zobacz film Grillowane souvlaki z karkówki

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tłuczek do mięsa
  • tarkę o drobnych oczkach
  • 4 długie szpikulce/szpadki

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Czosnek i tymianek bardzo drobno siekamy. Ocieramy skórkę z cytryny. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski. Następnie do marynaty dodajemy słodką paprykę, a także sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm i rozbijamy tłuczkiem, przez folię spożywczą. Tak przygotowane kawałki mięsa układamy jeden na drugim, przycinamy boki, aby były jak najbardziej równe. Następnie każdy kawałek mięsa nacieramy marynatą i ponownie układamy jeden na drugim.

WSKAZÓWKA! Przycięte boki możemy układać między całym płatami mięsa, aby nic się nie zmarnowało.

KROK 3: NADZIEWAMY MIĘSO NA SZPIKULCE

Gotowe souvlaki tniemy wzdłuż krótkiego boku na plastry o grubości ok. 2 cm i nadziewamy na 4 długie metalowe szpikulce. Kawałki mięsa powinny być jak najbardziej równe. Tak przygotowaną karkówkę tniemy wzdłuż szpikulców, aby powstały cztery szaszłyki.

KROK 4: GRILLUJEMY MIĘSO

Souvlaki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, dość często je obracając, aby równomiernie się przypiekły, ale nie przypaliły.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI SOSU

Czosnek i miętę bardzo drobno siekamy. Ogórek dokładnie myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.

KROK 6: MIESZAMY SKŁADNIKI SOSU

Do miski dodajemy czosnek, suszone oregano, oliwę, kruszymy fetę i dodajemy jogurt naturalny. Następnie całość doprawiamy skórką otartą z cytryny. Na koniec do sosu dodajemy ogórek, miętę i odrobinę soku z cytryny. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

KROK 7: PODAJEMY SOUVLAKI

Sos nakładamy na talerz, polewamy go oliwą i układamy na nim gotowe szaszłyki. Całość oprószamy listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!