
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
- rozgrzany grill z pokrywą (opcjonalnie)
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Buraki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i ugotuj do miękkości.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA KOTLETY
Odsączoną i zblendowaną ciecierzycę wrzucamy do miski. Dodajemy posiekaną kolendrę, posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz, siemię lniane, masło orzechowe i jajko. Całość mieszamy do momentu uzyskania masy.
KROK 2: FORMUJEMY KOTLETY
Deskę do krojenia smarujemy olejem. Na desce formujemy z masy niewielkie kotlety. Panierujemy w mące z obu stron i smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu z dodatkiem oleju po ok. 3 minuty z każdej strony.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY BURACZANY TATAR
Ugotowane buraki, sól, pieprz, oliwę z oliwek, posiekaną cebulę dajemy do miski.
Dodajemy śmietanę, majonez, cukier, ocet jabłkowy i syrop klonowy. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 4: GRILLUJEMY BUŁKI
Bułki przekrojone na pół podpiekamy na patelni lub grillu ok. 30 sekund.
KROK 5: SKŁADAMY BURGERY
Na dolnej połówce bułki układamy 2 łyżki buraczanego tatara, sałatę roszponkę, kotlet i ponownie 2 łyżki tatara. Przykrywamy górną częścią bułki.
Zobacz podobne
przepisy
Burger z cieciorki z dipem ananasowym
Daria Ładocha wie, jak miksować najróżniejsze smaki! Spróbuj burgera z cieciorki, kukurydzy i sera feta, z sosem słodko-kwaśnym na bazie ananasa, w pieczywie owsianym!

Burger z fasoli z kremem z mango
Wegetariański burger możesz przygotować z wielu warzyw! Przekonaj się, jak smakuje ten z fasoli i kaszy z kremem z mango!

Burgery rybne z sałatką coleslaw
Wypłyń na pełne morze smaków z przepisem Karola! Burgery rybne z sałatką coleslaw to świetny pomysł na szybki obiad lub imprezową przekąskę.


Wegeburgery z orientalnym sosem śliwkowym
Znudziły Ci się klasyczne burgery? Pora na odrobinę szaleństwa na talerzu i to w roślinnej wersji!

Zobacz przepisy
na lato
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Spaghetti carbonara
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Corn dog
- Kurczak po tajsku
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Butter chicken
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Pulpety w sosie koperkowym
- Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
- Wegańskie placki z cukinii
- Krewetki w tempurze
- Boczniaki po azjatycku
- Kotlet pożarski – przepis
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1235 dni temu
Jak może być weganskie skoro jest jajko ? Czy jest jakaś alternatywa do jajka ?
odpowiedz
1235 dni temu
Przepis Karola to wegetariańska wersja klasycznego mięsnego burgera: w tatarze buraczanym nasz kucharz używa także śmietany kremówki. Jeśli chcesz przygotować całkowicie roślinne burgery, zamiast jajka dodaj do nich więcej siemienia lnianego i popracuj nad konsystencją masy. Zamiast kremówki wykorzystaj zaś gęstą, wegańską śmietanę.
1153 dni temu
W opisie jest wegetariański, a wydaje mi się, że to różnica jest właśnie w kwestii jajek?
1151 dni temu
Dokładnie tak, przepisy wegetariańskie mogą zawierać jajka ;)
1240 dni temu
Przepyszne, nawet teść, który poza schabowym mało co chce zjeść, był zadowolony! Smak jak zwykle w przepisach Okrasy ciekawy i zaskakujący. Trzymać się przepisu i wychodzi pychotka:)
odpowiedz
1404 dni temu
Skusiła mnie nazwa tego dania i dobrze że spróbowałem bo wyszło pysznie! Do tego potem mąż podał mi Perłę i byłam naprawdę zadowolona zjedzonka! Polecam przepis bo nie jest aż tak skomplikowany.
odpowiedz