Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patelnię grillową
- wysokie naczynie
- blender
- tarkę o drobnych oczkach
Krok 1: WYRABIAMY MIĘSO
Mięso wieprzowe i wołowe łączymy w misce. Doprawiamy roztartym w dłoniach oregano, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne. Mocno i długo wyrabiamy dłońmi, aż składniki się połączą. Dodajemy drobno posiekany czosnek i wyrabiamy jeszcze chwilę.
Krok 2: FORMUJEMY I GRILLUJEMY BIFTEKI
Wyrobione mięso dzielimy na cztery równe części. Każdą z nich wyrabiamy osobno, a następnie formujemy grube placki, na środek których wykładamy po kawałku fety. Mięso zakładamy z każdej strony i sklejamy tak, by zamknąć ser w środku. Z każdej porcji formujemy podłużny kotlecik. Każdy biftek owijamy plastrem boczku i kładziemy na suchą patelnię grillową. Grillujemy z każdej strony na złoty kolor.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Ugotowany makaron orzo przekładamy do miski. Ogórek kroimy wzdłuż na cztery części, pozbawiamy gniazd nasiennych (te przekładamy do wysokiego naczynia), a następnie kroimy w plastry i dodajemy do makaronu. Dodajemy drobno posiekaną miętę i suszone pomidory pokrojone w kostkę. Mieszamy. Doprawiamy sokiem i skórką z cytryny, solą oraz pieprzem. Ponownie mieszamy i odstawiamy.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do gniazd nasiennych z ogórka wyciskamy sok z cytryny. Dodajemy musztardę, świeżą miętę i olej po suszonych pomidorach. Całość blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy solą, mieszamy.
Krok 5: PODAJEMY BIFTEKI
Na talerz wykładamy sałatkę, na której układamy przekrojone na pół bifteki. Całość polewamy sosem. Potrawę dekorujemy listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Greckie pulpeciki z sosem tzatziki
Zapraszamy na obiad w greckim stylu! Kinga pokaże, jak przygotować pulpeciki, sos tzatziki i sałatkę grecką! Takiej uczty nie możecie przegapić!
Sałatka grecka z makaronem z cukinii
Wypróbuj przepis na sałatkę grecką w innej odsłonie! Prawie identyczne składniki z dodatkiem makaronu z cukinii nabierają nowego charakteru.
Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
Delikatny mięsny farsz zawinięty w plastry bakłażana, a do tego serowa okrasa – przepis na zapiekankę doskonałą!
Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana
Plastry mięsa w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych, a do tego pyszna sałatka. Proste, lekkie i pełne smaku danie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Pierniki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Błyskawiczne pierniczki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto na pierogi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1140 dni temu
Super jedzonko.
odpowiedz
1671 dni temu
Pycha! Mega szybkie i proste w przygotowaniu. Danie dobre na ciepłe dni, mięta i ogórek sprawiają że danie jest lekkie i orzeźwiające.
odpowiedz