Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żeliwne lub żaroodporne z pokrywką
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
Krok 1: Pieczemy łopatkę
Łopatkę dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do naczynia. Mięso nacieramy kminem rzymskim i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia dodajemy posiekaną papryczkę chili, pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, ząbki czosnku i dolewamy wodę. Łopatkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez 2 godziny pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy łopatkę jeszcze przez 1-1,5 godziny. Co jakiś czas sprawdzamy, czy ilość płynu w naczyniu jest wystarczająca i czy mięso się nie przypala. Upieczoną łopatkę rwiemy na kawałki dwoma widelcami.
Krok 2: Przygotowujemy dodatki do tortilli
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, pomidory i ogórek kroimy w plastry, a cebulę w piórka. Marchew kroimy za pomocą obieraczki do warzyw w długie i cienkie plastry. Awokado obieramy, pozbawiamy pestki, kroimy w łódeczki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Krok 3: Zwijamy tortille
Na tortilli rozkładamy przygotowane składniki, dodajemy porwaną na kawałki wieprzowinę i zwijamy. Na koniec dodajemy świeżą kolendrę.
Zobacz podobne
przepisy
Szybkie tortille z salsą z brzoskwiń
Przygotuj pyszny obiad w jedną chwilę – szybkie tortille z salsą brzoskwiniową!
Mandarynkowy pulled pork
Karol zachwyca pomysłem na szarpaną wieprzowinę. Z mandarynkową marynatą smakuje wyśmienicie!
Tortilla z hummusem, kurczakiem i sałatką
Daria Ładocha pokaże Ci przepis na szybki obiad dla 4-osobowej rodziny! Przygotuj tortille z kurczakiem, hummusem i warzywami z dodatkiem sosu jogurtowego i sałatki.
Szarpana wieprzowina (pulled pork)
Poznaj przepis Karola Okrasy na pulled pork – z dodatkiem syropu klonowego, pomidorów i chili! Smakuje doskonale ze świeżą bagietką!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kompot z suszu z cytryną
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto na pierogi
- Kapusta z grochem
- Kutia
- Świąteczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ryba po japońsku
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Wegańska ryba po grecku
- Domek z piernika
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2304 dni temu
Jakoś te tortille wyglądają zupełnie inaczej niż na zdjęciu w linku do bezglutenowych tortilli....
odpowiedz