Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- robot kuchenny z funkcją rozdrabniania
- miskę z lodem
Krok 1: Gotujemy bób
Umyty bób z dodatkiem świeżego koperku gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie (proporcja 1:2). Jeśli używamy młodego bobu, gotowanie powinno zająć nam ok. 10-15 minut, w przypadku starych nasion wydłużamy czas do 30 minut.
Odcedzamy bób, przekładamy do miski z lodem, a następnie obieramy z łupinek.
Krok 2: Rozdrabniamy składniki hummusu
Obrany bób łączymy w kielichu robota z rukolą, tahiną i czosnkiem. Doprawiamy solą, sokiem wyciśniętym z cytryny i mielemy składniki na gładką, aksamitną masę, stopniowo dolewając niewielką ilość lodowatej wody.
Krok 3: Podajemy hummus
Gotowy hummus przekładamy do miseczki. Na wierzchu tworzymy delikatne wgniecenia. Całość polewamy olejem, posypujemy płatkami chili oraz świeżym koperkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Hummus czekoladowy
Hummus na słodko przygotujesz w niecałe 5 minut! Nie wierzysz? Zobacz, jak poradziła sobie z tym Daria!
Baba ghanoush
Daria Ładocha pokaże Ci, jak przygotować aromatyczną pastę z pieczonego bakłażana z domową pastą tahini!
Tortilla z hummusem, kurczakiem i sałatką
Daria Ładocha pokaże Ci przepis na szybki obiad dla 4-osobowej rodziny! Przygotuj tortille z kurczakiem, hummusem i warzywami z dodatkiem sosu jogurtowego i sałatki.
Warzywa z hummusem i salsą pomidorową
Pieczone warzywa sezonowe, do tego aromatyczny, domowy humus i salsa pomidorowa. Talerz pełen warzyw o doskonałym smaku.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik piernikowy
- Wigilijny makowiec
- Ryba po japońsku
- Śledzie po kaszubsku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Uszka z grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kutia
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2321 dni temu
Tofurnik podajemy ze świeżymi borówkami i liśćmi mięty ;-)
odpowiedz
2321 dni temu
Drogi Gościu, rzeczywiście jakiś chochlik namieszał w naszym przepisie :) Dziękujemy za czujność, już wszystko zostało naprawione ;)