Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę piekarnikową
- papier do pieczenia
KROK 1: DUSIMY ŁOPATKĘ WIEPRZOWĄ
Łopatkę oprószamy z obu stron pieprzem i solą, przyprawy wcieramy w mięso. Smażymy z każdej strony w garnku na rozgrzanym oleju, aż nabierze złotego koloru.
Dodajemy świeży rozmaryn, posiekaną papryczkę chili, sos barbecue i pomidory pelati. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa przez ok. 2,5-3 godziny, w międzyczasie podlewamy mięso wodą.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Papryczkę chili drobno siekamy, ogórki i boczek kroimy w cienkie paski, dymkę w piórka. Wszystkie składniki przekładamy do miski.
Uduszone, delikatnie przestudzone mięso łopatki dzielimy na mniejsze kawałki za pomocą widelca i mieszamy ze zredukowanym sosem. Kawałki mięsa dodajemy do pokrojonych wcześniej składników i dokładnie mieszamy.
KROK 3: PODPIEKAMY BUŁKI I SMAŻYMY BOCZEK
Bułki do burgerów przekrawamy na pół. Spody i wierzchy bułek podgrzewamy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Obok bułek układamy plastry boczku i smażymy, aż nabiorą złotego koloru.
KROK 4: SKŁADAMY KANAPKI
Na podpieczone spody bułek wykładamy porcję sosu barbecue, mięsny farsz pulled pork, przesmażony boczek i dymkę pokrojoną w piórka. Składamy kanapki, nakrywając farsz podpieczonym wierzchem bułki.
Zobacz podobne
przepisy
Mandarynkowy pulled pork
Karol zachwyca pomysłem na szarpaną wieprzowinę. Z mandarynkową marynatą smakuje wyśmienicie!
Pulled pork
Poznaj przepis Karola Okrasy na pulled pork – z dodatkiem syropu klonowego, pomidorów i chili! Smakuje doskonale ze świeżą bagietką!
Pulled pork z jackfruita
W przepisie Kingi jackfruit, czyli owoc chlebowca, zastępuje szarpaną wieprzowinę. Podany z aromatycznym, pikantnym sosem barbecue idealnie sprawdzi się jako pyszny obiad.
Bataty faszerowane pulled porkiem
Bataty to świetne warzywo do faszerowania. Tym razem wypróbuj batatów wypełnionych pulled porkiem. Nie pożałujesz!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Soczysty łosoś z sosem z rukoli
- Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
- Wołowina w czerwonym winie. Dla Niego.
- Sosnowy pstrąg z grilla
- Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
- Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami
- Królik duszony w sosie z pieczarkami
- Ciasto śliwkowe z orzechami z nerkowca
- Ragoût z kurczaka z przyprawami po meksykańsku
- Królik z musztardą pieczony w rękawie
- Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
- Tort z babeczek
- Pulled pork
- Grillowe wypieki na słodko i wytrawnie
- Relisz śliwkowy z przyprawami
- Kokosowa konfitura z mango
- Warzywne curry z kiszoną cytryną
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Kompot agrestowy
- Zupa krem z topinamburu
- Pulled pork na 2 sposoby: faszerowane bataty i kanapki
- Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką
- Truflowe tagliolini z boczniakami
- Ciasto poduszkowiec
- Ciasto jogurtowe – przepis
- Wegański krem ziołowy
- Panini z mortadelą i mascarpone
- Bataty faszerowane pulled porkiem
- Shake jagodowo-bananowy z nasionami chia
- BLT, czyli kanapka w stylu amerykańskim z bekonem, sałatą i pomidorem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
94 dni temu
Proszę zweryfikowac przepis. Czy podane składniki na pewno są na 250g miesa?? Czas duszenia 2.5h 250g miesa Czy to nie za długo?
odpowiedz
94 dni temu
Tak, jest to właściwy czas duszenia mięsa :) Łopatka wieprzowa w tym przepisie ma być krucha i z łatwością dzielić się na mniejsze kawałki, dlatego potrzebuje aż tyle czasu.