Pulled pork z jackfruita

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • praskę do czosnku

Sposób przygotowania:

WEGAŃSKI SOS BARBECUE:

Krok 1: Przygotowujemy wegański sos barbecue

Cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. W małym garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę aż się zeszkli, po czym dodajemy czosnek i smażymy przez kolejną minutę. Następnie dodajemy pozostałe składniki sosu i gotujemy przez ok. 15-20 minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Gotowy sos barbecue studzimy.

WSKAZÓWKA! Wegański sos barbecue można także przełożyć do wyparzonego słoika i przechowywać w lodówce przez około dwa tygodnie.   

JACKFRUIT:

Krok 1: Przygotowujemy jackfruit

Owoc chlebowca odcedzamy na sitku, dokładnie przepłukujemy pod bieżącą wodą i odkładamy na bok.

Krok 2: Przygotowujemy i smażymy warzywa

Papryczkę chili bardzo drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej papryczkę i cebulę przez kilka minut, często mieszając. Kiedy cebula zacznie się złocić, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy ok. 1 minuty, nadal mieszając i uważając, by warzywa się nie przypaliły.

Krok 3: Gotujemy jackfruit

Do podsmażonych warzyw dodajemy pół szklanki wegańskiego sosu barbecue i kawałki jackfruita. Całość gotujemy przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą. Uważamy, aby sos nie stał się zbyt rzadki.

Krok 4: Szarpiemy owoc chlebowca

Za pomocą widelców szarpiemy owoc chlebowca tak, aby przypominał pulled pork, czyli szarpaną wieprzowinę. Następnie całość przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze ok. 10 minut na małym ogniu.

WSKAZÓWKA! Szarpany jackfruit można podać w przeciętych na pół kluskach drożdżowych z sałatką coleslaw lub z surówką z czerwonej kapusty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    110 dni temu
    Chciałbym uzyc gotowego sosu BBQ. Jaka ilość byłaby odpowiednią na podana ilość jackfruit?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    107 dni temu
    Możesz spróbować wykorzystać ok. 100 ml gotowego sosu, jednak warto dodawać go stopniowo, w razie potrzeby rozrabiając z wodą (i próbując dania), gdyż sosy z butelek są zazwyczaj bardziej słone niż te domowe.
  • karolinabowa karolinabowa
    344 dni temu
    Czy jackfruit może być z puszki ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    341 dni temu
    Jak najbardziej, dokładnie takiego jackfruita użyła Kinga :)
  • Gościni Gościni
    598 dni temu
    Zrobiłam z tego przepisu, wyszło ekstra, będę używać teraz przepisu na sos także do innych potraw. Super,!

    odpowiedz

  • Mephisto76 Mephisto76
    671 dni temu
    Dziś zrobiłem PULLED PORK Z JACKFRUITA według przepisu Wyszedł genialnie.Super. Dziękuje za pomysł i przepis. Pozdrawiam

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!