zobacz film

Maciej Nowak

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne

Krok 1: Obsmażamy ziemniaki

Łączymy składniki marynaty

Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy, a następnie obsmażamy ziemniaki, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą. Cebulę siekamy w kostkę. Obsmażone ziemniaki przekładamy do miski. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę aż do zeszklenia. 3 pomidory kroimy w kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone – smażymy, mieszając. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na końcu wsypujemy cząber (ilość wedle uznania). Do mięsnego farszu dodajemy 2 łyżki masła. Mieszamy z ziemniakami i chwilę jeszcze podsmażamy.

Krok 2: Wkładamy farsz do naczynia żaroodpornego

 Farsz nakładamy na schab

Pomidory kroimy w plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy odrobinę oleju oraz kładziemy plastry pomidorów, na które wykładamy farsz mięsno-ziemniaczany. Musakę wkładamy na około 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

 

 

Krok 3: Zapiekankę posypujemy serem

Łączymy składniki marynaty

Do miski wbijamy jaja, dolewamy mleko. Roztrzepujemy. Dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy tak, aby nie było grudek. Doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby – dodajemy odrobinę mąki.

Po upływie 30 minut wyciągamy zapiekankę z piekarnika i zalewamy ją sosem. Wierzch posypujemy startym żółtym serem oraz cząbrem. Musakę ponownie wkładamy do piekarnika, aż całość ładnie się zapiecze.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • magdalena magdalena
    126 dni temu
    Robię co jakiś czas bo jest super i łatwo się robi, mąż uwielbia ale przyprawiam więcej, tzn więcej cząbru pieprzu troszke papryki słodkiej majeranku ociupinkę do sosu troszkę gałki muszkatułowej i jest git ! :)

    odpowiedz

  • Magda Magda
    547 dni temu
    Przepis zrobiony - smaczna zapiekanka, ale zdecydowanie przydałoby się więcej przypraw :)

    odpowiedz

  • Róża Turowska Róża Turowska
    589 dni temu
    Musaka bułgarska, baklawa grecka, omijacie kuchnię Turecką szerokim łukiem, zaraz będzie wietnamski kebap.

    odpowiedz

  • Noemi Noemi
    637 dni temu
    Zrobiliśmy musakę dziś na obiad. Po przeczytaniu komentarza Pani Diany zapobiegawczo zmodyfikowaliśmy przepis - podczas smażenia ziemniaków - dodaliśmy oprócz znacznej ilości soli gotowej przyprawy do ziemniaków oraz szczyptę kolendry. Oprócz cebuli posiekaliśmy 3 ząbki czosnku Zamiast pomidorów - pomidory z puszki. Jeśli chodzi o pozostałe kwestie trzymaliśmy się przepisu. Danie wyszło pyszne :) :) Następnym razem spróbujemy zamienić mięso indycze na wołowe.

    odpowiedz

  • Diana Diana
    638 dni temu
    Bardzo zawiodłam się na tej potrawie, brakuje jej wyrazistości, sam cząber nie nadaje wyjątkowości potrawie. Na pewno drugi raz nie przyrządzę. Sobotni obiad uratował keczup...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    645 dni temu
    A no właśnie bez bakłażana i z ziemniakami -właśnie wróciłam z Bułgarii i taka właśnie jest podawana i jest smaczna, na pewno powyższa wersja też będzie dobra !!!!

    odpowiedz

  • gość2 gość2
    645 dni temu
    Bułgarska musaka z ziemniakami? I beż bakłażana? Żarty... A czubrica to w Polsce nie jest dostępna? Ehh :/

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    645 dni temu
    Podstawą musaki bułgarskiej są ziemniaki. Jeśli masz ochotę na tę grecką z bakłażanami, zapraszamy do skorzystania z przepisu: https://kuchnialidla.pl/product/prawdziwa-musaka-z-grecka-salatka-lefterisa-i-karola
  • Gość Gość
    645 dni temu
    gdzie kupić cząber ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    642 dni temu
    Na bazarze,targu,rynku,placu targowym
  • Gość Gość
    645 dni temu
    "Uwielbiam" takie opisy - "Ładnie się zapiecze, doprawiamy do smaku, w razie potrzeby dodajemy tam czegoś" Czy Pan autor myśli, że wszyscy rozumieją jego "ładnie i do smaku"? Oto przepis na super danie - wrzucamy coś wg uznania, doprawiamy do smaku i patrzymy, czy ładnie dojdzie...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    645 dni temu
    Drogi Gościu, to są normalne zwroty spotykane w przepisach :) Doprawiamy do smaku, czyli tak, by smakowało Tobie, by nie było za dużo soli, za mało pieprzu. Po zapieczeniu całej musaki, posypujemy serem i czekamy aż się zapiecze - aż ser się rozpuści i nieco przypiecze :) W razie wątpliwości zawsze możesz obejrzeć film :)
  • gość2 gość2
    642 dni temu
    rozumiem sformułowanie "do smaku", ale czy potrzebuję i ew ile "w razie potrzeby dodać do jajek mąki" w musaka bułgarskiej, tego nie wiem, bo nie wiem, co mam otrzymać.do smaku nie potrzebuję do jajek dodawać mąki...

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram