Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żeliwne lub żaroodporne z pokrywką
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
Krok 1: Pieczemy łopatkę
Łopatkę dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do naczynia. Mięso nacieramy kminem rzymskim i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia dodajemy posiekaną papryczkę chili, pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, ząbki czosnku i dolewamy wodę. Łopatkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez 2 godziny pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy łopatkę jeszcze przez 1-1,5 godziny. Co jakiś czas sprawdzamy, czy ilość płynu w naczyniu jest wystarczająca i czy mięso się nie przypala. Upieczoną łopatkę rwiemy na kawałki dwoma widelcami.
Krok 2: Przygotowujemy dodatki do tortilli
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, pomidory i ogórek kroimy w plastry, a cebulę w piórka. Marchew kroimy za pomocą obieraczki do warzyw w długie i cienkie plastry. Awokado obieramy, pozbawiamy pestki, kroimy w łódeczki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Krok 3: Zwijamy tortille
Na tortilli rozkładamy przygotowane składniki, dodajemy porwaną na kawałki wieprzowinę i zwijamy. Na koniec dodajemy świeżą kolendrę.
Zobacz podobne
przepisy
Szybkie tortille z salsą z brzoskwiń
Przygotuj pyszny obiad w jedną chwilę – szybkie tortille z salsą brzoskwiniową!
Mandarynkowy pulled pork
Karol zachwyca pomysłem na szarpaną wieprzowinę. Z mandarynkową marynatą smakuje wyśmienicie!
Tortilla z hummusem, kurczakiem i sałatką
Daria Ładocha pokaże Ci przepis na szybki obiad dla 4-osobowej rodziny! Przygotuj tortille z kurczakiem, hummusem i warzywami z dodatkiem sosu jogurtowego i sałatki.
Pulled pork
Poznaj przepis Karola Okrasy na pulled pork – z dodatkiem syropu klonowego, pomidorów i chili! Smakuje doskonale ze świeżą bagietką!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Szybkie burrito według Karola Okrasy
- Smażona wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i ciecierzycą
- Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą
- Tortilla z krewetkami
- Pita z fetą, cukinią i cebulą podana z sałatką
- Sajgonki z mięsem mielonym
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Rosół z makaronem
- Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
- Makaron udon z kurczakiem hoisin
- Hummus bowl
- Szakszuka z wołowiną
- Chaffle, czyli gofr z jajek i sera z zieloną pastą
- Yakisoba z krewetkami
- Risotto z warzywami
- Tort malinowy
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Podudzia z kurczaka w cytrynie z sałatką z buraków i fety
- Szybka zupa z ciecierzycy
- Minitorciki czekoladowe z owocami
- Kanapkowe wrapy z warzywami
- Baklawa grecka
- Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem
- Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
- Picatta wieprzowa z sosem pomidorowym i purée z cukinii
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2244 dni temu
Jakoś te tortille wyglądają zupełnie inaczej niż na zdjęciu w linku do bezglutenowych tortilli....
odpowiedz