Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- termorobot MC Smart
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Suchą ciecierzycę zalewamy wodą wymieszaną z sodą. Odstawiamy na 8 godzin. Następnie odcedzamy, płuczemy.
KROK 1: Gotujemy ciecierzycę
Do koszyczka do gotowania w urządzeniu MC Smart przekładamy namoczoną ciecierzycę. Do miski MC Smart wlewamy 1 litr wody, dodajemy piramidkę, wkładamy koszyczek z ciecierzycą. Zakładamy pokrywkę do gotowania na parze i gotujemy – wybieramy ustawienia: 50 min/100°C/obr. 1. Jeśli 50 minut nie wystarczy, gotujemy do czasu, aż ciecierzyca będzie miękka. Wyjmujemy koszyczek za pomocą kopystki i przepłukujemy ciecierzycę zimną wodą.
KROK 2: Przygotowujemy hummus
Do umytej i osuszonej misy urządzenia wkładamy ugotowaną ciecierzycę. Dodajemy tahini, czosnek, sok wyciśnięty z połowy cytryny, krem grzybowy i sól. Całość miksujemy z ustawieniami 1 min/obr. 10, stopniowo wlewając 120 ml lodowatej wody przez górny otwór.
KROK 3: Formujemy wieniec
Gdy humus będzie gładki i kremowy, przekładamy go na talerz, formując wieniec. Można to zrobić, wkładając w środek talerza mniejszą miskę i nakładając pastę dookoła. Na hummusie układamy roszponkę, pomidorki koktajlowe oraz wyciętą z papryki kokardkę. Całość skrapiamy oliwą i oprószamy solą.
Zobacz podobne
przepisy
Hummus i tagine z kurczakiem i morelami
Orientalna kuchnia zagości w Twoim domu – przepisy na prawdziwy humus i tagin czekają na Ciebie!
Hummus czekoladowy
Hummus na słodko przygotujesz w niecałe 5 minut! Nie wierzysz? Zobacz, jak poradziła sobie z tym Daria!
Hummus z bobu
Zielony, aksamitny i aromatyczny? To musi być hummus wg przepisu Kingi! Przygotuj go na śniadanie lub podaj na imprezie w formie smacznej przekąski!
Hummus dyniowy
Pachnący jesienią, delikatnie pikantny – idealny hummus z dodatkiem dyni to świetny pomysł na przekąskę lub pastę na kanapki. Sprawdź, jak proste jest jego przygotowanie z termorobotem MC Smart.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ośmiorniczki z grilla
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Wegańskie hot dogi lodowe
- Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
- Nalewka z głogu
- Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
- Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
- Makaron z kurczakiem i pieczarkami
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Hummus grzybowy
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Wieniec wielkanocny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)