zobacz film Chorwacki pilaw z jagnięciną

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • patelnię z przykrywką
  • sito
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C

Przygotuj wcześniej:

Ryż zalej zimną wodą i odstaw na ok. 20 minut. Zamieszaj i odcedź na sicie. 

Krok 1: SMAŻYMY MIĘSO

Jagnięcinę kroimy w grubą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju na rozgrzanej patelni ok. 30 minut.

Krok 2: SMAŻYMY WARZYWA

Na patelnię dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek pokrojony w plasterki i marchew pokrojoną w plastry o szerokości ok. 1 cm. Smażymy, aż cebula się zeszkli.

Doprawiamy kurkumą i ostrą papryką. Zmniejszamy ogień. Dokładnie mieszamy i chwilę prażymy. Dodajemy ajwar. Mieszamy. Całość zalewamy 400 ml wody. Dusimy pod przykryciem ok. 30-35 minut, aż mięso będzie miękkie.

Krok 3: GOTUJEMY PILAW

Dodajemy rodzynki i pistacje. Dodajemy plasterki chorwackiej kiełbasy i odcedzony ryż. Całość dokładnie mieszamy. Zalewamy 200 ml wody. Doprawiamy solą. Zagotowujemy i gotujemy chwilę, aż pilaw lekko zgęstnieje.

Krok 4: ZAPIEKAMY PILAW

Patelnię przykrywamy i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C. Pieczemy ok. 15-20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę.

Krok 5: PODAJEMY PILAW

Gotowy pilaw dekorujemy plasterkami wędzonego boczku, natką pietruszki i pokruszonymi pistacjami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Paweł A. Bieńkowski Paweł A. Bieńkowski
    893 dni temu
    Wszystko pięknie, ale ZDECYDOWANIE najlepiej do pilawu dodać surową główkę czosnku w całości, aby ząbki się udusiły w ryżu. Wtedy czosnek jest przepyszny i nie smakuje jak plastik!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1101 dni temu
    ryż miał być chyba tylko opłukany, w przepisie napisany jest ugotowany...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1101 dni temu
    Masz rację: informacja o gotowaniu ryżu musiała nam się przez przypadek wkraść do sposobu przygotowywania z jakiegoś innego przepisu. Dziękujemy za czujność-już poprawiliśmy treść!
  • Gość Gość
    1129 dni temu
    Jakim innym mięsem mogłabym zastąpić jagnięcinę ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1129 dni temu
    Zamiast jagnięciny można użyć mięso drobiowe lub wieprzowe - wedle uznania :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!