Nowoczesna maczanka w azjatyckim stylu

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • żeliwną brytfannę lub garnek z pokrywą
  • piekarnik rozgrzany do 120°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: PODSMAŻAMY WARZYWA

Cebulę, por i marchewkę kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm, a 2 ząbki czosnku w cienkie plastry. Na dnie żeliwnego naczynia rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim wszystkie warzywa, aż cebula się zeszkli.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Do podsmażonych warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i kumin i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty. Całość zalewamy kwasem chlebowym i wodą, a także dodajemy tymianek i masło pocięte na mniejsze kawałki.

KROK 3: PIECZEMY KARKÓWKĘ

Do sosu przekładamy karkówkę i zagotowujemy go. Następnie przykrywamy naczynie i przekładamy je do rozgrzanego piekarnika. Karkówkę pieczemy przez ok. 3,5-4 godziny, aż mięso będzie miękkie.

KROK 4: ŁĄCZYMY KARKÓWKĘ Z DODATKAMI

Upieczoną karkówkę przekładamy do miski i szarpiemy widelcem na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy do niej ok. 1-2 łyżki sosu (bez warzyw) i dokładnie mieszamy. Papryczkę chili, obrany ze skórki imbir i kolendrę bardzo drobno siekamy. Ogórka przekrawamy na pół i kroimy w cienkie słupki (julienne). Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do miski z karkówką i skrapiamy sokiem z ¼ limonki, połową łyżki miodu i oliwą. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY ŚWIEŻE DODATKI

Kapustę dość drobno siekamy. Gruszkę kroimy w cienkie słupki. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z pozostałej części limonki i połową łyżki miodu i mieszamy.

WSKAZÓWKA! Najlepsza będzie młoda kapusta.

KROK 6: SKŁADAMY MACZANKĘ

Sosem (bez warzyw) pozostałym po pieczeniu karkówki obficie polewamy każdą połówkę pieczywa. Na każdą połówkę przekładamy karkówkę i świeże dodatki. Każdą kanapkę dekorujemy szczypiorkiem pokrojonym w dość długie kawałki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Burger z kurczakiem i mozzarellą

Soczysty drobiowy filet i smakowite dodatki między połówkami chrupiącej bułki. Pyszny pomysł na lekki i sycący posiłek.

Burger z kurczakiem i mozzarellą

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Burger z kurczakiem w curry na ostro

Pyszny, amerykański hamburger z… kurczakiem. Zobacz, jakie to proste.

Burger z kurczakiem w curry na ostro

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą

Hamburgery w wersji superluksusowej – z mięsem wołowym i dodatkiem majonezu, grillowaną ciabattą oraz mozzarellą.

Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 6 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Burger z sandaczem z sosem z kaparów

Oryginalny sposób na domowe burgery. W wersji z rybą i majonezowym sosem kaparowym zaskoczą niejednego fana kanapek!

Burger z sandaczem z sosem z kaparów

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!