-50 minut. I to są tradycyjne kartacze które robiły nasze babcie😀 Często gotuję z przepisów Pana Karola ale podany przepis z taką ilością mąki i gotowanych ziemniaków to nie kartacze a zwykłe pyzy z mięsem. Pozdrawiam
odpowiedz
2519 dni temu
blef zrobilam insie cale rozotowaly
odpowiedz
2520 dni temu
Jeśli "testowa" kluseczka się rozpada, to trzeba dodać mąki. OK, ale której? Pszennej czy ziemniaczanej?
odpowiedz
2520 dni temu
Pszennej :)
2522 dni temu
Bardzo smaczne kartacze, sekret tkwi w dobrym doprawieniu mięsa. Cebulka idealnie pasuje do kartaczy, nie warto z niej rezygnować, gdyż uzupełnia smak potrawy. Moje ciasto potrzebowało jedynie więcej mąki. Jak najbardziej polecam i życzę smacznego :)
odpowiedz
2523 dni temu
Bardzo fajny przepis, ale na pewno potrzeba więcej mąki - przy podsypywaniu to wyregulowałam. Farsz robiłam z 400 g wołowiny i została mi połowa... Akurat na całe ciasto francuskie - zrobiłam paszteciki. Będę trenować bo uwielbiam tą potrawę i Pana Karola!!!
odpowiedz
2531 dni temu
Muszę przyznać, że te kartacze wyglądają naprawdę smakowicie jak z reszta wszystkie potrawy tutaj. Natomiast ja bardzo chętnie obejrzała bym kolejny odcinek z jakimś lżejszy daniem np. naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem i może z jakąś lekką sałatka do tego. To wyzwanie stawiam Panu Okrasie, choć pewnie to żadne wyzwanie dla Niego. W każdym razie mam nadzieje że je przyjmie a ja wtedy podejmę się wyzwania aby to danie powtórzyć z tak samo dobrym rezultatem. :D
odpowiedz
2534 dni temu
czy farsz mięsny nie będzie surowy po gotowaniu kartaczy 3-4 min? czy nie należy go najpierw podsmażyć?
odpowiedz
2534 dni temu
Drogi Gościu, farsz w kartaczach jest z ugotowanego mięsa. Taką informację znajdziesz w kroku 2 :)
2534 dni temu
Mięso najpierw gotujemy, więc farsz nie będzie surowy.
2534 dni temu
REWELACJA!!!
odpowiedz
2535 dni temu
Czy jeśli użyję surowego mięsa, to powinienem zmienić czas gotowania kartaczy?
odpowiedz
2535 dni temu
Nico, kartacze z surowym mięsem powinny się gotować około 20, a nawet 30 minut. Woda nie może jednak zbyt mocno się gotować. Najlepiej, jeśli ugotujesz najpierw 1 kartacza, aby ustalić dokładny czas gotowania ;)
2537 dni temu
Czy jeśli cześć mięsa zastąpię mięsem drobiowym np. perliczki, kartacze wyjdą równie dobre jak te Pana Karola? Pozdrawiam serdecznie
odpowiedz
2536 dni temu
Możesz użyć dowolnego mięsa :)
zobacz wszystkie