
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY DYNIĘ
Dynię kroimy na mniejsze części i pozbawiamy gniazd nasiennych. Do pojemnika miksującego wlewamy wodę. Dynię umieszczamy we wkładce do gotowania, wybieramy program gotowanie na parze, temperaturę 120 stopni i czas 20 minut.
WSKAZÓWKA! Dynię hokkaido można przygotować ze skórką, jednak jeśli jest ona twarda, warto ją obrać obieraczką do warzyw.
KROK 2: BLENDUJEMY HUMMUS
Z pojemnika miksującego wylewamy wodę. Dodajemy do niego ugotowaną dynię i ciecierzycę. Jedną łyżkę ciecierzycy odkładamy do dekoracji. Następnie do składników w pojemniku dodajemy czosnek, tahini, kumin, wędzoną paprykę, sok z cytryny i sól. Wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień, czas 20 sekund i prędkość 10. Po tym czasie zbieramy składniki z boków pojemnika i ponownie wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień, czas 10 sekund i prędkość 10.
KROK 3: PODAJEMY HUMMUS
Gotowy hummus przekładamy na głęboki talerz i za pomocą łyżki robimy w nim wgłębienia, które wypełniamy oliwą. Dekorujemy odłożoną wcześniej ciecierzycą, pestkami dyni i oprószamy szczyptą wędzonej papryki i soli.
WSKAZÓWKA! Hummus świetnie smakuje z dodatkiem świeżych owoców żurawiny lub z sosem żurawinowym.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Guacamole
- Domek z piernika
- Pierniki
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Śledź w oleju
- Pistacjowy sernik baskijski
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba z piekarnika
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Spaghetti carbonara
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
- Piernik świąteczny
- Makowiec japoński
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)