
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tłuczek do mięsa
- tarkę o drobnych oczkach
- 4 długie szpikulce/szpadki
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Czosnek i tymianek bardzo drobno siekamy. Ocieramy skórkę z cytryny. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski. Następnie do marynaty dodajemy słodką paprykę, a także sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm i rozbijamy tłuczkiem, przez folię spożywczą. Tak przygotowane kawałki mięsa układamy jeden na drugim, przycinamy boki, aby były jak najbardziej równe. Następnie każdy kawałek mięsa nacieramy marynatą i ponownie układamy jeden na drugim.
WSKAZÓWKA! Przycięte boki możemy układać między całym płatami mięsa, aby nic się nie zmarnowało.
KROK 3: NADZIEWAMY MIĘSO NA SZPIKULCE
Gotowe souvlaki tniemy wzdłuż krótkiego boku na plastry o grubości ok. 2 cm i nadziewamy na 4 długie metalowe szpikulce. Kawałki mięsa powinny być jak najbardziej równe. Tak przygotowaną karkówkę tniemy wzdłuż szpikulców, aby powstały cztery szaszłyki.
KROK 4: GRILLUJEMY MIĘSO
Souvlaki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, dość często je obracając, aby równomiernie się przypiekły, ale nie przypaliły.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI SOSU
Czosnek i miętę bardzo drobno siekamy. Ogórek dokładnie myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.
KROK 6: MIESZAMY SKŁADNIKI SOSU
Do miski dodajemy czosnek, suszone oregano, oliwę, kruszymy fetę i dodajemy jogurt naturalny. Następnie całość doprawiamy skórką otartą z cytryny. Na koniec do sosu dodajemy ogórek, miętę i odrobinę soku z cytryny. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
KROK 7: PODAJEMY SOUVLAKI
Sos nakładamy na talerz, polewamy go oliwą i układamy na nim gotowe szaszłyki. Całość oprószamy listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Mini burgery
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Spaghetti carbonara
- Łazanki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makowiec japoński
- Ryba z piekarnika
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Jajka na miękko
- Domek z piernika
- Guacamole
- Przekąski sylwestrowe
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ciasto marchewkowe
- Śledź w oleju
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)