![Wegeburger z tatarem buraczanym Wegeburger z tatarem buraczanym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/47bf4a962e44-b7366441ee31-KW24_2021-Karol Okrasa - American BBQ - Burgery_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
- rozgrzany grill z pokrywą (opcjonalnie)
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Buraki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i ugotuj do miękkości.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA KOTLETY
Odsączoną i zblendowaną ciecierzycę wrzucamy do miski. Dodajemy posiekaną kolendrę, posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz, siemię lniane, masło orzechowe i jajko. Całość mieszamy do momentu uzyskania masy.
KROK 2: FORMUJEMY KOTLETY
Deskę do krojenia smarujemy olejem. Na desce formujemy z masy niewielkie kotlety. Panierujemy w mące z obu stron i smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu z dodatkiem oleju po ok. 3 minuty z każdej strony.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY BURACZANY TATAR
Ugotowane buraki, sól, pieprz, oliwę z oliwek, posiekaną cebulę dajemy do miski.
Dodajemy śmietanę, majonez, cukier, ocet jabłkowy i syrop klonowy. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 4: GRILLUJEMY BUŁKI
Bułki przekrojone na pół podpiekamy na patelni lub grillu ok. 30 sekund.
KROK 5: SKŁADAMY BURGERY
Na dolnej połówce bułki układamy 2 łyżki buraczanego tatara, sałatę roszponkę, kotlet i ponownie 2 łyżki tatara. Przykrywamy górną częścią bułki.
Zobacz podobne
przepisy
Burger z cieciorki z dipem ananasowym
Daria Ładocha wie, jak miksować najróżniejsze smaki! Spróbuj burgera z cieciorki, kukurydzy i sera feta, z sosem słodko-kwaśnym na bazie ananasa, w pieczywie owsianym!
![Burger z cieciorki z dipem ananasowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6a0ce6bf480f-914e8ae56c42-Kucharze_PL_22448_17022011237_rgb_ok.webp)
Burger z fasoli z kremem z mango
Wegetariański burger możesz przygotować z wielu warzyw! Przekonaj się, jak smakuje ten z fasoli i kaszy z kremem z mango!
![Burger z fasoli z kremem z mango](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ee4bfe46bc6c-eedb77d62200-Bean-Burger.webp)
Burgery rybne z sałatką coleslaw
Wypłyń na pełne morze smaków z przepisem Karola! Burgery rybne z sałatką coleslaw to świetny pomysł na szybki obiad lub imprezową przekąskę.
![Burgery rybne z sałatką coleslaw](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/661e243e649c-32465dfd7f33-1250x700_KAROL_KW22_25944_BURGERY_RYBNE_15800_rgb_ok.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Wegeburgery z orientalnym sosem śliwkowym
Znudziły Ci się klasyczne burgery? Pora na odrobinę szaleństwa na talerzu i to w roślinnej wersji!
![Wegeburgery z orientalnym sosem śliwkowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9970a0e7b150-29db78e85b84-KW_33_stock_wege_Burger_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée
- Toscakaka z migdałami i dżemem z borówek
- Owocowa niespodzianka. Grillowane szaszłyki z owoców
- Chlebowe „muffiny” wytrawne
- Risotto z krewetkami i szafranem
- Grillowe wypieki na słodko i wytrawnie
- Wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami
- Semifreddo z czarnym sezamem
- Grillowane wegekiełbaski z sosem miodowo-pomidorowym
- Hreczanyki z wegańską okrasą
- Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
- Wegetariańskie hot dogi
- BROWNIE Z GRILLA
- Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
- Focaccia na desce serów i wędlin
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Czekoladowe bajgle z kremem śmietankowym
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
- Barszcz na wędzonce zabielany
- Kawa o smaku pomarańczy z pianką imbirową
- Udon z kurczakiem w ostrym sosie
- Pierogi ze szpinakiem i krewetkami
- Domowe żelki owocowe
- Pierś kaczki zapiekana z kozim serem
- 3 dania z awokado: lody, chlebek i makaron
- Kapusta włoska faszerowana mięsem
- Konfitura dyniowo-gruszkowa
- Torciki bezowe z miętą i malinami
- Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
Komentarze (6)
893 dni temu
Jak może być weganskie skoro jest jajko ? Czy jest jakaś alternatywa do jajka ?
odpowiedz
893 dni temu
Przepis Karola to wegetariańska wersja klasycznego mięsnego burgera: w tatarze buraczanym nasz kucharz używa także śmietany kremówki. Jeśli chcesz przygotować całkowicie roślinne burgery, zamiast jajka dodaj do nich więcej siemienia lnianego i popracuj nad konsystencją masy. Zamiast kremówki wykorzystaj zaś gęstą, wegańską śmietanę.
812 dni temu
W opisie jest wegetariański, a wydaje mi się, że to różnica jest właśnie w kwestii jajek?
809 dni temu
Dokładnie tak, przepisy wegetariańskie mogą zawierać jajka ;)
899 dni temu
Przepyszne, nawet teść, który poza schabowym mało co chce zjeść, był zadowolony! Smak jak zwykle w przepisach Okrasy ciekawy i zaskakujący. Trzymać się przepisu i wychodzi pychotka:)
odpowiedz
1062 dni temu
Skusiła mnie nazwa tego dania i dobrze że spróbowałem bo wyszło pysznie! Do tego potem mąż podał mi Perłę i byłam naprawdę zadowolona zjedzonka! Polecam przepis bo nie jest aż tak skomplikowany.
odpowiedz