
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- robot kuchenny z funkcją rozdrabniania
- miskę z lodem
Krok 1: Gotujemy bób
Umyty bób z dodatkiem świeżego koperku gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie (proporcja 1:2). Jeśli używamy młodego bobu, gotowanie powinno zająć nam ok. 10-15 minut, w przypadku starych nasion wydłużamy czas do 30 minut.
Odcedzamy bób, przekładamy do miski z lodem, a następnie obieramy z łupinek.
Krok 2: Rozdrabniamy składniki hummusu
Obrany bób łączymy w kielichu robota z rukolą, tahiną i czosnkiem. Doprawiamy solą, sokiem wyciśniętym z cytryny i mielemy składniki na gładką, aksamitną masę, stopniowo dolewając niewielką ilość lodowatej wody.
Krok 3: Podajemy hummus
Gotowy hummus przekładamy do miseczki. Na wierzchu tworzymy delikatne wgniecenia. Całość polewamy olejem, posypujemy płatkami chili oraz świeżym koperkiem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Klasyczna sałatka grecka
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Mini burgery
- Świąteczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ryba z piekarnika
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Sernik pistacjowy
- Uszka z grzybami
- Łazanki
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Jajka na miękko
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Guacamole
- Sałatka gyros
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Piernik świąteczny
- Pierniki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
2631 dni temu
Tofurnik podajemy ze świeżymi borówkami i liśćmi mięty ;-)
Odpowiedz
2631 dni temu
Drogi Gościu, rzeczywiście jakiś chochlik namieszał w naszym przepisie :) Dziękujemy za czujność, już wszystko zostało naprawione ;)