zobacz film Chorwacki pilaw z jagnięciną

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • patelnię z przykrywką
  • sito
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C

Przygotuj wcześniej:

Ryż zalej zimną wodą i odstaw na ok. 20 minut. Zamieszaj i odcedź na sicie. 

Krok 1: SMAŻYMY MIĘSO

Jagnięcinę kroimy w grubą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju na rozgrzanej patelni ok. 30 minut.

Krok 2: SMAŻYMY WARZYWA

Na patelnię dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek pokrojony w plasterki i marchew pokrojoną w plastry o szerokości ok. 1 cm. Smażymy, aż cebula się zeszkli.

Doprawiamy kurkumą i ostrą papryką. Zmniejszamy ogień. Dokładnie mieszamy i chwilę prażymy. Dodajemy ajwar. Mieszamy. Całość zalewamy 400 ml wody. Dusimy pod przykryciem ok. 30-35 minut, aż mięso będzie miękkie.

Krok 3: GOTUJEMY PILAW

Dodajemy rodzynki i pistacje. Dodajemy plasterki chorwackiej kiełbasy i odcedzony ryż. Całość dokładnie mieszamy. Zalewamy 200 ml wody. Doprawiamy solą. Zagotowujemy i gotujemy chwilę, aż pilaw lekko zgęstnieje.

Krok 4: ZAPIEKAMY PILAW

Patelnię przykrywamy i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C. Pieczemy ok. 15-20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę.

Krok 5: PODAJEMY PILAW

Gotowy pilaw dekorujemy plasterkami wędzonego boczku, natką pietruszki i pokruszonymi pistacjami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Paweł A. Bieńkowski Paweł A. Bieńkowski
    1333 dni temu
    Wszystko pięknie, ale ZDECYDOWANIE najlepiej do pilawu dodać surową główkę czosnku w całości, aby ząbki się udusiły w ryżu. Wtedy czosnek jest przepyszny i nie smakuje jak plastik!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1541 dni temu
    ryż miał być chyba tylko opłukany, w przepisie napisany jest ugotowany...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1541 dni temu
    Masz rację: informacja o gotowaniu ryżu musiała nam się przez przypadek wkraść do sposobu przygotowywania z jakiegoś innego przepisu. Dziękujemy za czujność-już poprawiliśmy treść!
  • Gość Gość
    1569 dni temu
    Jakim innym mięsem mogłabym zastąpić jagnięcinę ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1569 dni temu
    Zamiast jagnięciny można użyć mięso drobiowe lub wieprzowe - wedle uznania :)

Co to jest pilaw i skąd pochodzi to danie?

Co to jest pilaw? Pilaw to potrawa, której historia sięga czasów starożytnych, przygotowywana na terenach Bliskiego Wschodu, Azji Środkowej oraz Bałkanów. Sama nazwa pilaw wzięła się ze średniowiecznej odmiany języka perskiego i ukierunkowuje teorię powstania tego dania na ludy z tej części świata. Pierwsze wzmianki na temat tej potrawy pochodzą z XIII wieku z książek kucharskich poświęconych kuchni arabskiej, a sam pilaw stał się niezwykle istotną częścią tej kultury.

Pilaw dotarł na Bałkany najprawdopodobniej w trakcie podbojów Imperium Osmańskiego, które wywarło olbrzymi wpływ na tradycję i kulturę wielu krajów bałkańskich na czele z Chorwacją. W jaki sposób przygotowywało się klasyczny pilaw? Do przyrządzenia tej potrawy używano długo moczonego ryżu oraz mięsa z jagnięciny. W zależności od tradycji kulinarnej danego kraju pilaw przygotowywany był z ryżu lub kaszy bulgur, a do środka trafiały także inne dodatki np. owoce pigwy, rodzynki, chleb lub jajka. Ta mieszanka nietypowych smaków jest wynikiem wymiany kulinarnych tradycji i wpływów kuchni wschodniej i zachodniej.

Pilaw to nie tylko same składniki, ale także charakterystyczny sposób jego przygotowywania polegający na długim gotowaniu ryżu. W Iranie ryż gotuje się kilkakrotnie, a potem łączy z masłem, jajkami i jogurtem. Taką bazę wzbogaca się o różne warzywa oraz owoce i gotuje na parze, bez mieszania. Przypalona warstwa z dołu garnka o nazwie tah dig uznawana jest za przysmak i serwowana jest jako danie na specjalne okazje.

W Azji Środkowej (głównie wśród ludów mongolskich) pilaw gotowany jest w olbrzymich kotłach z dodatkiem cebuli i żółtej marchwi, a jego smak jest zdecydowanie mniej intensywny i wyszukany. W Turcji z kolei pilaw podawany jest jako dodatek do dania głównego, a nie samodzielne danie. Ryż gotuje się z wszystkimi dodatkami w wodzie przez wiele godzin. Turecki pilaw jest najbardziej zbliżony do tego, który przygotowuje się na Bałkanach.

Pilaw – przepis inspirowany Chorwacją

Kuchnia chorwacka, choć niezwykle smaczna i interesująca, jest mało popularna, a przepisy na dania reprezentujące chorwackie smaki rzadko pojawiają się w książkach kucharskich. Aromatyczna kuchnia z tego regionu charakteryzuje się olbrzymią różnorodnością spowodowaną wpływami kulturowymi krajów śródziemnomorskich i arabskich. Jednym z flagowych reprezentantów tychże wpływów jest tytułowy pilaw z jagnięciną według Karola Okrasy.

Oryginalny przepis na pilaw nieco różni się od tego, który dla Was przygotowaliśmy — w naszej wersji znajdziesz znacznie więcej aromatycznych składników! Receptura na pilaw obejmuje nie tylko napęczniały ryż i mięso jagnięce, ale również cały bukiet warzyw i przypraw. Długo duszony ryż z ajwarem, jagnięciną, wzbogacony o chorwacką kiełbasę, pistacje i rodzynki to doskonały pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Przygotuj go wraz z nami i ciesz się jego pysznym smakiem już dziś!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!