zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • robot kuchenny z funkcją rozdrabniania
  • miskę z lodem

Krok 1: Gotujemy bób

Umyty bób z dodatkiem świeżego koperku gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie (proporcja 1:2). Jeśli używamy młodego bobu, gotowanie powinno zająć nam ok. 10-15 minut, w przypadku starych nasion wydłużamy czas do 30 minut.

Odcedzamy bób, przekładamy do miski z lodem, a następnie obieramy z łupinek.

Krok 2: Rozdrabniamy składniki hummusu

Obrany bób łączymy w kielichu robota z rukolą, tahiną i czosnkiem. Doprawiamy solą, sokiem wyciśniętym z cytryny i mielemy składniki na gładką, aksamitną masę, stopniowo dolewając niewielką ilość lodowatej wody.

Krok 3: Podajemy hummus

Gotowy hummus przekładamy do miseczki. Na wierzchu tworzymy delikatne wgniecenia. Całość polewamy olejem, posypujemy płatkami chili oraz świeżym koperkiem.  

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    70 dni temu
    Tofurnik podajemy ze świeżymi borówkami i liśćmi mięty ;-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    70 dni temu
    Drogi Gościu, rzeczywiście jakiś chochlik namieszał w naszym przepisie :) Dziękujemy za czujność, już wszystko zostało naprawione ;)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram