
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- patelnię grillową
- blender
Krok 1: KARMELIZUJEMY CEBULKĘ
Cebulę pokrojoną w krążki smażymy na patelni na mocno rozgrzanej oliwie. Dodajemy cukier, mieszamy i smażymy, aż cebula zarumieni się i zeszkli.
Dodajemy ocet, mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MAJONEZ Z AWOKADO
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestki. Miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i łączymy w naczyniu blendera z szalotką.
Dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na gładką, jednolitą masę.
Krok 3: SMAŻYMY BURGERY
Burgery skrapiamy oliwą. Smażymy na patelni grillowej ok. 3-4 minut z każdej strony, aż nabiorą rumianego koloru.
Krok 4: PODPIEKAMY BUŁKI
Bułki do burgerów przekrawamy na pół. Spody i wierzchy bułek podpiekamy z obu stron obok burgerów na patelni grillowej.
Krok 5: SKŁADAMY BURGERY
Spody podpieczonych bułek smarujemy sosem do burgerów. Na warstwie sosu układamy kolejno: szpinak, usmażone burgery, majonez z awokado, pomidor pokrojony w plastry, ogórki konserwowe i karmelizowaną cebulkę.
Oprószamy solą i pieprzem. Całość przykrywamy podpieczonym wierzchem bułki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kutia
- Sernik pistacjowy
- Krokiety z mięsem
- Piernik świąteczny
- Świąteczne pierniczki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Jajka na miękko
- Burek ze szpinakiem
- Pistacjowy sernik baskijski
- Śledzie po kaszubsku
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Śledź w oleju
- Makówki śląskie
- Ciasto na pierogi
- Ciasto marchewkowe
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
306 dni temu
W wykazie składników występują ogórki konserwowe i takie rzeczywiście widać w filmie. Pani użyła sformułowania korniszony, nakładając ogórki konserwowe na kanapkę. To zasadnicza różnica: korniszony to malutkie ogóreczki konserwowane (wcześniej zakiszone, potem umarynowane). Każda kompetentna kucharka o tym wie, Pani nie?
Odpowiedz
1933 dni temu
Czy cet balsamiczny do karmelizowania można czymś zastąpić?
Odpowiedz
1932 dni temu
Oczywiście! Ocet balsamiczny możemy zastąpić, np. jabłkowym czy winnym, który ma zdecydowanie mnie intensywny smak, a jeśli za octem po prostu nie przepadamy, możemy go w ogóle nie dodawać i użyć np. soku z cytryny, który równie skutecznie przełamie słodki smak.