
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- patelnię z przykrywką
- sito
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
Przygotuj wcześniej:
Ryż zalej zimną wodą i odstaw na ok. 20 minut. Zamieszaj i odcedź na sicie.
Krok 1: SMAŻYMY MIĘSO
Jagnięcinę kroimy w grubą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju na rozgrzanej patelni ok. 30 minut.
Krok 2: SMAŻYMY WARZYWA
Na patelnię dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek pokrojony w plasterki i marchew pokrojoną w plastry o szerokości ok. 1 cm. Smażymy, aż cebula się zeszkli.
Doprawiamy kurkumą i ostrą papryką. Zmniejszamy ogień. Dokładnie mieszamy i chwilę prażymy. Dodajemy ajwar. Mieszamy. Całość zalewamy 400 ml wody. Dusimy pod przykryciem ok. 30-35 minut, aż mięso będzie miękkie.
Krok 3: GOTUJEMY PILAW
Dodajemy rodzynki i pistacje. Dodajemy plasterki chorwackiej kiełbasy i odcedzony ryż. Całość dokładnie mieszamy. Zalewamy 200 ml wody. Doprawiamy solą. Zagotowujemy i gotujemy chwilę, aż pilaw lekko zgęstnieje.
Krok 4: ZAPIEKAMY PILAW
Patelnię przykrywamy i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C. Pieczemy ok. 15-20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę.
Krok 5: PODAJEMY PILAW
Gotowy pilaw dekorujemy plasterkami wędzonego boczku, natką pietruszki i pokruszonymi pistacjami.
Zobacz podobne
przepisy
Musaka bułgarska
Szybka i prosta w wykonaniu musaka bułgarska dla każdego amatora kuchni Półwyspu Bałkańskiego.

Orientalny gulasz jagnięcy z ciecierzycą
Przygotuj danie pełne bliskowschodnich aromatów. Doskonale doprawiona jagnięcina i chrupiąca cieciorka to jego mocne atuty!

Pizza z mielonym mięsem (lahmacun)
Jeśli szukasz pomysłu na nietypową i smaczną pizzę, koniecznie skorzystaj z tego przepisu!

Gyros z jagnięciny z chlebkiem pita
Karol Okrasa pokaże Ci, jak przygotować klasykę kuchni greckiej – delikatne chlebki pita wypełnione aromatyczną jagnięciną i jogurtowym sosem z miętą!

Komentarze (5)
893 dni temu
Wszystko pięknie, ale ZDECYDOWANIE najlepiej do pilawu dodać surową główkę czosnku w całości, aby ząbki się udusiły w ryżu. Wtedy czosnek jest przepyszny i nie smakuje jak plastik!
odpowiedz
1101 dni temu
ryż miał być chyba tylko opłukany, w przepisie napisany jest ugotowany...
odpowiedz
1101 dni temu
Masz rację: informacja o gotowaniu ryżu musiała nam się przez przypadek wkraść do sposobu przygotowywania z jakiegoś innego przepisu. Dziękujemy za czujność-już poprawiliśmy treść!
1129 dni temu
Jakim innym mięsem mogłabym zastąpić jagnięcinę ?
odpowiedz
1129 dni temu
Zamiast jagnięciny można użyć mięso drobiowe lub wieprzowe - wedle uznania :)
zobacz wszystkie