
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- praskę do czosnku
Sposób przygotowania:
WEGAŃSKI SOS BARBECUE:
Krok 1: Przygotowujemy wegański sos barbecue
Cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. W małym garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę aż się zeszkli, po czym dodajemy czosnek i smażymy przez kolejną minutę. Następnie dodajemy pozostałe składniki sosu i gotujemy przez ok. 15-20 minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Gotowy sos barbecue studzimy.
WSKAZÓWKA! Wegański sos barbecue można także przełożyć do wyparzonego słoika i przechowywać w lodówce przez około dwa tygodnie.
JACKFRUIT:
Krok 1: Przygotowujemy jackfruit
Owoc chlebowca odcedzamy na sitku, dokładnie przepłukujemy pod bieżącą wodą i odkładamy na bok.
Krok 2: Przygotowujemy i smażymy warzywa
Papryczkę chili bardzo drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej papryczkę i cebulę przez kilka minut, często mieszając. Kiedy cebula zacznie się złocić, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy ok. 1 minuty, nadal mieszając i uważając, by warzywa się nie przypaliły.
Krok 3: Gotujemy jackfruit
Do podsmażonych warzyw dodajemy pół szklanki wegańskiego sosu barbecue i kawałki jackfruita. Całość gotujemy przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą. Uważamy, aby sos nie stał się zbyt rzadki.
Krok 4: Szarpiemy owoc chlebowca
Za pomocą widelców szarpiemy owoc chlebowca tak, aby przypominał pulled pork, czyli szarpaną wieprzowinę. Następnie całość przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze ok. 10 minut na małym ogniu.
WSKAZÓWKA! Szarpany jackfruit można podać w przeciętych na pół kluskach drożdżowych z sałatką coleslaw lub z surówką z czerwonej kapusty.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Gnocchi dyniowe
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Camembert z grilla
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- Stek z grilla wołowy
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
- Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
- Chłodnik z botwiny
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
386 dni temu
Chciałbym uzyc gotowego sosu BBQ. Jaka ilość byłaby odpowiednią na podana ilość jackfruit?
odpowiedz
383 dni temu
Możesz spróbować wykorzystać ok. 100 ml gotowego sosu, jednak warto dodawać go stopniowo, w razie potrzeby rozrabiając z wodą (i próbując dania), gdyż sosy z butelek są zazwyczaj bardziej słone niż te domowe.
620 dni temu
Czy jackfruit może być z puszki ?
odpowiedz
617 dni temu
Jak najbardziej, dokładnie takiego jackfruita użyła Kinga :)
874 dni temu
Zrobiłam z tego przepisu, wyszło ekstra, będę używać teraz przepisu na sos także do innych potraw. Super,!
odpowiedz
947 dni temu
Dziś zrobiłem PULLED PORK Z JACKFRUITA według przepisu Wyszedł genialnie.Super. Dziękuje za pomysł i przepis. Pozdrawiam
odpowiedz