Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patelnię grillową
 - wysokie naczynie
 - blender
 - tarkę o drobnych oczkach
 
Krok 1: WYRABIAMY MIĘSO
Mięso wieprzowe i wołowe łączymy w misce. Doprawiamy roztartym w dłoniach oregano, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne. Mocno i długo wyrabiamy dłońmi, aż składniki się połączą. Dodajemy drobno posiekany czosnek i wyrabiamy jeszcze chwilę.
Krok 2: FORMUJEMY I GRILLUJEMY BIFTEKI
Wyrobione mięso dzielimy na cztery równe części. Każdą z nich wyrabiamy osobno, a następnie formujemy grube placki, na środek których wykładamy po kawałku fety. Mięso zakładamy z każdej strony i sklejamy tak, by zamknąć ser w środku. Z każdej porcji formujemy podłużny kotlecik. Każdy biftek owijamy plastrem boczku i kładziemy na suchą patelnię grillową. Grillujemy z każdej strony na złoty kolor.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Ugotowany makaron orzo przekładamy do miski. Ogórek kroimy wzdłuż na cztery części, pozbawiamy gniazd nasiennych (te przekładamy do wysokiego naczynia), a następnie kroimy w plastry i dodajemy do makaronu. Dodajemy drobno posiekaną miętę i suszone pomidory pokrojone w kostkę. Mieszamy. Doprawiamy sokiem i skórką z cytryny, solą oraz pieprzem. Ponownie mieszamy i odstawiamy.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do gniazd nasiennych z ogórka wyciskamy sok z cytryny. Dodajemy musztardę, świeżą miętę i olej po suszonych pomidorach. Całość blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy solą, mieszamy.
Krok 5: PODAJEMY BIFTEKI
Na talerz wykładamy sałatkę, na której układamy przekrojone na pół bifteki. Całość polewamy sosem. Potrawę dekorujemy listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
 - Śledzie po kaszubsku
 - Ryba po japońsku
 - Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
 - Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
 - Boczek pieczony
 - Klasyczna sałatka grecka
 - Domek z piernika
 - Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
 - Ciasto na pierogi
 - Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
 - Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
 - Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
 - Pulpety w sosie pomidorowym
 - Świąteczne pierniczki
 - Spaghetti carbonara
 - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
 - Zupa grzybowa z makaronem
 - Ryba z piekarnika
 - Mini burgery
 
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
				
				
				
				
				
				
				
				
    
Komentarze (2)
1466 dni temu
Super jedzonko.
Odpowiedz
1997 dni temu
Pycha! Mega szybkie i proste w przygotowaniu. Danie dobre na ciepłe dni, mięta i ogórek sprawiają że danie jest lekkie i orzeźwiające.
Odpowiedz