Hummus grzybowy

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • termorobot MC Smart

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Suchą ciecierzycę zalewamy wodą wymieszaną z sodą. Odstawiamy na 8 godzin. Następnie odcedzamy, płuczemy.

KROK 1: Gotujemy ciecierzycę

Do koszyczka do gotowania w urządzeniu MC Smart przekładamy namoczoną ciecierzycę. Do miski MC Smart wlewamy 1 litr wody, dodajemy piramidkę, wkładamy koszyczek z ciecierzycą. Zakładamy pokrywkę do gotowania na parze i gotujemy – wybieramy ustawienia: 50 min/100°C/obr. 1. Jeśli 50 minut nie wystarczy, gotujemy do czasu, aż ciecierzyca będzie miękka. Wyjmujemy koszyczek za pomocą kopystki i przepłukujemy ciecierzycę zimną wodą.

KROK 2: Przygotowujemy hummus

Do umytej i osuszonej misy urządzenia wkładamy ugotowaną ciecierzycę. Dodajemy tahini, czosnek, sok wyciśnięty z połowy cytryny, krem grzybowy i sól. Całość miksujemy z ustawieniami 1 min/obr. 10, stopniowo wlewając 120 ml lodowatej wody przez górny otwór.

KROK 3: Formujemy wieniec

Gdy humus będzie gładki i kremowy, przekładamy go na talerz, formując wieniec. Można to zrobić, wkładając w środek talerza mniejszą miskę i nakładając pastę dookoła. Na hummusie układamy roszponkę, pomidorki koktajlowe oraz wyciętą z papryki kokardkę. Całość skrapiamy oliwą i oprószamy solą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    21 dni temu
    Jak w tym przepisie rozumieć "krem grzybowy"? Co to będzie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    20 dni temu
    W tym przepisie najlepiej sprawdzi się jeden z kremów grzybowych marki Deluxe, dostępnych w Lidlu.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!