
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- praskę do czosnku
Sposób przygotowania:
WEGAŃSKI SOS BARBECUE:
Krok 1: Przygotowujemy wegański sos barbecue
Cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. W małym garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę aż się zeszkli, po czym dodajemy czosnek i smażymy przez kolejną minutę. Następnie dodajemy pozostałe składniki sosu i gotujemy przez ok. 15-20 minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Gotowy sos barbecue studzimy.
WSKAZÓWKA! Wegański sos barbecue można także przełożyć do wyparzonego słoika i przechowywać w lodówce przez około dwa tygodnie.
JACKFRUIT:
Krok 1: Przygotowujemy jackfruit
Owoc chlebowca odcedzamy na sitku, dokładnie przepłukujemy pod bieżącą wodą i odkładamy na bok.
Krok 2: Przygotowujemy i smażymy warzywa
Papryczkę chili bardzo drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej papryczkę i cebulę przez kilka minut, często mieszając. Kiedy cebula zacznie się złocić, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy ok. 1 minuty, nadal mieszając i uważając, by warzywa się nie przypaliły.
Krok 3: Gotujemy jackfruit
Do podsmażonych warzyw dodajemy pół szklanki wegańskiego sosu barbecue i kawałki jackfruita. Całość gotujemy przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą. Uważamy, aby sos nie stał się zbyt rzadki.
Krok 4: Szarpiemy owoc chlebowca
Za pomocą widelców szarpiemy owoc chlebowca tak, aby przypominał pulled pork, czyli szarpaną wieprzowinę. Następnie całość przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze ok. 10 minut na małym ogniu.
WSKAZÓWKA! Szarpany jackfruit można podać w przeciętych na pół kluskach drożdżowych z sałatką coleslaw lub z surówką z czerwonej kapusty.
Zobacz podobne
przepisy
Szybki wegeburger
Burger bez dodatku mięsa smakuje równie pysznie. Poznaj nowe smaki i spróbuj tego z tofu i warzywami.

Burger z cieciorki z dipem ananasowym
Daria Ładocha wie, jak miksować najróżniejsze smaki! Spróbuj burgera z cieciorki, kukurydzy i sera feta, z sosem słodko-kwaśnym na bazie ananasa, w pieczywie owsianym!

Burger z fasoli z kremem z mango
Wegetariański burger możesz przygotować z wielu warzyw! Przekonaj się, jak smakuje ten z fasoli i kaszy z kremem z mango!

Wegetariańskie burgery z karmelizowaną cebulką
Postaw na klasykę kuchni inspirowanej Ameryką w bezmięsnej odsłonie – przygotuj wegetariańskie burgery z majonezem z awokado i karmelizowaną cebulką. Z przepisem Kingi to naprawdę proste!

Komentarze (2)
103 dni temu
Zrobiłam z tego przepisu, wyszło ekstra, będę używać teraz przepisu na sos także do innych potraw. Super,!
odpowiedz
176 dni temu
Dziś zrobiłem PULLED PORK Z JACKFRUITA według przepisu Wyszedł genialnie.Super. Dziękuje za pomysł i przepis. Pozdrawiam
odpowiedz
zobacz wszystkie