zobacz film Wegeburger z tatarem buraczanym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender
  • rozgrzany grill z pokrywą (opcjonalnie)

 

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Buraki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i ugotuj do miękkości.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA KOTLETY

 

Odsączoną i zblendowaną ciecierzycę wrzucamy do miski. Dodajemy posiekaną kolendrę, posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz, siemię lniane, masło orzechowe i jajko. Całość mieszamy do momentu uzyskania masy.

 

KROK 2: FORMUJEMY KOTLETY

 

Deskę do krojenia smarujemy olejem. Na desce formujemy z masy niewielkie kotlety. Panierujemy w mące z obu stron i smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu z dodatkiem oleju po ok. 3 minuty z każdej strony.

 

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY BURACZANY TATAR

 

Ugotowane buraki, sól, pieprz, oliwę z oliwek, posiekaną cebulę dajemy do miski.  

 

Dodajemy śmietanę, majonez, cukier, ocet jabłkowy i syrop klonowy. Całość dokładnie mieszamy.

 

KROK 4: GRILLUJEMY BUŁKI


Bułki przekrojone na pół podpiekamy na patelni lub grillu ok. 30 sekund.

 

KROK 5: SKŁADAMY BURGERY

 

Na dolnej połówce bułki układamy 2 łyżki buraczanego tatara, sałatę roszponkę, kotlet i ponownie 2 łyżki tatara. Przykrywamy górną częścią bułki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Alicja Alicja
    52 dni temu
    Skusiła mnie nazwa tego dania i dobrze że spróbowałem bo wyszło pysznie! Do tego potem mąż podał mi Perłę i byłam naprawdę zadowolona zjedzonka! Polecam przepis bo nie jest aż tak skomplikowany.

    odpowiedz

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!