zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • patelnię grillową
  • blender

Krok 1: KARMELIZUJEMY CEBULKĘ

Cebulę pokrojoną w krążki smażymy na patelni na mocno rozgrzanej oliwie. Dodajemy cukier, mieszamy i smażymy, aż cebula zarumieni się i zeszkli.

Dodajemy ocet, mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MAJONEZ Z AWOKADO

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestki. Miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i łączymy w naczyniu blendera z szalotką.

Dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na gładką, jednolitą masę.

Krok 3: SMAŻYMY BURGERY

Burgery skrapiamy oliwą. Smażymy na patelni grillowej ok. 3-4 minut z każdej strony, aż nabiorą rumianego koloru.       

Krok 4: PODPIEKAMY BUŁKI

Bułki do burgerów przekrawamy na pół. Spody i wierzchy bułek podpiekamy z obu stron obok burgerów na patelni grillowej.

Krok 5: SKŁADAMY BURGERY

Spody podpieczonych bułek smarujemy sosem do burgerów. Na warstwie sosu układamy kolejno: szpinak, usmażone burgery, majonez z awokado, pomidor pokrojony w plastry, ogórki konserwowe i karmelizowaną cebulkę.

Oprószamy solą i pieprzem. Całość przykrywamy podpieczonym wierzchem bułki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    106 dni temu
    Czy cet balsamiczny do karmelizowania można czymś zastąpić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    106 dni temu
    Oczywiście! Ocet balsamiczny możemy zastąpić, np. jabłkowym czy winnym, który ma zdecydowanie mnie intensywny smak, a jeśli za octem po prostu nie przepadamy, możemy go w ogóle nie dodawać i użyć np. soku z cytryny, który równie skutecznie przełamie słodki smak.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram