Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
Krok 1: Obsmażamy ziemniaki
Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy, a następnie obsmażamy ziemniaki, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą. Cebulę siekamy w kostkę. Obsmażone ziemniaki przekładamy do miski. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę aż do zeszklenia. 3 pomidory kroimy w kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone – smażymy, mieszając. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na końcu wsypujemy cząber (ilość wedle uznania). Do mięsnego farszu dodajemy 2 łyżki masła. Mieszamy z ziemniakami i chwilę jeszcze podsmażamy.
Krok 2: Wkładamy farsz do naczynia żaroodpornego
Pomidory kroimy w plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy odrobinę oleju oraz kładziemy plastry pomidorów, na które wykładamy farsz mięsno-ziemniaczany. Musakę wkładamy na około 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Krok 3: Zapiekankę posypujemy serem
Do miski wbijamy jaja, dolewamy mleko. Roztrzepujemy. Dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy tak, aby nie było grudek. Doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby – dodajemy odrobinę mąki.
Po upływie 30 minut wyciągamy zapiekankę z piekarnika i zalewamy ją sosem. Wierzch posypujemy startym żółtym serem oraz cząbrem. Musakę ponownie wkładamy do piekarnika, aż całość ładnie się zapiecze.
Zobacz podobne
przepisy
Musaka grecka
Kochasz greckie smaki? Zatem typowa dla tej kuchni zapiekanka w naszej wersji także będzie Ci smakować.
Grillowany indyk z pieczoną gruszką i serem pleśniowym
Indyk, jako wykwintny drób, zasługuje na równie wysublimowaną oprawę. Podaj go z pieczoną gruszką i pleśniowym serem.
Indyjskie szaszłyki z indyka z jogurtem z curry
Delikatne mięso z indyka w jogurtowej marynacie wzbogacone smakiem banana – podane razem w postaci pysznych szaszłyków.
Prawdziwa musaka z grecką sałatką Lefterisa i Karola
Tradycyjne greckie danie, którego trzeba spróbować. To bogactwo składników i prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba po japońsku
- Sernik piernikowy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto marchewkowe
- Piernik staropolski
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik krakowski
- Świąteczne pierniczki
- Domek z piernika
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto na pierogi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
2551 dni temu
Robię co jakiś czas bo jest super i łatwo się robi, mąż uwielbia ale przyprawiam więcej, tzn więcej cząbru pieprzu troszke papryki słodkiej majeranku ociupinkę do sosu troszkę gałki muszkatułowej i jest git ! :)
odpowiedz
2972 dni temu
Przepis zrobiony - smaczna zapiekanka, ale zdecydowanie przydałoby się więcej przypraw :)
odpowiedz
3014 dni temu
Musaka bułgarska, baklawa grecka, omijacie kuchnię Turecką szerokim łukiem, zaraz będzie wietnamski kebap.
odpowiedz
3062 dni temu
Zrobiliśmy musakę dziś na obiad. Po przeczytaniu komentarza Pani Diany zapobiegawczo zmodyfikowaliśmy przepis - podczas smażenia ziemniaków - dodaliśmy oprócz znacznej ilości soli gotowej przyprawy do ziemniaków oraz szczyptę kolendry. Oprócz cebuli posiekaliśmy 3 ząbki czosnku Zamiast pomidorów - pomidory z puszki. Jeśli chodzi o pozostałe kwestie trzymaliśmy się przepisu. Danie wyszło pyszne :) :) Następnym razem spróbujemy zamienić mięso indycze na wołowe.
odpowiedz
3063 dni temu
Bardzo zawiodłam się na tej potrawie, brakuje jej wyrazistości, sam cząber nie nadaje wyjątkowości potrawie. Na pewno drugi raz nie przyrządzę. Sobotni obiad uratował keczup...
odpowiedz
3070 dni temu
A no właśnie bez bakłażana i z ziemniakami -właśnie wróciłam z Bułgarii i taka właśnie jest podawana i jest smaczna, na pewno powyższa wersja też będzie dobra !!!!
odpowiedz
3070 dni temu
Bułgarska musaka z ziemniakami? I beż bakłażana? Żarty... A czubrica to w Polsce nie jest dostępna? Ehh :/
odpowiedz
3070 dni temu
Podstawą musaki bułgarskiej są ziemniaki. Jeśli masz ochotę na tę grecką z bakłażanami, zapraszamy do skorzystania z przepisu: https://kuchnialidla.pl/prawdziwa-musaka-z-grecka-salatka-lefterisa-i-karola
3070 dni temu
gdzie kupić cząber ?
odpowiedz
3067 dni temu
Na bazarze,targu,rynku,placu targowym
3070 dni temu
"Uwielbiam" takie opisy - "Ładnie się zapiecze, doprawiamy do smaku, w razie potrzeby dodajemy tam czegoś" Czy Pan autor myśli, że wszyscy rozumieją jego "ładnie i do smaku"? Oto przepis na super danie - wrzucamy coś wg uznania, doprawiamy do smaku i patrzymy, czy ładnie dojdzie...
odpowiedz
3070 dni temu
Drogi Gościu, to są normalne zwroty spotykane w przepisach :) Doprawiamy do smaku, czyli tak, by smakowało Tobie, by nie było za dużo soli, za mało pieprzu. Po zapieczeniu całej musaki, posypujemy serem i czekamy aż się zapiecze - aż ser się rozpuści i nieco przypiecze :) W razie wątpliwości zawsze możesz obejrzeć film :)
3067 dni temu
rozumiem sformułowanie "do smaku", ale czy potrzebuję i ew ile "w razie potrzeby dodać do jajek mąki" w musaka bułgarskiej, tego nie wiem, bo nie wiem, co mam otrzymać.do smaku nie potrzebuję do jajek dodawać mąki...
zobacz wszystkie