zobacz film Bezglutenowe tortille z szarpaną wieprzowiną

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żeliwne lub żaroodporne z pokrywką
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C

Krok 1: Pieczemy łopatkę

Łopatkę dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do naczynia. Mięso nacieramy kminem rzymskim i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia dodajemy posiekaną papryczkę chili, pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, ząbki czosnku i dolewamy wodę. Łopatkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez 2 godziny pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy łopatkę jeszcze przez 1-1,5 godziny. Co jakiś czas sprawdzamy, czy ilość płynu w naczyniu jest wystarczająca i czy mięso się nie przypala. Upieczoną łopatkę rwiemy na kawałki dwoma widelcami.

Krok 2: Przygotowujemy dodatki do tortilli 

Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, pomidory i ogórek kroimy w plastry, a cebulę w piórka. Marchew kroimy za pomocą obieraczki do warzyw w długie i cienkie plastry. Awokado obieramy, pozbawiamy pestki, kroimy w łódeczki i skrapiamy sokiem z cytryny.

Krok 3: Zwijamy tortille

Na tortilli rozkładamy przygotowane składniki, dodajemy porwaną na kawałki wieprzowinę i zwijamy. Na koniec dodajemy świeżą kolendrę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    2036 dni temu
    Jakoś te tortille wyglądają zupełnie inaczej niż na zdjęciu w linku do bezglutenowych tortilli....

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!