zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • maszynkę do mielenia
  • praskę do ziemniaków

KROK 1: Przygotowujemy ziemniaki

Cebule kroimy w kostkę i podprażamy na wolnym ogniu na odrobinie oleju. Ziemniaki dzielimy na dwie części. Jedną część ziemniaków ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie zawijamy w ściereczkę i odciskamy z wody. Wodę z ziemniaków odstawiamy na kilkanaście minut, aż skrobia opadnie na dno miski. Drugą część ziemniaków gotujemy i przeciskamy przez praskę.

KROK 2: Mielemy mięso

Łopatkę wieprzową gotujemy do miękkości, a następnie mielemy. Doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i czosnkiem. Mięso mieszamy i dodajemy majeranek roztarty w dłoniach.

KROK 3: Łączymy składniki ciasta

W dużej misce łączymy ze sobą starte i ugotowane ziemniaki. Ciasto doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy skrobię, która oddzieliła się od wody z ziemniaków. Ciasto szybko i delikatnie wyrabiamy drewnianą łyżką. Następnie zagniatamy na stolnicy posypanej mąką, formując wałek.

KROK 4: Gotujemy kartacze

W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Z ciasta formujemy małą kulkę, którą gotujemy na próbę. Jeśli ciasto nie zabarwi wody i będzie zwarte, oznacza to, że jest idealne. Jeśli nie będzie dostatecznie zwarte, dodajemy większą ilość mąki. Pozostałą część ciasta kroimy w równe plastry, następnie rozpłaszczamy je ręką. Placki nadziewamy farszem, zlepiamy boki i formujemy kartacze. Kartacze gotujemy partiami ok. 3-4 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z podprażoną cebulką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Jan Jan
    1 dzień temu
    Jeśli "testowa" kluseczka się rozpada, to trzeba dodać mąki. OK, ale której? Pszennej czy ziemniaczanej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1 dzień temu
    Pszennej :)
  • Monika Monika
    2 dni temu
    Bardzo smaczne kartacze, sekret tkwi w dobrym doprawieniu mięsa. Cebulka idealnie pasuje do kartaczy, nie warto z niej rezygnować, gdyż uzupełnia smak potrawy. Moje ciasto potrzebowało jedynie więcej mąki. Jak najbardziej polecam i życzę smacznego :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3 dni temu
    Bardzo fajny przepis, ale na pewno potrzeba więcej mąki - przy podsypywaniu to wyregulowałam. Farsz robiłam z 400 g wołowiny i została mi połowa... Akurat na całe ciasto francuskie - zrobiłam paszteciki. Będę trenować bo uwielbiam tą potrawę i Pana Karola!!!

    odpowiedz

  • Madzia Madzia
    11 dni temu
    Muszę przyznać, że te kartacze wyglądają naprawdę smakowicie jak z reszta wszystkie potrawy tutaj. Natomiast ja bardzo chętnie obejrzała bym kolejny odcinek z jakimś lżejszy daniem np. naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem i może z jakąś lekką sałatka do tego. To wyzwanie stawiam Panu Okrasie, choć pewnie to żadne wyzwanie dla Niego. W każdym razie mam nadzieje że je przyjmie a ja wtedy podejmę się wyzwania aby to danie powtórzyć z tak samo dobrym rezultatem. :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    15 dni temu
    czy farsz mięsny nie będzie surowy po gotowaniu kartaczy 3-4 min? czy nie należy go najpierw podsmażyć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    15 dni temu
    Drogi Gościu, farsz w kartaczach jest z ugotowanego mięsa. Taką informację znajdziesz w kroku 2 :)
  • Gość Gość
    14 dni temu
    Mięso najpierw gotujemy, więc farsz nie będzie surowy.
  • mooshead mooshead
    15 dni temu
    REWELACJA!!!

    odpowiedz

  • Nico Nico
    15 dni temu
    Czy jeśli użyję surowego mięsa, to powinienem zmienić czas gotowania kartaczy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    15 dni temu
    Nico, kartacze z surowym mięsem powinny się gotować około 20, a nawet 30 minut. Woda nie może jednak zbyt mocno się gotować. Najlepiej, jeśli ugotujesz najpierw 1 kartacza, aby ustalić dokładny czas gotowania ;)

  • 17 dni temu
    Czy jeśli cześć mięsa zastąpię mięsem drobiowym np. perliczki, kartacze wyjdą równie dobre jak te Pana Karola? Pozdrawiam serdecznie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    17 dni temu
    Możesz użyć dowolnego mięsa :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram