Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- praskę do czosnku
Sposób przygotowania:
WEGAŃSKI SOS BARBECUE:
Krok 1: Przygotowujemy wegański sos barbecue
Cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. W małym garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę aż się zeszkli, po czym dodajemy czosnek i smażymy przez kolejną minutę. Następnie dodajemy pozostałe składniki sosu i gotujemy przez ok. 15-20 minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Gotowy sos barbecue studzimy.
WSKAZÓWKA! Wegański sos barbecue można także przełożyć do wyparzonego słoika i przechowywać w lodówce przez około dwa tygodnie.
JACKFRUIT:
Krok 1: Przygotowujemy jackfruit
Owoc chlebowca odcedzamy na sitku, dokładnie przepłukujemy pod bieżącą wodą i odkładamy na bok.
Krok 2: Przygotowujemy i smażymy warzywa
Papryczkę chili bardzo drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej papryczkę i cebulę przez kilka minut, często mieszając. Kiedy cebula zacznie się złocić, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy ok. 1 minuty, nadal mieszając i uważając, by warzywa się nie przypaliły.
Krok 3: Gotujemy jackfruit
Do podsmażonych warzyw dodajemy pół szklanki wegańskiego sosu barbecue i kawałki jackfruita. Całość gotujemy przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą. Uważamy, aby sos nie stał się zbyt rzadki.
Krok 4: Szarpiemy owoc chlebowca
Za pomocą widelców szarpiemy owoc chlebowca tak, aby przypominał pulled pork, czyli szarpaną wieprzowinę. Następnie całość przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze ok. 10 minut na małym ogniu.
WSKAZÓWKA! Szarpany jackfruit można podać w przeciętych na pół kluskach drożdżowych z sałatką coleslaw lub z surówką z czerwonej kapusty.
Zobacz podobne
przepisy
Szybki wegeburger
Burger bez dodatku mięsa smakuje równie pysznie. Poznaj nowe smaki i spróbuj tego z tofu i warzywami.
Burger z cieciorki z dipem ananasowym
Daria Ładocha wie, jak miksować najróżniejsze smaki! Spróbuj burgera z cieciorki, kukurydzy i sera feta, z sosem słodko-kwaśnym na bazie ananasa, w pieczywie owsianym!
Burger z fasoli z kremem z mango
Wegetariański burger możesz przygotować z wielu warzyw! Przekonaj się, jak smakuje ten z fasoli i kaszy z kremem z mango!
Wegetariańskie burgery z karmelizowaną cebulką
Postaw na klasykę kuchni inspirowanej Ameryką w bezmięsnej odsłonie – przygotuj wegetariańskie burgery z majonezem z awokado i karmelizowaną cebulką. Z przepisem Kingi to naprawdę proste!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ryba po japońsku
- Domek z piernika
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Uszka z grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Piernik staropolski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
170 dni temu
Chciałbym uzyc gotowego sosu BBQ. Jaka ilość byłaby odpowiednią na podana ilość jackfruit?
odpowiedz
168 dni temu
Możesz spróbować wykorzystać ok. 100 ml gotowego sosu, jednak warto dodawać go stopniowo, w razie potrzeby rozrabiając z wodą (i próbując dania), gdyż sosy z butelek są zazwyczaj bardziej słone niż te domowe.
404 dni temu
Czy jackfruit może być z puszki ?
odpowiedz
402 dni temu
Jak najbardziej, dokładnie takiego jackfruita użyła Kinga :)
658 dni temu
Zrobiłam z tego przepisu, wyszło ekstra, będę używać teraz przepisu na sos także do innych potraw. Super,!
odpowiedz
731 dni temu
Dziś zrobiłem PULLED PORK Z JACKFRUITA według przepisu Wyszedł genialnie.Super. Dziękuje za pomysł i przepis. Pozdrawiam
odpowiedz