Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tłuczek do mięsa
- tarkę o drobnych oczkach
- 4 długie szpikulce/szpadki
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Czosnek i tymianek bardzo drobno siekamy. Ocieramy skórkę z cytryny. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski. Następnie do marynaty dodajemy słodką paprykę, a także sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm i rozbijamy tłuczkiem, przez folię spożywczą. Tak przygotowane kawałki mięsa układamy jeden na drugim, przycinamy boki, aby były jak najbardziej równe. Następnie każdy kawałek mięsa nacieramy marynatą i ponownie układamy jeden na drugim.
WSKAZÓWKA! Przycięte boki możemy układać między całym płatami mięsa, aby nic się nie zmarnowało.
KROK 3: NADZIEWAMY MIĘSO NA SZPIKULCE
Gotowe souvlaki tniemy wzdłuż krótkiego boku na plastry o grubości ok. 2 cm i nadziewamy na 4 długie metalowe szpikulce. Kawałki mięsa powinny być jak najbardziej równe. Tak przygotowaną karkówkę tniemy wzdłuż szpikulców, aby powstały cztery szaszłyki.
KROK 4: GRILLUJEMY MIĘSO
Souvlaki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, dość często je obracając, aby równomiernie się przypiekły, ale nie przypaliły.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI SOSU
Czosnek i miętę bardzo drobno siekamy. Ogórek dokładnie myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.
KROK 6: MIESZAMY SKŁADNIKI SOSU
Do miski dodajemy czosnek, suszone oregano, oliwę, kruszymy fetę i dodajemy jogurt naturalny. Następnie całość doprawiamy skórką otartą z cytryny. Na koniec do sosu dodajemy ogórek, miętę i odrobinę soku z cytryny. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
KROK 7: PODAJEMY SOUVLAKI
Sos nakładamy na talerz, polewamy go oliwą i układamy na nim gotowe szaszłyki. Całość oprószamy listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla
Szybkie, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne mięso drobiowe z orzeźwiającym sosem. Wystarczy kilka chwil i... gotowe!
Cevapcici z sosem tzatziki
Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego. Wraz z wyrazistym, jogurtowym sosem tworzą danie, które smakuje każdemu.
Szaszłyki bałkańskie
Pyszne kotlety z mięsa mielonego przyprawione aromatycznym czosnkiem i cebulą. Smakują nie tylko w sezonie grillowym!
Ubijana feta z salsą z ogórka
Szybki do przygotowania i łatwy przepis Kingi na ubijaną fetę, którą uzupełnia doskonały aromat salsy z ogórka – to idealna przekąska na każdą okazję. Spróbujcie i sami oceńcie, czy się nie mylimy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kutia
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Uszka z grzybami
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierniki
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sernik krakowski
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Wigilijny makowiec
- Kapusta z grochem
- Wegańska ryba po grecku
- Golonka pieczona po bawarsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)