Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- żeliwną brytfannę lub garnek z pokrywą
- piekarnik rozgrzany do 120°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODSMAŻAMY WARZYWA
Cebulę, por i marchewkę kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm, a 2 ząbki czosnku w cienkie plastry. Na dnie żeliwnego naczynia rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim wszystkie warzywa, aż cebula się zeszkli.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do podsmażonych warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i kumin i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty. Całość zalewamy kwasem chlebowym i wodą, a także dodajemy tymianek i masło pocięte na mniejsze kawałki.
KROK 3: PIECZEMY KARKÓWKĘ
Do sosu przekładamy karkówkę i zagotowujemy go. Następnie przykrywamy naczynie i przekładamy je do rozgrzanego piekarnika. Karkówkę pieczemy przez ok. 3,5-4 godziny, aż mięso będzie miękkie.
KROK 4: ŁĄCZYMY KARKÓWKĘ Z DODATKAMI
Upieczoną karkówkę przekładamy do miski i szarpiemy widelcem na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy do niej ok. 1-2 łyżki sosu (bez warzyw) i dokładnie mieszamy. Papryczkę chili, obrany ze skórki imbir i kolendrę bardzo drobno siekamy. Ogórka przekrawamy na pół i kroimy w cienkie słupki (julienne). Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do miski z karkówką i skrapiamy sokiem z ¼ limonki, połową łyżki miodu i oliwą. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY ŚWIEŻE DODATKI
Kapustę dość drobno siekamy. Gruszkę kroimy w cienkie słupki. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z pozostałej części limonki i połową łyżki miodu i mieszamy.
WSKAZÓWKA! Najlepsza będzie młoda kapusta.
KROK 6: SKŁADAMY MACZANKĘ
Sosem (bez warzyw) pozostałym po pieczeniu karkówki obficie polewamy każdą połówkę pieczywa. Na każdą połówkę przekładamy karkówkę i świeże dodatki. Każdą kanapkę dekorujemy szczypiorkiem pokrojonym w dość długie kawałki.
Zobacz podobne
przepisy
Burger z kurczakiem i mozzarellą
Soczysty drobiowy filet i smakowite dodatki między połówkami chrupiącej bułki. Pyszny pomysł na lekki i sycący posiłek.
Burger z kurczakiem w curry na ostro
Pyszny, amerykański hamburger z… kurczakiem. Zobacz, jakie to proste.
Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
Hamburgery w wersji superluksusowej – z mięsem wołowym i dodatkiem majonezu, grillowaną ciabattą oraz mozzarellą.
Burger z sandaczem z sosem z kaparów
Oryginalny sposób na domowe burgery. W wersji z rybą i majonezowym sosem kaparowym zaskoczą niejednego fana kanapek!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Imbirowe skrzydełka z grilla
- Prosta paella z kurczakiem
- Petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
- Szaszłyki z krewetek po azjatycku
- Chutney z pomidorów i mango
- Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera
- Ostra zupa z rybą i ryżem
- Indyjski kurczak chili
- Forszmak
- Zupa z ciecierzycy z mleczkiem kokosowym
- Kapuśniak gryczany
- Korzenny pudding ryżowy
- Zapiekanka z batatów
- Jabłkowy chutney z kolendrą
- Kasza manna z karmelizowaną gruszką
- Wegański awokado burger
- GOFRY DROŻDŻOWE W STYLU BELGIJSKIM
- Różowy makaron z burakami
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
- Ogórki w stylu kozackim
- Grillowany śledź z kaszą orkiszową i surówką z fenkułu
- Smażone pierogi z twarogiem, ziemniakami i kapustą
- Ognisty kebab z marynowaną papryką i pitą
- Przepis na risotto z mięsem mielonym
- Chia parfait z domową granolą
- Ciasto czekoladowe z białą fasolą i śmietaną truskawkową
- Ciasto tulipan
- Lodowe babeczki
- Marynata grillowa do mięsa drobiowego
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)