Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY DYNIĘ
Dynię kroimy na mniejsze części i pozbawiamy gniazd nasiennych. Do pojemnika miksującego wlewamy wodę. Dynię umieszczamy we wkładce do gotowania, wybieramy program gotowanie na parze, temperaturę 120 stopni i czas 20 minut.
WSKAZÓWKA! Dynię hokkaido można przygotować ze skórką, jednak jeśli jest ona twarda, warto ją obrać obieraczką do warzyw.
KROK 2: BLENDUJEMY HUMMUS
Z pojemnika miksującego wylewamy wodę. Dodajemy do niego ugotowaną dynię i ciecierzycę. Jedną łyżkę ciecierzycy odkładamy do dekoracji. Następnie do składników w pojemniku dodajemy czosnek, tahini, kumin, wędzoną paprykę, sok z cytryny i sól. Wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień, czas 20 sekund i prędkość 10. Po tym czasie zbieramy składniki z boków pojemnika i ponownie wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień, czas 10 sekund i prędkość 10.
KROK 3: PODAJEMY HUMMUS
Gotowy hummus przekładamy na głęboki talerz i za pomocą łyżki robimy w nim wgłębienia, które wypełniamy oliwą. Dekorujemy odłożoną wcześniej ciecierzycą, pestkami dyni i oprószamy szczyptą wędzonej papryki i soli.
WSKAZÓWKA! Hummus świetnie smakuje z dodatkiem świeżych owoców żurawiny lub z sosem żurawinowym.
Zobacz podobne
przepisy
Hummus i tagine z kurczakiem i morelami
Orientalna kuchnia zagości w Twoim domu – przepisy na prawdziwy humus i tagin czekają na Ciebie!
Hummus czekoladowy
Hummus na słodko przygotujesz w niecałe 5 minut! Nie wierzysz? Zobacz, jak poradziła sobie z tym Daria!
Hummus z bobu
Zielony, aksamitny i aromatyczny? To musi być hummus wg przepisu Kingi! Przygotuj go na śniadanie lub podaj na imprezie w formie smacznej przekąski!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Sernik piernikowy
- Błyskawiczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto marchewkowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)