zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • maszynkę do mielenia
  • praskę do ziemniaków

KROK 1: Przygotowujemy ziemniaki

Cebule kroimy w kostkę i podprażamy na wolnym ogniu na odrobinie oleju. Ziemniaki dzielimy na dwie części. Jedną część ziemniaków ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie zawijamy w ściereczkę i odciskamy z wody. Wodę z ziemniaków odstawiamy na kilkanaście minut, aż skrobia opadnie na dno miski. Drugą część ziemniaków gotujemy i przeciskamy przez praskę.

KROK 2: Mielemy mięso

Łopatkę wieprzową gotujemy do miękkości, a następnie mielemy. Doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i czosnkiem. Mięso mieszamy i dodajemy majeranek roztarty w dłoniach.

KROK 3: Łączymy składniki ciasta

W dużej misce łączymy ze sobą starte i ugotowane ziemniaki. Ciasto doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy skrobię, która oddzieliła się od wody z ziemniaków. Ciasto szybko i delikatnie wyrabiamy drewnianą łyżką. Następnie zagniatamy na stolnicy posypanej mąką, formując wałek.

KROK 4: Gotujemy kartacze

W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Z ciasta formujemy małą kulkę, którą gotujemy na próbę. Jeśli ciasto nie zabarwi wody i będzie zwarte, oznacza to, że jest idealne. Jeśli nie będzie dostatecznie zwarte, dodajemy większą ilość mąki. Pozostałą część ciasta kroimy w równe plastry, następnie rozpłaszczamy je ręką. Placki nadziewamy farszem, zlepiamy boki i formujemy kartacze. Kartacze gotujemy partiami ok. 3-4 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z podprażoną cebulką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (19)

Avatar
  • ryba ryba
    255 dni temu
    Okrasa, może wy i kucharzem dobrym jesteście ale o kartaczach to nic nie wiecie. Po to się starannie odciska ziemniaki aby nie dawać mąki, a jak już trzeba dać to ziemniaczaną łyżeczkę lub dwie. Nie daje się byle jakich zimniaków tylko "stare" i nie wszystkie odmiany. Stosunek surowych do gotowanych 3/4 do 1/4. Mięso też nie może być byle jakie, łopatka wieprzowa dobrze przerośnięta tłuszczem bo kartacze lubią tłuszczyk. Okrasy też się nie robi z cebuli, Panie Okrasa. To w skrócie tyle :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    104 dni temu
    Prawda, kartacze maja duzo wiecej surowych ziemniakow niz gotowanych, dlatego na polnocno-wschodnim mazowszu nazywane sa siwymi pierogami. Polecam tez wersje ze slodkim serem w farszu i slona omasta ze sloniny :)
  • Krzepki Harry Krzepki Harry
    85 dni temu
    Okrasa, jak wiadomo, łamie przepisy :)
  • Marta Trybała Marta Trybała
    285 dni temu
    Bardzo dobry przepis na niedzielny obiad:)

    odpowiedz

  • Sebastian Sebastian
    321 dni temu
    Tradycyjne kartacze to ziemniaki wyciśnięte na suchy wiór w proporcji 3/4 wyciśniętej suchej masy i 1/4 ziemniaków gotowanych. Do tego dodajemy skrobię która zostanie w misce po wyciśnięciu ziemniaków. Do tradycyjnych kartaczy nie dodajemy nawet deka mąki a gotowane ziemniaki do masy dodajemy koniecznie jeszcze ciepłe i bardzo dobrze odparowane. Farsz faktycznie może być różny, ja robię z ugotowanego wcześniej mięsa (poszatkowane nożem a nie zmielone) doprawionego solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i koniecznie dużą ilością podsmażonej cebuli wraz z olejem. Kartacze gotujemy w mocno osolonej wodzie około 30minut na małym ogniu. Należy pamiętać że przy wrzucaniu kartaczy woda musi się mocno gotować inaczej kartacze się rozpadną. Przy farszu z surowego mięsa gotujemy około 45-50 minut. I to są tradycyjne kartacze które robiły nasze babcie😀 Często gotuję z przepisów Pana Karola ale podany przepis z taką ilością mąki i gotowanych ziemniaków to nie kartacze a zwykłe pyzy z mięsem. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    333 dni temu
    blef zrobilam insie cale rozotowaly

    odpowiedz

  • Jan Jan
    334 dni temu
    Jeśli "testowa" kluseczka się rozpada, to trzeba dodać mąki. OK, ale której? Pszennej czy ziemniaczanej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    334 dni temu
    Pszennej :)
  • Monika Monika
    336 dni temu
    Bardzo smaczne kartacze, sekret tkwi w dobrym doprawieniu mięsa. Cebulka idealnie pasuje do kartaczy, nie warto z niej rezygnować, gdyż uzupełnia smak potrawy. Moje ciasto potrzebowało jedynie więcej mąki. Jak najbardziej polecam i życzę smacznego :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    337 dni temu
    Bardzo fajny przepis, ale na pewno potrzeba więcej mąki - przy podsypywaniu to wyregulowałam. Farsz robiłam z 400 g wołowiny i została mi połowa... Akurat na całe ciasto francuskie - zrobiłam paszteciki. Będę trenować bo uwielbiam tą potrawę i Pana Karola!!!

    odpowiedz

  • Madzia Madzia
    345 dni temu
    Muszę przyznać, że te kartacze wyglądają naprawdę smakowicie jak z reszta wszystkie potrawy tutaj. Natomiast ja bardzo chętnie obejrzała bym kolejny odcinek z jakimś lżejszy daniem np. naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem i może z jakąś lekką sałatka do tego. To wyzwanie stawiam Panu Okrasie, choć pewnie to żadne wyzwanie dla Niego. W każdym razie mam nadzieje że je przyjmie a ja wtedy podejmę się wyzwania aby to danie powtórzyć z tak samo dobrym rezultatem. :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    348 dni temu
    czy farsz mięsny nie będzie surowy po gotowaniu kartaczy 3-4 min? czy nie należy go najpierw podsmażyć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    348 dni temu
    Drogi Gościu, farsz w kartaczach jest z ugotowanego mięsa. Taką informację znajdziesz w kroku 2 :)
  • Gość Gość
    348 dni temu
    Mięso najpierw gotujemy, więc farsz nie będzie surowy.
  • mooshead mooshead
    348 dni temu
    REWELACJA!!!

    odpowiedz

  • Nico Nico
    349 dni temu
    Czy jeśli użyję surowego mięsa, to powinienem zmienić czas gotowania kartaczy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    349 dni temu
    Nico, kartacze z surowym mięsem powinny się gotować około 20, a nawet 30 minut. Woda nie może jednak zbyt mocno się gotować. Najlepiej, jeśli ugotujesz najpierw 1 kartacza, aby ustalić dokładny czas gotowania ;)

  • 351 dni temu
    Czy jeśli cześć mięsa zastąpię mięsem drobiowym np. perliczki, kartacze wyjdą równie dobre jak te Pana Karola? Pozdrawiam serdecznie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    350 dni temu
    Możesz użyć dowolnego mięsa :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram