Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- patelnię grillową
- blender
Krok 1: KARMELIZUJEMY CEBULKĘ
Cebulę pokrojoną w krążki smażymy na patelni na mocno rozgrzanej oliwie. Dodajemy cukier, mieszamy i smażymy, aż cebula zarumieni się i zeszkli.
Dodajemy ocet, mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MAJONEZ Z AWOKADO
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestki. Miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i łączymy w naczyniu blendera z szalotką.
Dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na gładką, jednolitą masę.
Krok 3: SMAŻYMY BURGERY
Burgery skrapiamy oliwą. Smażymy na patelni grillowej ok. 3-4 minut z każdej strony, aż nabiorą rumianego koloru.
Krok 4: PODPIEKAMY BUŁKI
Bułki do burgerów przekrawamy na pół. Spody i wierzchy bułek podpiekamy z obu stron obok burgerów na patelni grillowej.
Krok 5: SKŁADAMY BURGERY
Spody podpieczonych bułek smarujemy sosem do burgerów. Na warstwie sosu układamy kolejno: szpinak, usmażone burgery, majonez z awokado, pomidor pokrojony w plastry, ogórki konserwowe i karmelizowaną cebulkę.
Oprószamy solą i pieprzem. Całość przykrywamy podpieczonym wierzchem bułki.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie burgery z kotletem z buraków
Fanom kuchni wegańskiej Daria Ładocha serwuje pysznego burgera z kotletem z buraków, którego otulają warzywa i gęsty sos z nerkowców!
Burgery rybne z sałatką coleslaw
Wypłyń na pełne morze smaków z przepisem Karola! Burgery rybne z sałatką coleslaw to świetny pomysł na szybki obiad lub imprezową przekąskę.
Burgery na sałacie
Burger bez bułki? Brzmi kontrowersyjnie, jednak DG udowadnia, że może smakować wyśmienicie! Z szynką parmeńską i smażonym jajkiem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Indyk z gruszkowym nadzieniem
- Wegetariańskie maki sushi
- Cheeseburger z ketchupem domowej roboty
- Hot dog
- Sałatka Cobb
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Kotleciki z batatów i kaszy
- Burgery rybne z sałatką coleslaw
- Sałatka z burakiem, gruszką i bryndzą
- Chili sin carne z mięsem wegańskim
- Czekoladowe bajgle z kremem śmietankowym
- Amerykańskie śniadanie: bacon pancakes i apple pie smoothie
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Burgery z jajkiem sadzonym
- Kumpir z pieczarkami i sosem chrzanowym
- Medaliony z wędzonego łososia na sałatce z marynowanych szparagów
- Ciasto migdałowe z morelami
- Sałatka z soczewicy i winogron
- Muffiny Mikołajki z wiśniami i kremem mascarpone
- Orientalne wrapy z sałatką z kurczaka
- Spaghetti z sosem z awokado
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Sałatka pomidorowa z wędzonym twarogiem
- Zupa krem z topinamburu
- Kawa po kozacku
- Smażone klopsiki wieprzowe z surówką z warzyw i świeżym imbirem
- Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango
- Gyros warzywny
- Shot z kurkumy i imbiru
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1598 dni temu
Czy cet balsamiczny do karmelizowania można czymś zastąpić?
odpowiedz
1598 dni temu
Oczywiście! Ocet balsamiczny możemy zastąpić, np. jabłkowym czy winnym, który ma zdecydowanie mnie intensywny smak, a jeśli za octem po prostu nie przepadamy, możemy go w ogóle nie dodawać i użyć np. soku z cytryny, który równie skutecznie przełamie słodki smak.