
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- patelnię grillową
- blender
Krok 1: KARMELIZUJEMY CEBULKĘ
Cebulę pokrojoną w krążki smażymy na patelni na mocno rozgrzanej oliwie. Dodajemy cukier, mieszamy i smażymy, aż cebula zarumieni się i zeszkli.
Dodajemy ocet, mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MAJONEZ Z AWOKADO
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestki. Miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i łączymy w naczyniu blendera z szalotką.
Dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na gładką, jednolitą masę.
Krok 3: SMAŻYMY BURGERY
Burgery skrapiamy oliwą. Smażymy na patelni grillowej ok. 3-4 minut z każdej strony, aż nabiorą rumianego koloru.
Krok 4: PODPIEKAMY BUŁKI
Bułki do burgerów przekrawamy na pół. Spody i wierzchy bułek podpiekamy z obu stron obok burgerów na patelni grillowej.
Krok 5: SKŁADAMY BURGERY
Spody podpieczonych bułek smarujemy sosem do burgerów. Na warstwie sosu układamy kolejno: szpinak, usmażone burgery, majonez z awokado, pomidor pokrojony w plastry, ogórki konserwowe i karmelizowaną cebulkę.
Oprószamy solą i pieprzem. Całość przykrywamy podpieczonym wierzchem bułki.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Kurczak po tajsku
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Butter chicken
- Camembert z grilla
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- Stek z grilla wołowy
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Corn dog
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
238 dni temu
W wykazie składników występują ogórki konserwowe i takie rzeczywiście widać w filmie. Pani użyła sformułowania korniszony, nakładając ogórki konserwowe na kanapkę. To zasadnicza różnica: korniszony to malutkie ogóreczki konserwowane (wcześniej zakiszone, potem umarynowane). Każda kompetentna kucharka o tym wie, Pani nie?
odpowiedz
1865 dni temu
Czy cet balsamiczny do karmelizowania można czymś zastąpić?
odpowiedz
1864 dni temu
Oczywiście! Ocet balsamiczny możemy zastąpić, np. jabłkowym czy winnym, który ma zdecydowanie mnie intensywny smak, a jeśli za octem po prostu nie przepadamy, możemy go w ogóle nie dodawać i użyć np. soku z cytryny, który równie skutecznie przełamie słodki smak.