
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patelnię grillową
- wysokie naczynie
- blender
- tarkę o drobnych oczkach
Krok 1: WYRABIAMY MIĘSO
Mięso wieprzowe i wołowe łączymy w misce. Doprawiamy roztartym w dłoniach oregano, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne. Mocno i długo wyrabiamy dłońmi, aż składniki się połączą. Dodajemy drobno posiekany czosnek i wyrabiamy jeszcze chwilę.
Krok 2: FORMUJEMY I GRILLUJEMY BIFTEKI
Wyrobione mięso dzielimy na cztery równe części. Każdą z nich wyrabiamy osobno, a następnie formujemy grube placki, na środek których wykładamy po kawałku fety. Mięso zakładamy z każdej strony i sklejamy tak, by zamknąć ser w środku. Z każdej porcji formujemy podłużny kotlecik. Każdy biftek owijamy plastrem boczku i kładziemy na suchą patelnię grillową. Grillujemy z każdej strony na złoty kolor.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Ugotowany makaron orzo przekładamy do miski. Ogórek kroimy wzdłuż na cztery części, pozbawiamy gniazd nasiennych (te przekładamy do wysokiego naczynia), a następnie kroimy w plastry i dodajemy do makaronu. Dodajemy drobno posiekaną miętę i suszone pomidory pokrojone w kostkę. Mieszamy. Doprawiamy sokiem i skórką z cytryny, solą oraz pieprzem. Ponownie mieszamy i odstawiamy.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do gniazd nasiennych z ogórka wyciskamy sok z cytryny. Dodajemy musztardę, świeżą miętę i olej po suszonych pomidorach. Całość blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy solą, mieszamy.
Krok 5: PODAJEMY BIFTEKI
Na talerz wykładamy sałatkę, na której układamy przekrojone na pół bifteki. Całość polewamy sosem. Potrawę dekorujemy listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne przepisy
Zobacz przepisy na lato
- Pulpety w sosie koperkowym
- Babeczka z mikrofali na 3 sposoby
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa z cukinii - krem z grzankami
- Camembert z grilla
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- Stek z grilla wołowy
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Corn dog
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Spaghetti carbonara
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Butter chicken
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
1419 dni temu
Super jedzonko.
Odpowiedz
1951 dni temu
Pycha! Mega szybkie i proste w przygotowaniu. Danie dobre na ciepłe dni, mięta i ogórek sprawiają że danie jest lekkie i orzeźwiające.
Odpowiedz